Ελλάδα

Λαμία: Η φωτιά έφτασε στο χωριό Δίβρη – Εγκλωβίστηκαν κάτοικοι στην πλατεία, μέσα από τα σπίτια πέρασαν οι φλόγες

Ακούστε το άρθρο

Ώρες αγωνίας πέρασαν οι κάτοικοι του χωριού Δίβρη λόγω της μεγάλης φωτιάς που ξέσπασε το απόγευμα στην περιοχή.

Λόγω των ισχυρών ανέμων το πύρινο μέτωπο κινήθηκε προς το χωριό και δόθηκε μεγάλη μάχη από τις πυροσβεστικές δυνάμεις προκειμένου να σωθούν τα σπίτια ενώ την ίδια ώρα με εντολή της Πυροσβεστικής όλοι οι κάτοικοι συγκεντρώθηκαν σε ασφαλές σημείο.

Όπως λένε οι κάτοικοι της περιοχής, μέχρι να αντιληφθούν ότι είχε ξεσπάσει φωτιά περίπου 3 χλμ. μακριά από το χωριό Δίβρη (που βρίσκεται σε απόσταση 12 χλμ. από τη Λαμία) οι φλόγες είχαν φτάσει δίπλα από τα σπίτια τους.

Άμεση ήταν η ενεργοποίηση της πυροσβεστικής, ενώ οι κάτοικοι βλέποντας τις φλόγες να πλησιάζουν τα σπίτια τους χτύπησαν τις καμπάνες και σε λίγο δόθηκε εντολή εκκένωσης του χωριού.

Οι περισσότεροι από τους κατοίκους που έμειναν στο ανατολικό τμήμα του χωριού άρχισαν σιγά-σιγά να εγκαταλείπουν τα σπίτια τους και μαζεύτηκαν στην πλατεία, ενώ οι φλόγες πέρασαν μέσα από τις αυλές με τους κατοίκους να προσπαθούν να φυλάξουν τις περιουσίες τους. Τρία σπίτια απειλήθηκαν, αλλά οι ένοικοι είχαν προλάβει να φύγουν.

Με την ύφεση των ισχυρών ανέμων οι επίγειες πυροσβεστικές δυνάμεις αλλά και τα εναέρια μέσα, που συγχρόνως είχαν ενισχυθεί, κατάφεραν να απομακρύνουν τον κίνδυνο για το χωριό και πλέον άρχισε περιφερειακά η μάχη για να περιορίσουν τα έξι ενεργά μέτωπα.

Σύμφωνα με την πυροσβεστική υπηρεσία, στην περιοχή της Δίβρης οι δυνάμεις πυρόσβεσης ενισχύθηκαν και συνολικά επιχειρούν 42 πυροσβέστες με 21 οχήματα και 18 άτομα πεζοπόρου τμήματος, 5 πυροσβεστικά αεροσκάφη και 4 ελικόπτερα. Την επιχείρηση συνδράμουν 11 οχήματα ΟΤΑ, η ΕΛ.ΑΣ. και το Δασαρχείο.

Είναι χαρακτηριστικό ότι ο άνεμος στην περιοχή έχει πολλές διακυμάνσεις με συνέπεια οι πυροσβέστες να μην καταφέρνουν να ελέγξουν όλα τα μέτωπα. Λίγο μετά τις 6 το απόγευμα τα μέτωπα της φωτιάς βρίσκονται περιφερειακά από το χωριό και έχουν μια κίνηση προς ανατολάς μέσα σε δασικές και χορτολιβαδικές εκτάσεις.

Οι κάτοικοι, κυρίως οι ηλικιωμένοι, έχουν οδηγηθεί εκτός χωριού σε συγγενικά τους πρόσωπα, ενώ νεότεροι προσπαθούν να βοηθήσουν στην κατάσβεση της πυρκαγιάς. Ο αντιπεριφερειάρχης Φθιώτιδας Ευθύμιος Καραΐσκος όπως επίσης και ο νεοεκλεγείς περιφερειάρχης Φάνης Σπανός βρίσκονται εκεί και συντονίζουν την απομάκρυνση των κατοίκων, ενώ οι πυροσβέστες έχουν κάνει ζώνη γύρω από το χωριό.

via 

Όλη η επικαιρότητα