Αρκαδία Ηλεία

Λαϊκή απαίτηση η κατασκευή της ΕΟ Τριπόλεως – Πύργου

Διαμαρτυρία και συμβολικό κλείσιμο του δρόμου σήμερα στις 12.00 στον Άγιο Κωνσταντίνο.
Ακούστε το άρθρο

Η τελευταία κατολίσθηση βράχου στην ΕΟ Τριπόλεως – Πύργου στο τμήματα μετά τα Λαγκάδια ήταν η σταγόνα που ξεχείλισε τα ποτήρι της οργής των κατοίκων της ευρύτερης περιοχής οι οποίοι διαμαρτύρονται για την κακή κατάσταση του οδικού δικτύου και καλούν την Περιφέρεια Πελοποννήσου να  αναλάβει τις πρωτοβουλίες και τα έργα που χρειάζονται άμεσα για να μην χρειαστεί να αναλάβει την ΕΥΘΥΝΗ για κάποιο δυστύχημα- ατύχημα που είναι “ΟΡΑΤΟ”, σύμφωνα με την κατάσταση στα πρανή του δρόμου από Άγιο Κωνσταντίνο και έως του Χιώτη, επίσης και μετά του “Σπαστήρα” έως το Λευκοχώρι.

Μάλιστα, στην σχετική ανακοίνωση η οποία κοινοποιήθηκε και στους  Βουλευτές Αρκαδίας, τον Δήμαρχο Γορτυνίας, τους Αντιδημάρχους και συμβούλους όλων των παρατάξεων καθώς και τους υποψήφιους Δημάρχους, η επιτροπή κατοίκων Λαγκαδίων για την ασφάλεια της ΕΟ Τριπόλεως – Πύργου, απευθύνει κάλεσμα στους πολίτες να συμμετέχουν στο σημερινό συμβολικό κλείσιμο του δρόμου που θα πραγματοποιηθεί στις 12.00 στον Άγιο Κωνσταντίνο.

Την ίδια ώρα, με επερώτηση της, η Περιφερειακή Συμβούλος Πελοποννήσου Ευγενία Γ. Δημητρακοπούλου τόσο επετειακά (έναν χρόνο μετά το Περιφερειακό Συμβούλιο που συζητήθηκε το θέμα) όσο και επίκαιρα (μετά από άλλη μια επικίνδυνη κατολίσθηση) κατέθεσε επερώτηση με θέμα τον οδικό άξονα Τρίπολης-Βυτίνας-Αρχαίας Ολυμπίας (Παράκαμψη Λαγκαδίων) στην αναφέρει: «Τον Φεβρουάριο 2022, συζητήσαμε με δική μας πρωτοβουλία και ισχυρή βούληση όλης της αντιπολίτευσης, το κορυφαίο θέμα για τη Γορτυνία και την Αρκαδία, του οδικού άξονα Τρίπολης-Βυτίνας-Αρχαίας Ολυμπίας  και ειδικότερα την Παράκαμψη Λαγκαδίων. Στη συνεδρίαση αυτή, οι  μεθοδεύσεις και οι τακτικισμοί περίσσεψαν, τόσο πριν και όσο και κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης. Τακτικισμοί, που χρησιμοποιήθηκαν για να αλλάξει η ατζέντα. Παράλληλα υπήρξε μεθόδευση ώστε να καλλιεργηθεί κλίμα και λογικές διχασμού, σε μια προσπάθεια μετακύλησης των διαχρονικών αλλά και μελλοντικών ευθυνών.

Παρά τις προσπάθειες να ερμηνευτούν ή να χρησιμοποιηθούν άλλως πως, προθέσεις, τοποθετήσεις, επιστολές φορέων κλπ η πραγματικότητα είναι ότι το έργο παραμένει «χρέος απαιτητό» για τη Γορτυνία, την Αρκαδία και τη Πελοπόννησο και κανείς δεν μπορεί να αμφισβητήσει την αναγκαιότητά του. Υπό αυτές τις συνθήκες, παρά το γεγονός ότι η στάση της Περιφερειακής Αρχής κατά τη συνεδρίαση ήταν συγκεχυμένη, στη πορεία ανακοινώθηκε πως το έργο θα δημοπρατηθεί από τους πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης.

Το Ταμείο Ανάκαμψης & Ανθεκτικότητας, δείχνει να συνδέεται ευθέως με την πορεία ανάκαμψης και ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας και της Περιφέρειας. Οι κρίσιμοι πόροι μπορούν να παίξουν καθοριστικό ρόλο για τη βιωσιμότητα των ευάλωτων περιοχών της Γορτυνίας, την ανάπτυξή της, τη προσέλκυση επενδύσεων αλλά και για την υλοποίηση κρίσιμων δημόσιων έργων και υποδομών, μαζί με στοχευμένες πολιτικές για το δημογραφικό. Αποτελεί υποχρέωσή, να δρομολογηθούν άμεσα, τέτοιοι μετασχηματισμοί που θα διασφαλίσουν,  να προσαρμοστεί σε προκλήσεις του μέλλοντος και να επιβιώσει, ειδικά μετά τη καταστροφική πυρκαγιά του καλοκαιριού του 2021.

Στο Περιφερειακό Συμβούλιο, πριν έναν χρόνο τονίστηκε, πως αποτελεί ώριμο στόχο η προώθηση της δημοπράτησης και της κατασκευής του οδικού άξονα “Βυτίνα – Αρχαία Ολυμπία”, ο οποίος αποτελεί σημαντικό οδικό άξονα του δευτερεύοντος Διευρωπαϊκού οδικού δικτύου, που θα διασυνδέσει εγκάρσια δύο μεγάλους αυτοκινητόδρομους της Πελοποννήσου (Αυτοκινητόδρομος “ΜΟΡΕΑΣ” και Αυτοκινητόδρομος “Πάτρα – Πύργος – Καλό Νερό – Τσακώνα”) και θα δημιουργήσει υψηλή προστιθέμενη αναπτυξιακή, οικονομική, τουριστική και κοινωνική αξία στην Περιφέρειά μας, κυρίως όμως θα είναι ένας πιο λειτουργικός, σύγχρονος και  κυρίως ένας ασφαλής δρόμος.

Η κατασκευή του σημαντικού αυτού οδικού άξονα, με σαφή προτεραιότητα την κατασκευή της Ευρείας Παράκαμψης Λαγκαδίων, που ήταν εξάλλου απόφαση και του Αναπτυξιακού Συνεδρίου της Πελοποννήσου το Φεβρουάριο του 2018, που υποστηρίχθηκε με θέρμη (και συνεχίζει να υποστηρίζεται) από όλους τους φορείς και τους Αυτοδιοικητικούς οργανισμούς της Αρκαδίας και ευρύτερα της κεντρικής, βόρειας και ανατολικής Πελοποννήσου επικαιροποιήθηκε με την Απόφαση του ΠΕΣΥΠ».

Η κα Δημητρακοπούλου μεταξύ άλλων ρωτά εάν χει ενταχθεί η Παράκαμψη Λαγκαδίων σε Χρηματοδότηση και αν σε ποια και τι ενέργειες έχουν γίνει μέχρι σήμερα και σε τι στάδιο βρίσκονται.

 

Όλη η επικαιρότητα