Ηλεία Πολιτισμός

Λαογραφικό Μουσείο Λεχαινών: Ένας χώρος ιστορίας και παράδοσης ανοίγει τις πύλες του στο κοινό

Ακούστε το άρθρο

Το Δημοτικό Λαογραφικό Μουσείο Λεχαινών είναι ένας τόπος αναπαράστασης της πολιτισμικής παραγωγής.

Το περιεχόμενό του, που ακόμη εμπλουτίζεται, αποτελείται από αντικείμενα τα οποία, εκτός από το θέμα τους, καθρεφτίζουν ουσιαστικά τον πολιτισμό μέσα από τον οποίο γεννήθηκαν και τον οποίο εκφράζουν οι κάτοικοι των Λεχαινών. Κάθε ανθρώπινο δημιούργημα είναι ατομικό στη βάση του, αλλά έχει κοινωνικές προεκτάσεις, γιατί βασίζεται στις συλλογικές παραστάσεις που επικρατούσαν στην εποχή του. Είναι ένας χώρος που πραγματικά αξίζει να επισκεφτείτε.

Τα τελευταία χρόνια, ελλείψει προσωπικού παρέμενε κλειστό, αλλά ο δήμος το άνοιξε και πάλι αφού βρέθηκε τρόπος τελικά να υπάρχει προσωπικό.

Επισκέψιμο

Ο αντιδήμαρχος Προγραμματισμού του Δήμου κ. Ανδρέας Μίγκος που είναι και υπεύθυνος για την λειτουργία του Λαογραφικού Μουσείου δήλωσε: «Το Λαογραφικό Μουσείο Λεχαινών ιδρύθηκε το 1999 επί δημαρχίας Δημήτρη Χατζηγιάννη και αρχικά στεγάστηκε στο κτίριο που βρίσκεται απέναντι, στο κτίριο Μαστροβασίλη. Το 2005 μεταστεγάστηκε εδώ σε κτίριο που νοικιάζει  ο δήμος. Μέχρι το 2011 λειτούργησε αλλά στη συνέχεια παρέμεινε κλειστό γιατί δεν υπήρχε προσωπικό. Τώρα κάνουμε μια προσπάθεια και βρέθηκε μια κοπέλα που έχει σπουδάσει Μουσειολογία στον Πύργο και κάνει εδώ για έξη μήνες την πρακτική της. Δεν έχουμε προσλάβει προσωπικό και το λέω αυτό προς άρση παρεξηγήσεων. Η κοπέλα βρίσκεται εδώ και ένα μήνα εδώ, αγαπάει αυτό που κάνει και έχει αναμορφώσει το χώρο. Εμείς ζητάμε  από τον κόσμο να δανείσουν στο Μουσείο αντικείμενα  που είναι συνδεδεμένα με την ιστορία και την παράδοση του τόπου για να εμπλουτιστεί το Μουσείο. Τα υπάρχοντα εκθέματα έχουν καταγραφεί και τις επόμενες μέρες θα είναι  επισκέψιμο, για σχολεία, συλλόγους και ιδιώτες».

Έκκληση

Ο κ. Γιώργος Γαλάτης πρόεδρος ΔΚ Λεχαινών δήλωσε «Στον χώρο αυτό είναι συμπυκνωμένη η ιστορία των Λεχαινών με αντικείμενα που έχουν δωρίσει από τις συλλογές τους οικογένειες της πόλης. Με την ευκαιρία κάνουμε έκκληση σε όσους διαθέτουν αντικείμενα που είναι συνδεδεμένα με την ιστορία των Λεχαινών να τα φέρουν στο Μουσείο ώστε να γίνουν κτήμα όλων μας. Ο Δήμος και το ΝΠ Πολιτισμού, φροντίζει ώστε το Μουσείο να είναι επισκέψιμο ώστε όλοι να βλέπουν την ιοτορία του τόπου μας. Με ενέργειες του δήμου έχουμε και προσωπικό και έτσι τώρα το Μουσείο είναι επισκέψιμο και σύντομα θα καλούμε ομάδες για να δουν από κοντά αντικείμενα συνδεδεμένα με την ιοτορία και τις παραδόσεις μας»

Αναβάθμιση

Η Μουσειολόγος κ. Καραβασίλη Ιωάννα (τελειόφοιτος του τμήματος Μουσειολογίας ΤΕΙ Πύργου) δήλωσε: «Είμαι υπεύθυνη  για την διάταξη των εκθεμάτων μέσα στο χώρο, για την καταγραφή των αντικειμένων  και γενικότερα υπεύθυνη για την εικόνα του. Υπάρχουν εκθέματα από τον πρόπερασμένο αιώνα με ένα ιδιόχειρο βιβλίο του 1889. Το Μουσείο χωρίζεται σε θεματικές ενότητες, ξεκινάμε από την οικία της τότε εποχής , την ενδυμασία και καταλήγουμε στα επαγγέλματα. Με λίγη ακόμη δουλειά το Μουσείο θα αναβαθμιστεί και θα εμπλουτιστεί με νέα αντικείμενα. Υπάρχει ενδιαφέρον από πολύ κόσμο »

Όλη η επικαιρότητα