Πολιτική

ΛΑΕ Ηλείας: Παλλαϊκός ξεσηκωμός ενάντια στα μνημόνια νέα και παλιά

Ακούστε το άρθρο

Αντίσταση και πάλη για την ανατροπή τους

«Την Πρωτομαγιά διάλεξε η κυβέρνηση Τσίπρα  για να συμφωνήσει το νέο 4ο μνημόνιο. Πρωτομαγιά εξήγγειλε την κατάργηση της Κυριακής αργίας  και το άνοιγμα των

εμπορικών   καταστημάτων   για   32   τουλάχιστον   Κυριακές   το   χρόνο,   νέα   μείωση   των   συντάξεων,   νέα   αύξηση ασφαλιστικών εισφορών, νέα αύξηση της φορολογίας, κατάργηση του Υπουργικού βέτο για ομαδικές απολύσεις,

επιμήκυνση   των   αντιδραστικών   ρυθμίσεων   για   τις   συλλογικές   συμβάσεις,

επαναφορά του άρθρου 4 για τις απεργίες και περαιτέρω εκποίηση της δημόσιας περιουσίας.

Η κατάργηση της Κυριακής αργίας από τη μια μεριά γυρίζει τα εργατικά δικαιώματα πολλές δεκαετίες πίσω και από την άλλη εξυπηρετεί τις μεγάλες και πολύ μεγάλες επιχειρήσεις σε βάρος των μικρομεσαίων επαγγελματιών και εμπόρων.   Το   άνοιγμα   των   καταστημάτων   τις   Κυριακές   θα   σημάνει   μεγαλύτερη   περικοπή   μισθολογικών   και εργασιακών δικαιωμάτων, περισσότερη απλήρωτη εργασία και περισσότερα λουκέτα μικρομεσαίων επιχειρήσεων προς όφελος των μεγάλων και των πολυεθνικών.

Το   4ο  μνημόνιο   φέρνει   νέα   μείωση   των   συντάξεων,   νέα   αύξηση   των   εισφορών   των   επαγγελματοβιοχνών   –ανεξάρτητα απασχολούμενων και αγροτών, έρχεται μετά την κατάργηση του ΕΚΑΣ για τους χαμηλοσυνταξιούχους,μετά   την   αύξηση   των   εισφορών   κύριας   και   επικουρικής   για   ΕΟΠΥΥ   και   έρχεται   να   καταρρίψει   το μύθο Κατρούγκαλου   περί   προστασίας   και   όχι   περαιτέρω   μείωσης   των   συντάξεων.

Η   κατάργηση   της   προσωπικής διαφοράς δεν αφορά μόνο λίγους αλλά όλα τα στρώματα των συνταξιούχων. Από το χαμηλοσυνταξιούχο των 480 €,

τους συνταξιούχους  επαγγελματοβιοτέχνες που αναλογικά θα υποστούν τις μεγαλύτερες μειώσεις μέχρι και  τις λεγόμενες υψηλές συντάξεις των χιλίων ή και κάτι παραπάνω € όσων είχαν 35 ή και 40 χρόνια ασφάλισης.

Η   μείωση   του   αφορολόγητου   –   κάποιος   είπε   ότι   θα   παραιτηθεί   αν   μειωθεί   –   στα   5680   €   χτυπάει   κυρίως χαμηλόμισθους και άνεργους. Η μείωση της έκπτωσης φόρου από 1.900 σε 1.250 € επιφέρει αύξηση του φόρου των χαμηλόμισθων, των χαμηλοσυνταξιούχων και των ανέργων μέχρι και 650 € το χρόνο.

Τέλος η κυβέρνηση δεσμεύθηκε να καταργήσει την απαιτούμενη προέγκριση του Υπουργού εργασίας για ομαδικές απολύσεις, να επεκτείνει χρονικά τις αντιδραστικές ρυθμίσεις για τις συλλογικές συμβάσεις εργασίας και να φέρει το επόμενο διάστημα ρύθμιση με την οποία θα επαναφέρει το άρθρο 4 που προέβλεπε ότι για την προκήρυξη απεργίας απαιτείται η σύμφωνη γνώμη του 51% των μελών ενός σωματείου πράγμα που είναι φύσει αδύνατο να συμβεί σε σωματεία Πανελλαδικής διάρθρωσης.

Εμείς  για  άλλη  μια  φορά  θα  επαναλάβουμε  ότι  αυτές  οι   πολιτικές  δεν  τροποποιούνται  αυτές   οι   πολιτικές ανατρέπονται.

Εμείς θα επαναλάβουμε ότι η λύση δεν θα έρθει με την περαιτέρω φτωχοποίηση του Λαού, την περαιτέρω μείωση των   συντάξεων,   την   αύξηση   της   φορολογίας,   την   αύξηση   της   ανεργίας,   τον   περιορισμό   των   εργασιακών   και συνδικαλιστικών δικαιωμάτων, την εκποίηση της δημόσιας περιουσίας.

Η λύση θα έρθει με το συντονισμό της δράσης πολιτικών και κοινωνικών δυνάμεων που θα κλιμακώσουν τις κινητοποιήσεις ενάντια στις πολιτικές της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ και του λοιπού μνημονιακού πολιτικού τόξου.

Η λύση θα έρθει μόνο με τη σύγκρουση με την κυβέρνηση και τους εντολοδόχους της, με την ανατροπή των μνημονίων και της λιτότητας, με την έξοδο από την ευρωζώνη, την εθνικοποίηση των τραπεζών, τη διαγραφή του χρέους, τη σεισάχθεια στο ιδιωτικό χρέος και την εφαρμογή ενός ριζοσπαστικού φιλολαϊκού προγράμματος.

Όλοι στην Πανεργατική Πανηλειακή Παλλαϊκή απεργία της Τετάρτης 17-5-2017

Όλοι στην  απεργιακή συγκέντρωση στο Εργατικό Κέντρο Πύργου.»

Λαϊκή Ενότητα Ηλείας

Όλη η επικαιρότητα