Ηλεία

Λαμπρός εορτασμός με πλήθος πιστών για τον πολιούχο της Αμαλιάδας – Ζήτησαν την ευλογία του Αγίου Αθανασίου

Ακούστε το άρθρο

Ημέρα γιορτής η χθεσινή για την πόλη της Αμαλιάδας που τίμησε με λαμπρότητα τον πολιούχο της Άγιο Αθανάσιο, έχοντας σύμμαχο και τον καιρό, καθώς η ηλιοφάνεια και η καλή θερμοκρασία συνέβαλαν στο να γίνει απρόσκοπτα ο εορτασμός, όπως αρμόζει άλλωστε στην μεγάλη αυτή ημέρα για την πόλη.

Οι εορταστικές εκδηλώσεις ξεκίνησαν το απόγευμα της Πέμπτης με τον Μέγα Αρχιερατικό Εσπερινό και κορυφώθηκαν χθες το πρωί με την τέλεση Πολυαρχιερατικής Θείας Λειτουργίας στον Μητροπολιτικό Ναό του Αγίου Αθανασίου στην οποία χοροστάτησαν ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Καισαριανής, Βύρωνος και Υμηττού κ.κ. Δανιήλ, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ηλείας κ.κ. Γερμανός, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Μάνης κ.κ. Χρυσόστομος και ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Ωλένης κ. Αθανάσιος, πλαισιωμένοι από τους ιερείς του ναού και της πόλης.

Ο ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Καισαριανής, Βύρωνος και Υμηττού κ.κ. Δανιήλ, κήρυξε τον θείο λόγο και μίλησε για τον βίο του Αγίου Αθανασίου, προτρέποντας τους πιστούς που είχαν κατακλύσει τον ιερό ναό να ακολουθήσουν τις νουθεσίες του Αγίου Αθανασίου στο δικό τους βίο.

Λιτανεία

Στις 11 το πρωί οι καμπάνες άρχισαν να ηχούν χαρμόσυνα και εξήλθε η ιερή εικόνα του Αγίου Αθανασίου από τον ναό, με άγημα τις 117 Π.Μ. Ανδραβίδας να αποδίδει τιμές και ακολούθησε η περιφορά της εικόνας μέσω των οδών Δαλιάνη- Ελευθερίου Βενιζέλου- Δεληγιάννη- Αρχαίας Ήλιδος- Φιλικής Εταιρείας- Καποδιστρίου και εν συνεχεία κατέληξε στον ιερό ναό.

Καθ’ όλη την διάρκεια της λιτανείας μαθητές του 6ου δημοτικού σχολείου Αμαλιάδας έραιναν με ροδοπέταλα την ιερή εικόνα, ενώ στην διαδρομή οι δρόμοι ήταν στρωμένοι με δάφνες.

Πλήθος κόσμου συνέρευσε και χθες στον ιερό ναό για να προσευχηθεί και να ανάψει ένα κερί στον Άγιο Αθανάσιο και εν συνεχεία οι πιστοί συνόδευσαν την ιερή εικόνα, ζητώντας την ευλογία του Αγίου.

Μαζί τους και πολλοί αιρετοί μεταξύ των οποίων ο Δήμαρχος Ήλιδας Χρήστος Χριστοδουλόπουλος, ο βουλευτής Γιάννης Κουτσούκος, ο περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας Απόστολος Κατσιφάρας, ο αντιπεριφερειάρχης Γιώργος Γεωργιόπουλος, οι θεσμικοί αντιπεριφερειάρχες Παναγιώτης Μπράμος και Κώστας Μητρόπουλος, ο πρώην Δήμαρχος Ήλιδας και εκ νέου υποψήφιος Γιάννης Λυμπέρης, ο πρώην Γ.Γ. του Υπουργείου Ναυτιλίας Διονύσης Καλαματιανός, ο πρώην βουλευτής και υποψήφιος εκ νέου με τη Ν.Δ. Γιώργος Κοντογιάννης, οι υποψήφιοι βουλευτές του ΚΙΝΑΛ Μιχάλης Κατρίνης και Σάκης Κότσιφας, ο υποψήφιος περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας Νεκτάριος Φαρμάκης, ο πρώην Δήμαρχος Αμαλιάδας και υποψήφιος Δήμαρχος Ήλιδας Δημήτρης Κράλλης και ο πρώην Δήμαρχος Πηνείας και υποψήφιος Δήμαρχος Ήλιδας Βασίλης Παπαδόπουλος, αντιπεριφερειάρχες, ο πρόεδρος του ΕΒΕ Ηλείας Κώστας Νικολούτσος και αντιπρόεδροι του Επιμελητηρίου, ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Ήλιδας Ανδρέας Νικολακόπουλος, αντιδήμαρχοι και δημοτικοί σύμβουλοι, ο Διευθυντής της Αστυνομικής Διεύθυνσης Ηλείας ταξίαρχος Απόστολος Μαρτζάκλης, ο διοικητής της Π.Υ. Αμαλιάδας Κώστας Χριπάτσιος και εκπρόσωποι της 117 Π.Μ. Ανδραβίδας, ο πολιτευτής Θεόδωρος Βλαγκούλης.

Ευχές

Αμέσως μετά την λιτάνευση ακολούθησε δεξίωση στο φουαγιέ του Λαζαράκειου Δημοτικού Μεγάρου.

Ο Δήμαρχος Ήλιδας Χρήστος Χριστοδουλόπουλος έδωσε ευχές και ανέφερε:  «Η Αμαλιάδα γιορτάζει τον πολιούχο της, έναν από τους μεγαλύτερους καθοδηγητές της Ορθοδοξίας, ευχαριστώ όσους τίμησαν με την παρουσία τους την πόλη μας. Είναι ημέρα κατά την οποία δεν αρμόζουν πολιτικές δηλώσεις, να ευχηθώ σε όλους χρόνια πολλά, υγεία και προκοπή. Να ευχηθώ να είναι όλοι συνοδοιπόροι μας στις μεγάλες διεκδικήσεις μας για τον δήμο και την πόλη της Αμαλιάδας».

Από την πλευρά του ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας Απόστολος Κατσιφάρας ανέφερε μεταξύ άλλων:  «Ο Άγιος Αθανάσιος, ο προστάτης της Αμαλιάδας να δίνει δύναμη, φως και ελπίδα στην Ηλεία. Είναι μια καλή ευκαιρία να ξαναμιλήσουμε λίγο με τον εαυτό μας, να δούμε τις αξίες, την αλληλεγγύη, να δούμε την συνοχή της κοινωνίας μας, έτσι ώστε να διαμορφώσουμε ένα νέο ξεκίνημα για την κοινωνία. Εμείς ως Περιφέρεια πάνω σε σταθερές αξίες προσπαθούμε μέσα από ένα πρόγραμμα αρκετά δυναμικό, να αναδιατάξουμε δυνάμεις και να είμαστε κοντά στην κοινωνία και τις ανάγκες της».

Ευχές έδωσε από την πλευρά του και ο υποψήφιος περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας Νεκτάριος Φαρμάκης ο οποίος είπε:  «Να ευχηθώ χρόνια πολλά, σε όσους γιορτάζουν και στους πολίτες της Αμαλιάδας που γιορτάζουν τον πολιούχο τους. Υγεία, ευλογία και ευτυχία σε όλο τον κόσμο και του χρόνου να είμαστε εδώ και ελπίζω να είναι όλοι οι πολίτες ένα σκαλί πιο ικανοποιημένοι από αυτούς που τους διοικούν σήμερα».

Τις ευχές του έδωσε και ο πρώην Δήμαρχος Ήλιδας και εν νέου υποψήφιος Γιάννης Λυμπέρης λέγοντας:  «Χρόνια πολλά σε όλους τους συμπολίτες μας και στην Αμαλιάδα που γιορτάζει τον πολιούχο της. Βοήθησε ο καλός καιρός και ελπίζω ο καλός καιρός να φέρει με την κρίση των πολιτών ήλιο και προς τον δήμο της Ήλιδας, γενικότερα σε όλη την χώρα να φέρει καλύτερες μέρες. Ελπίζω να περάσουν πιο ευτυχισμένες ημέρες και το κυριότερο από όλα, ελπίζω και πιστεύω ότι θα υπάρξουν τέτοιες αλλαγές που θα διευκολύνουν την ζωή μας, θα διευκολύνουν την καθημερινότητά μας».

Αμέσως μετά την ολοκλήρωση των θρησκευτικών εκδηλώσεων τελέστηκε επιμνημόσυνη δέηση στην Ιερά Μονή Φραγκαβίλλας που βρίσκεται ο τάφος του Κυρού Αθανασίου.

Όλη η επικαιρότητα