Ηλεία

Με λαμπρότητα οι θρησκευτικές εκδηλώσεις για τους Τρεις Ιεράρχες στην Ηλεία

Ακούστε το άρθρο

Με λαμπρότητα γιορτάστηκε χθες η μνήμη των τριών επιφανών Αγίων και προστατών των γραμμάτων και των μαθητών, Ιωάννη Χρυσοστόμου, Βασιλείου του Μεγάλου και Γρηγορίου του Θεολόγου, από την Ορθόδοξη Εκκλησία και την Εκπαιδευτική κοινότητα της Ηλείας, παρουσία του Υφυπουργού Παιδείας, Δημήτρη Μπαξεβανάκη.

Η Θεία Λειτουργία μετ’ αρτοκλασίας, τελέστηκε στον Ιερό Ναό Αγίου Αθανασίου Πύργου, Χοροστατούντος του Σεβασμιοτάτου Μητροπολίτη Ηλείας κ.κ Γερμανού συνεπικουρούμενου από τους εφημέριους του ναού, με τη συμμετοχή εκπροσώπων της εκπαιδευτικής κοινότητας – εκπαιδευτικών και μαθητών – της τοπικής αυτοδιοίκησης και πλήθους πιστών.

Οι Τρεις Ιεράρχες…

Ο Ιωάννης ο Χρυσόστομος, ο Βασίλειος ο Μέγας και ο Γρηγόριος ο Θεολόγος, συνδυάζουν τις γνώσεις τους αυτές και προσφέρουν τις βάσεις στη διαμόρφωση της ελληνοχριστιανικής παιδείας και του ελληνοχριστιανικού πολιτισμού. Για τη μεγάλη προσφορά τους στα γράμματα ανακηρύχτηκαν άγιοι προστάτες των γραμμάτων, των μαθητών και γενικά της σπουδάζουσας νεολαίας. «…η Εκκλησία τους ονομάζει «φωστήρες της τρισηλίου θεότητας» και η ελληνική παιδεία τιμά τους εμπνευστές, τους προστάτες της σύνθεσης και της ελληνικής σοφίας με την αποκάλυψη του Ευαγγελικού λόγου. Μια σύνθεση που άρχισε από τους μαθητές και αποστόλους του Κυρίου με μια θαυμάσια ελληνιστική παιδεία και έφτασε στην αποκορύφωση με τους μεγάλους πατέρες και διδασκάλους του 4ου αιώνα μ.χ», είπε στην ομιλία της, η Δρ Θεολογίας, Διδάσκουσα στο Τμήμα Κοινωνικής Θεολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών, Αθηνά Ν. Κονταλή. Και μιλώντας για το σημαντικό τους ρόλο στη σημερινή εποχή, συμπλήρωσε «…η σημερινή εποχή χαρακτηρίζεται από μια συνεχή εξέλιξη της τεχνολογίας και μια ταχύτατη αύξηση των επιστημονικών γνώσεων οι οποίες γίνονται ολοένα και πιο εύκολα προσιτές στους πολλούς. Τα κοινωνικά και οικονομικά ωστόσο προβλήματα παραμένουν έντονα, με τα 2/3 της γης να υποσιτίζονται και τη μάστιγα του πολέμου να χτυπά ακόμα και τους λεγόμενους ισχυρούς της γης. Ο άνθρωπος αρχίζει να νιώθει έντονα το αίσθημα μιας γενικής ανασφάλειας, χωρίς να μπορεί πάντα να προσδιορίσει από πού προέρχεται αυτό. Στην επίλυση αυτών και πολλών και πολύπλοκων προβλημάτων του σημερινού ανθρώπους, πιστεύουμε ότι η παιδεία μπορεί να παίξει ένα σημαντικό ρόλο. Μια παιδεία προσανατολισμένη στην εξ’ αποκαλύψεως αλήθεια του Χριστιανισμού, που θα σέβεται τον άνθρωπο και θα τον βοηθά να ξεπερνά τον εαυτό του και να πορεύεται προς την τελείωση, τη Θέωση». Και έκλεισε ευχόμενη, η τρισήλιος θεότητα που φώτισε τους τρεις μέγιστους ιεράρχες φωστήρες και διδασκάλους της οικουμένης, να φωτίζει εμάς και τα παιδιά μας, ώστε να πορευτούμε τον δρόμο της γνώσης, της αλήθειας, της φιλοπατρίας, της αλληλεγγύης και της σωτηρίας.

Απονομή διπλωμάτων και μεταλλίων

Στο τέλος της Θείας Λειτουργίας όπως κάθε χρόνο έτσι και φέτος το Γραφείο Αθλητισμού της Ιεράς Μητροπόλεως Ηλείας με υπεύθυνο τον καθηγητή Φυσικής Αγωγής Χαράλαμπο Μπάτσα, βράβευσε 11 μαθητές-τριες που κατά την περσινή χρονιά σημείωσαν σημαντικές αθλητικές επιδόσεις και διακρίσεις σε τοπικό, περιφερειακό και πανελλήνιο επίπεδο καθώς επίσης 19 μαθητές-τριες για τις διακρίσεις που πέτυχαν σε εκπαιδευτικούς διαγωνισμούς, στους οποίους συμμετείχαν.

Νάνσυ Σπυροπούλου

(n_spyropoulou@yahoo.gr)

Όλη η επικαιρότητα