Ηλεία

Λαμπρός ο εορτασμός των Θεοφανείων στο Δήμο Αρχαίας Ολυμπίας

Ακούστε το άρθρο

Με λαμπρότητα και κάθε επισημότητα γιορτάστηκαν και φέτος τα Θεοφάνεια στο Δήμο Αρχαίας Ολυμπίας, με τον Αγιασμό των υδάτων να πραγματοποιείται στον Αλφειό ποτάμο, από τη γέφυρα της Τ.Κ Άσπρων Σπιτιών, παρουσία της Βουλευτού Ηλείας Έφης Γεωργοπούλου – Σαλτάρη. Αντίστοιχες τελετές πραγματοποιήθηκαν και στις Δ.Ε Λασιώνος και Λαμπείας, με τον καθαγιασμό των υδάτων στο Λοξοτό Γεφύρι στις Πηγές Κακοταρίου και στη Νεροτριβή της Ορεινής, αντίστοιχα.

Επίκεντρο των εκδηλώσεων για τον Δήμο Αρχαίας Ολυμπίας, ήταν η γέφυρα του Αλφειού ποταμού όπου, μετά τον εκκλησιασμό, συγκεντρώθηκαν εκπρόσωποι τοπικών φορέων και δεκάδες πιστοί, από τους δήμους Αρχαίας Ολυμπίας και Ανδρίτσαινας – Κρεστένων, αφού η γέφυρα συνδέει τις Τοπικές Κοινότητες Άσπρων Σπιτιών και Τρυπητής, που ανήκουν στους δυο παραπάνω δήμους και κάθε χρόνο γιορτάζουν μαζί τα Θεοφάνεια.

Τον αγιασμό τέλεσαν οι εφημέριοι Άσπρων Σπιτιών πατ. Παναγιώτης Βγενόπουλος, Τρυπητής πατ. Ξενοφών Πιρλής και Αρχαίας Ολυμπίας πατ. Μιχαήλ Μπότσας – που ευχήθηκε καλή χρονιά και πάντα να είμαστε όλοι κοντά στον συνάνθρωπό μας και κοντά στην χάρη του Θεού – συνοδεία του ιεροψάλτη της Ι.Κ Θεοτόκου Αρχ. Ολυμπίας Αθανάσιου Ζώρα, ενώ ακολούθησε η ρίψη του Τίμιου Σταυρού στα τρεχούμενα νερά του Αλφειού ποταμού.

Χρόνια πολλά με υγεία…

Ο δήμαρχος Αρχαίας Ολυμπίας Θύμιος Κοτζιάς, μετά το πέρας της θρησκευτικής τελετής καλωσόρισε τους παριστάμενους, ευχόμενος χρόνια πολλά και καλή χρονιά, ενώ ευχαρίστησε ιδιαίτερα τους προέδρους της Τ.Κ Άσπρων Σπιτιών και Τρυπητής για την κοινή προσπάθεια διοργάνωσης της εκδήλωσης και είπε μεταξύ άλλων «Εύχομαι, με τη βοήθεια του Θεού – γι’ αυτό είμαστε εδώ, να πάρουμε τη φώτιση του Αγίου Πνεύματος – να καταφέρουμε ο καινούργιος χρόνος να είναι καλύτερος, για τη χώρα μας και για τον καθέναν ξεχωριστά».

Στον σύντομο χαιρετισμό της, η Βουλευτής Ηλείας Έφη Γεωργοπούλου – Σαλτάρτη ευχήθηκε «Αυτή τη χρονιά να είμαστε περισσότερο αλληλέγγυοι, με μεγαλύτερη ελπίδα και αισιοδοξία, γιατί έχουμε περάσει δύσκολα χρόνια. Εύχομαι  να είστε όλοι καλά, με υγεία, και όσοι πασχίζουμε για το τοπικό αλλά και το γενικό καλό, να έχουμε τη φώτιση και να προχωρήσουμε σε καλά έργα».

Ευχές για καλή χρονιά έδωσαν επίσης ο Αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Οικονομίας Κώστας Μητρόπουλος και ο εντεταλμένος σύμβουλος Ανδρίτσαινας-Κρεστένων Τρύφωνας Τουρής. «Καλή χρονιά και καλή δύναμη σε όλους. Το Άγιο Πνεύμα να φωτίσει όλους και ιδιαίτερα αυτούς που ρυθμίζουν τις τύχες της ανθρωπότητας για ευημερία, ειρήνη και για ελευθερία» ευχήθηκε ο κ.Μητρόπουλος ενώ ο κ.Τουρής, αφού μετέφερε τις ευχές του Δημάρχου κ.Μπαλιούκου, ευχήθηκε «…το καινούργιο έτος να είναι ευτυχές, με υγεία και να μας δώσει φώτιση να φτιάξουμε την Ηλεία και τις περιοχές μας καλύτερες από ότι είναι σήμερα»

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Τ.Κ Άσπρων Σπιτιών Παναγιώτης Γιαννόπουλος, εξέφρασε την ευχή και την ελπίδα «το Άγιο Πνεύμα να φέρει φώτιση, ηρεμία, σεβασμό και αλληλεγγύη σε όλους, στις δύσκολες εποχές που διανύουμε», με τον κ.Τζίβα της Τ.Κ Τρυπητής να εύχεται η νέα χρονιά «…να φέρει υγεία, χαρά και ευτυχία σε όλους και να καταφέρουμε να προχωρήσουμε πιο μπροστά στις δύσκολες εποχές που διανύουμε».

Κεράσματα

Το παρών στις εκδηλώσεις έδωσαν επίσης, μεταξύ άλλων, αντιδήμαρχοι, δημοτικοί και τοπικοί σύμβουλοι και οι πρόεδροι των γύρω Τοπικών Κοινοτήτων, εκπρόσωποι της Αστυνομίας φορέων και συλλόγων της περιοχής. Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με προφορά γλυκών, αναψυκτικών και κρασιού, από την Τ.Κ Άσπρων Σπιτιών και τον Πολιτιστικό Σύλλογο Τρυπητής «Η Ίσοβα».

Στο Κακοτάρι και στην Ορεινή

Αντίστοιχες ήταν και οι τελετές στο Λοξοτό Γεφύρι στις Πηγές Κακοταρίου και στον Παραδοσιακό Νερόμυλο της Ορεινής.

Στις Πηγές Κακοταρίου, τον Αγιασμό τέλεσαν οι εφημέριοι των ενοριών της περιοχής, παρουσία ψαλτών ενοριών της περιοχής και ακολούθησε η ρίψη του Τίμιου Σταυρού στα τρεχούμενα νερά του ποταμού. Το παρών στις εκδηλώσεις έδωσαν ο αντιδήμαρχος Δ.Ε Λασιώνος Γιάννης Πανούτσος ως οικοδεσπότης, ο αναπλ. Δημάρχου Αρχαίας Ολυμπίας Γιώργος Δεββές και ο αντιδήμαρχος Νίκος Μαρούντας, καθώς επίσης ο Δημ. Σύμβουλος Αντρέας Μπενέτσης, ο πρόεδρος του Κακοταρίου Ανδρέας Θεοδωρόπουλος, ο πρόεδρος της έδρας του δήμου, Χάρης Σπηλιόπουλος αλλά και οι πρόεδροι των γύρω Τ.Κ. Η εκδήλωση έκλεισε με την κοπή της Πρωτοχρονιάτικης πίτας και αλλά και προσφορά αλμυρών και γλυκών εδεσμάτων που είχαν ετοιμάσει γυναίκες του χωριού με επικεφαλής την σύζυγο του προέδρου κα Χρυσούλα, και όλους να εύχονται καλή χρονιά με υγεία.

Στη Νεροτριβή της Ορεινής, για 4η χρονιά φέτος, τελέστηκε η σεμνή τελετή Αγιασμού των υδάτων, από τους εφημέριους Ορεινής πατ. Φίλιππο Πέτρου και Δίβρης πατ. Βασίλειο Γαρδίκη, παρουσία του αντιδημάρχου Δ.Ε Δίβρης Βασίλη Αρβανίτη ως οικοδεσπότη, του προέδρου της Ορεινής Σπύρου Μιχαλόπουλου και δεκάδων πιστών. Η εκδήλωση, που πια έχει γίνει θεσμός,  ολοκληρώθηκε με κοπή της Πρωτοχρονιάτικής Πίτας της Δ.Ε Δίβρης στο καφενείο της Ορεινής, και ευχές από τους κ.κ Αρβανίτη και Μιχαλόπουλο για καλή χρονιά με υγεία. Τυχερή του φλουριού ήταν Χριστίνα Αναγνωπούλου, ευχόμενη  καλή χρονιά και χρόνια πολλά σε όλο τον κόσμο, από την ορεινή Ορεινή!

Όλη η επικαιρότητα