Ηλεία

Λαογραφικά σε Ανδραβίδα και Λεχαινά: Εκεί που έζησαν ο παππούς και η γιαγιά

Ακούστε το άρθρο

Πόλος έλξης για τους μαθητές των σχολείων όλων τα βαθμίδων του νομού  γίνονται τα δύο Λαογραφικά Μουσεία που λειτουργούν στον Κάμπο, ενώ εντός του έτους θα γίνουν τρία.

Στο Λαογραφικό Μουσείο του Συλλόγου «Ο Μοριάς» στην Ανδραβίδας οι επισκέψεις μαθητών είναι πολύ συχνές τα τελευταία χρόνια. Η πρόεδρος του Συλλόγου κ. Παναγιώτα Οικονομοπούλου και τα μέλη του ΔΣ του Συλλόγου νιώθουν ικανοποιημένοι από τον ρυθμό των επισκέψεων. «Χθες έγινε επίσκεψη από την Δ΄ Τάξη του Δημοτικού Ανδραβίδας στο Λαογραφικό μας Μουσείο. Οι μικροί μας επισκέπτες εκδήλωσαν το ενδιαφέρον τους με χαρά και πολλές απορίες για την ιστορία του τόπου μας> δηλώνει με χαρά η κ. Οικονομοπούλου. Τα παιδιά είχαν την δυνατότητα να δούν από κοντά έπιπλα και σκεύη του περασμένου και προπερασμένου αιώνα, φωτογραφικό υλικό, ενδυμασίες και άλλα αντικείμενα μιας εποχής που δεν γνώρισαν αλλά ίσως να έχουν ακούσει από τον παππού και την γιαγιά.

Στα Λεχαινά

Στα Λεχαινά υπάρχει επίσης Λαογραφικό Μουσείο με πολύ αξιόλογα εκθέματα. Τις προηγούμενες μέρες το επισκέφθηκαν και ξεναγήθηκαν εκεί μαθητές από τα Δημοτικά Σχολεία Λεχαινών και Κάστρου, με τους δασκάλους τους και επιπλέον γνώρισαν το σπίτι που γεννήθηκε ο μεγάλος Λογοτέχνης Ανδρέας Καρκαβίτσας. Επίσης έμαθαν για τον Μακεδονομάχο ήρωα Λεχαινίτη  Ανθυπίλαρχο Χρήστο Πραντούνα. Η ξενάγηση έγινε από τον πρόεδρο της ΔΚ Λεχαινών κ. Γιώργο Γαλάτη, που γνωρίζει καλά την ιστορία του τόπου του ενώ πρόγονοί του έχουν προσφέρει την ζωή τους για την πατρίδα.

Τρίτο Λαογραφικό

Εντός του έτους, εκτός απροόπτου, θα λειτουργεί και τρίτο Λαογραφικό Πολυθεματικό Μουσείο στον Κάμπο, στην Αγία Μαύρα. Το συγκεκριμένο Μουσείο που στηρίζεται σε δωρεές  θα είναι το πρώτο στο Δήμο Πηνειού και αναμένεται να προσελκύσει το ενδιαφέρον εκατοντάδων μαθητών και όχι μόνο.

Όλη η επικαιρότητα