Categories: Ηλεία

Λάλα: Μίκρυναν την απόσταση από τον ουρανό και τ` άστρα!

Share

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε μία ακόμα αστρονομική βραδιά, αυτή τη φορά υπό το φως της Αυγουστιάτικης Πανσελήνου, που διοργάνωσε η Αστρονομική Εταιρεία Ηλείας “Βέγας”, σε συνεργασία με τον Πολιτιστικό Σύλλογο Λάλα “Ο Άγιος Κωνσταντίνος”.

Ειδικότερα μέλη της Αστρονομικής Εταιρείας Ηλείας βρέθηκαν την περασμένη Παρασκευή στον περίβολο του Ι.Ν. Μεταμορφώσεως του Σωτήρως στο Λάλα, όπου -παρά τις αστάθειες του καιρού- πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση χωρίς πρόβλημα. Τα μέλη του Πολιτιστικού Συλλόγου Λάλα είχαν φροντίσει ώστε οι 130 περίπου παρευρισκόμενοι να παρακολουθήσουν την παρουσίαση του μέλους του “Βέγα” και υποψήφιου διδάκτορα αστροφυσικής, Βαγγέλη Πασπαλιάρη καθώς και την παρατήρηση με τα τηλεσκόπια των μελών, Τασιάννας Ανδριοπούλου, Παναγιώτη Θεοδωρακόπουλου και Νίκου Πατρίκιου.

Η παρουσίαση κάλυψε σύντομα και περιεκτικά ένα μεγάλο εύρος θεμάτων που αφορούν τον ουρανό και τις γνώσεις που αποκαλύπτονται μέσω της αστροπαρατήρησης, μόλις το άστρο μας, ο Ήλιος, χάνεται κάτω από το επίπεδο του ορίζοντα. Το περιεχόμενο είχε προσαρμοστεί κατάλληλα ώστε να κεντρίσει το ενδιαφέρον στο ευρύ κοινό, αλλά και να μην αφήσει αδιάφορους τους πιο έμπειρους γνώστες.

Λόγω της ύπαρξης νεφών, η ουρανογραφία δεν καλύφθηκε πλήρως, αλλά οι παρευρισκόμενοι είχαν την δυνατότητα να παρατηρήσουν τους κρατήρες στην επιφάνεια της Σελήνης, τον Κρόνο με τους δακτυλίους του καθώς και τον Δία με τα τέσσερα μεγάλα φεγγάρια του, όταν ανέτειλε στον ορίζοντα λίγο αργότερα. Ταυτόχρονα, όποιος ήθελε μπορούσε να θέσει την ερώτηση-απορία του και να λάβει απάντηση. Κάποιοι εκ των παρευρισκομένων, κατάφεραν να δουν και μερικούς διάττοντες (“πεφταστέρια”), από τις Περσείδες. Με την απαιτούμενη προσοχή και υπομονή, οι παρευρισκόμενοι βοήθησαν με την σειρά τους ώστε να μπορέσουν όλοι να χαρούν τον νυχτερινό ουρανό, να βγουν (οι απαραίτητες) φωτογραφίες και να μην φύγει από τον χώρο κανένας παραπονεμένος.

Αξίζει να σημειωθεί πως όσοι δεν είχαν την δυνατότητα να παρευρεθούν στο Λάλα, μπορούν να συμμετέχουν στην επόμενη εκδήλωση της Αστρονομικής Εταιρείας Ηλείας που έχει οριστεί σήμερα Τρίτη (16/8) στην Δαφνιώτισσα Αμαλιάδος, στις 9μμ. Η Αστρονομική Εταιρεία Ηλείας ευχαριστεί τον Στάθη Γιαννόπουλο για την φωτογραφική κάλυψη της εκδήλωσης.