Ηλεία

“Lampeia’s Path”- Η Λαμπεία ως προορισμός εναλλακτικών μορφών τουρισμού

Σε μια δύσκολη χρονιά, λόγω των αντίξοων συνθηκών που έχει δημιουργήσει η πανδημία, εμείς, οι 28 μαθητές του Γυμνασίου με Λυκειακές Τάξεις Λαμπείας, ερχόμαστε για μια ακόμα φορά να πρωτοπορήσουμε με καινοτόμες δράσεις που προωθούν και αναδεικνύουν τα ταλέντα και τις δεξιότητές μας. Πρόκειται για τη συμμετοχή του σχολείου μας στο πρόγραμμα «Εικονική Μαθητική Επιχείρηση 2021» που διοργανώνει το Σωματείο Επιχειρηματικότητας Νέων (Σ.Ε.Ν) /Junior Achievement Greece (senja.gr).

Το Σ.Ε.Ν./Junior Achievement Greece καλεί τους μαθητές να ιδρύσουν μια εικονική επιχείρηση προωθώντας ένα προϊόν υπό την καθοδήγηση ενός συμβούλου για την επίλυση πιθανών αποριών και προβλημάτων. Μετά από  καταιγισμό ιδεών και συζήτηση με το δικό μας σύμβουλο, τον κ. Αριστείδη Γιαννόπουλο, Senior Manager, Consulting της εταιρείας Ernst & Young , δημιουργήσαμε τη Μαθητική Επιχείρηση “Lampeia’s Path”.  Λόγω της καταγωγής του από την ευρύτερη περιοχή, ο κ. Γιαννόπουλος συμφώνησε στην πρότασή μας να ασχοληθούμε με την ευρύτερη περιοχή της Λαμπείας. Η Λαμπεία είναι ένα ορεινό παραδοσιακό χωριό με σπάνια φυσική ομορφιά, ξεχωριστή αρχιτεκτονική, σημαντικά ιστορικά μνημεία και μεγάλο αριθμό εκκλησιών, μακραίωνη ιστορία και πλούσια πολιτιστική παράδοση καθώς επίσης και  εξαιρετικής ποιότητας χαραγμένες  πεζοπορικές διαδρομές, που θα μπορούσαν να ικανοποιήσουν και τον πιο απαιτητικό επισκέπτη που ασχολείται με την πεζοπορία και το mountain bike.  Αυτό που απουσιάζει από την περιοχή είναι η κατάλληλη προβολή της, που θα συντελέσει στην ανάδειξή της ως ενός προορισμού εναλλακτικών μορφών τουρισμού. Κι αυτός ακριβώς είναι ο σκοπός του “Lampeia’s Path”.

Εργαζόμενοι συλλογικά, χωριστήκαμε σε τρία τμήματα: α) το Τμήμα Παραγωγής, το οποίο δημιούργησε ιστότοπο, αφίσες, φωτογραφίες, κουίζ, βίντεο, παρουσιάσεις και μακέτα, β) το Οικονομικό Τμήμα, που ανέλαβε τη σύνταξη του επιχειρηματικού σχεδίου και γ) το Τμήμα Προώθησης, που ανέλαβε την προώθηση της επιχείρησης στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης . Στόχοι της εικονικής επιχείρησης είναι αφενός να προσελκυστούν επενδύσεις στην περιοχή, που θα συμβάλουν περαιτέρω στην ανάπτυξη των ήδη υπαρχουσών υποδομών και αφετέρου η προβολή της περιοχής ώστε να αναδειχθεί σε πόλο έλξης εκκλησιαστικού και πεζοπορικού και τουρισμού που ασχολείται με το mountain bike.

Στις ενέργειες της εταιρείας συμπεριλαμβάνονται η δημιουργία ιστοσελίδας με απαραίτητες πληροφορίες για τους επισκέπτες, η οποία θα προβληθεί μέσω της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, της Περιφέρειας Πελοποννήσου και του Υπουργείου Τουριστικής Ανάπτυξης, η συμμετοχή στη διοργάνωση του Divris Trail (μιας αθλητικής διοργάνωσης αγώνων ορεινού τρεξίματος σε δασικούς δρόμους και μονοπάτια της Λαμπείας),  και η συνεργασία με τα επιμελητήρια Δυτικής Ελλάδος και τη Μητρόπολη Ηλείας.

Για την επιτυχημένη υλοποίηση του προγράμματος παρακολουθήσαμε σεμινάρια για τη δημιουργία ιστοσελίδων και εφαρμογών, όπως επίσης και για τη σύνταξη επιχειρηματικών σχεδίων, ενώ σε όλη τη διάρκεια του  εγχειρήματός μας  είχαμε την αμέριστη υποστήριξη των εκπαιδευτικών του σχολείου μας, τους οποίους θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε θερμά. Στον ιστότοπο https://lampeia-path.weebly.com, που παρουσιάστηκε στο  10ο Μαθητικό Φεστιβάλ Ψηφιακής Δημιουργίας, οι επισκέπτες μπορούν να βρουν γενικές πληροφορίες για τη Δίβρη, τα αξιοθέατα της περιοχής, λαογραφικά και ιστορικά στοιχεία καθώς και πολυμεσικές εφαρμογές που δημιουργήσαμε κάνοντας χρήση ψηφιακών εργαλείων. Στην ιστοσελίδα υπάρχει επίσης σύνδεσμος με τον επίσημο ιστότοπο του Divris Hard Trail Race.

Τέλος, δημιουργήσαμε προωθητικό βίντεο, που προβλήθηκε στο κανάλι του σχολείου στο Youtube και τέθηκε σε διαδικτυακή ψηφοφορία και παρουσιάστηκε σε εκδήλωση που διοργάνωσε το Σ.Ε.Ν./ Junior Achievement Greece στις 17/4/21, μαζί με άλλες 54 συμμετοχές από ιδιωτικά και δημόσια σχολεία όλης της Ελλάδας. Το σχολείο μας ήταν το μοναδικό που εκπροσωπούσε την Περιφερειακή Ενότητα της Ηλείας και οι όμορφες εικόνες της γραφικής Δίβρης ταξίδεψαν σε όλη τη χώρα. Η συμμετοχή μας σε αυτό το πρωτότυπο εγχείρημα ανέδειξε τις συνεργατικές και επιχειρηματικές μας δεξιότητες και, εκτός από τον ενθουσιασμό και την υπερηφάνεια για το δημιούργημά μας, άφησε παρακαταθήκη μια επιχείρηση που μπορεί να προσφέρει στην περιοχή μας την προβολή που της αξίζει.

Σας περιμένουμε στη Δίβρη!

Οι μαθητές του Γυμνασίου- Λυκειακών Τάξεων Λαμπείας

Όλη η επικαιρότητα