Categories: Εκκλησία

Λαμπρές οι Δεσποτικές εορτές Πεντηκοστής και Αγίας Τριάδος στον Πύργο

Share

Με την δέουσα Εκκλησιαστική ευταξία και λαμπρότητα, μετά από δύο χρόνια υγειονομικών περιορισμών λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού, εορτάστηκαν στην πόλη του Πύργου, οι δύο μεγάλες Δεσποτικές εορτές της Πεντηκοστής και του Αγίου Πνεύματος το τριήμερο 11-13 Ιουνίου, με την αθρόα παρουσία φιλεόρτων πιστών στον πανηγυρίζοντα Ιερό Ναό Αγίας Τριάδος Πύργου.

Την παραμονή της μεγάλης εορτής της Πεντηκοστής το εσπέρας τελέσθηκε με κάθε ιεροπρέπεια και κατάνυξη, ο Μέγας Πανηγυρικός Εσπερινός μετ’ αρτοκλασιών υπό του Αιδεσιμολογιοτάτου π. Παντελεήμονος Παπαηλιού και των Αιδεσιμοτάτων π. Γρηγορίου Πάπαρη, π. Διονυσίου Μιχαλοπούλου, π. Νικολάου Κατσηδήμα, καθώς επίσης και του οικείου Εφημερίου π, Νεκταρίου Συμεωνίδη.

Τον Θείον Λόγον κήρυξε ο κ. Παναγιώτης Κουής Καθηγητής Θεολόγος, ο οποίος πάντα με τον γλαφυρό αλλά και πλούσιο θεολογικό του λόγο, ανέπτυξε με σαφήνεια την διδασκαλία της Εκκλησίας μας περί των προσώπων της Αγίας Τριάδος και την σημασία των δύο μεγάλων Δεσποτικών εορτών.

Την περίλαμπρη ημέρα της Πεντηκοστής, τιμώντας και εορτάζοντας την μεγάλη και τελευταία Δεσποτική εορτή της περιόδου του Ιερού Πεντηκοσταρίου, ο οικείος Εφημέριος π. Νεκτάριος Συμεωνίδης, ιερούργησε κατά την Πανηγυρική Θεία Λειτουργία και εν συνεχεία τέλεσε τον Εσπερινό της Γονυκλισίας, ενώ ανέγνωσε τις συνταρακτικές ευχές της γονυκλισίας και ως «διαμεσολαβητής», μεταξύ του Λαού και του Θεού, ικέτευσε για την έκχυση των δωρεών του Αγίου Πνεύματος, στις ψυχές του πολυπληθούς Εκκλησιάσματος.

Το εσπέρας της εορτής τελέσθηκε ο Παρακλητικός Κανών της Αγίας Τριάδος, ενώ την Δευτέρα του Αγίου Πνεύματος τελέσθηκε Πανηγυρική Θεία Λειτουργία μετ’ αρτοκλασιών και Θείου Κηρύγματος.

Η «μεθέορτος και τελευταία εορτή» της Πεντηκοστής για την Ορθόδοξη Χριστιανική μας Εκκλησία, είναι πολύ μεγάλη και σημαντική εορτή, διότι την ημέρα αυτή το Άγιο Πνεύμα, αφού διάνοιξε τον νουν των μαθητών στο υπερώο των Ιεροσολύμων, αφού τους καθάρισε από κάθε αμαρτία και αφού τους ενδυνάμωσε για να εργασθούν και να κοπιάσουν στην διακονία του Κηρύγματος, εισήλθε στην πρώτη Εκκλησία και έκτοτε παραμένει σ΄ αυτήν. Διότι η Εκκλησία είναι Ταμιούχος της Χάριτος του Αγίου Πνεύματος και χωρίς την Εκκλησία δεν ενεργεί το Πανάγιο Πνεύμα, αλλά ούτε και Εκκλησία υπάρχει και στέκεται χωρίς το Άγιο Πνεύμα.

Η εορτή της Πεντηκοστής θεωρείται συνεπώς η «Γενέθλιος ημέρα» της Εκκλησίας μας και έχει ιδιαίτερη σημασία για εμάς τους Ορθοδόξους Χριστιανούς που είμαστε πιστά μέλη Της. Ιδρυτής και αρχηγός της συγκροτημένης αυτής πνευματικής Κοινωνίας δηλ. της Εκκλησίας, είναι ο ίδιος ο Θεάνθρωπος Ιησούς Χριστός, ο οποίος πολλές φορές έκανε λόγο για την Αγία Εκκλησία Του!

Θαυμαστή επίσης είναι και η παρουσία του Αγίου Πνεύματος στο χώρο της Εκκλησίας μας. Το Άγιο Πνεύμα ενεργεί και δρα στην Εκκλησία, αφού μένει στην Εκκλησία. Εκεί που βρίσκεται ο Χριστός, στην Εκκλησία εκεί και το Άγιο Πνεύμα! Το Άγιο Πνεύμα τελεσιουργεί όλα τα Ιερά Μυστήρια και παρέχει την Θεία Χάρη! Αυτό μας δίδει χαρίσματα και ιάσεις. Τα πάντα γίνονται «εν Αγίω Πνεύματι» και χωρίς αυτό δεν γίνεται ουδέν.

Στην καρδιά του ανθρώπου κατέρχεται για πρώτη φορά το Άγιο Πνεύμα με το Ιερό Μυστήριο του Χρίσματος, κατά την ώρα της Βαπτίσεώς μας. Επίσης κατέρχεται στις καρδιές μας κάθε φορά που συμμετέχουμε στα Ιερά Μυστήρια της Εκκλησίας μας. Επίσης με την Προσευχή «Βασιλεύ Ουράνιε…», το παρακαλούμε όχι μόνο να έρχεται στις καρδιές μας αλλά και να «σκηνώσει εν ημίν». Να μείνει δηλαδή μόνιμα μέσα στις ψυχές μας.

Αυτό το Ζωοποιό Πνεύμα έχουμε απόλυτη ανάγκη σήμερα περισσότερο από ποτέ άλλοτε, να πλημμυρίζει τον εσωτερικό μας κόσμο έτσι ώστε να είμαστε γεμάτοι από Πνεύμα Άγιον προκειμένου να αντιμετωπίζουμε κάθε δυσκολία και πειρασμό στη ζωή μας διότι η Θεία Χάρις είναι εκείνη που αναγεννά τον άνθρωπο και μεταποιεί τον αμαρτωλό σε Άγιο!

Πρεσβ. Νικόλαος Κατσηδήμας