Categories: Ελλάδα

Λάρισα: Αθώος στο δευτεροβάθμιο δικαστήριο ο πρώην νομάρχης Λουκάς Κατσαρός

Share

Την αθώωση του πρώην νομάρχη Λάρισας, Λουκά Κατσαρού για το το αδίκημα της ηθικής αυτουργίας σε επικίνδυνη σωματική βλάβη αποφάσισε στις 15/2 το Τριμελές Εφετείο Λάρισας.

Μετά από μια πολυετή δικαστική διαμάχη, η υπόθεση έφτασε  ξανά στο ακροατήριο με τον πρώην νομάρχη να κάθεται στο εδώλιο του κατηγορουμένου για ένα περιστατικό που σημειώθηκε τον Φεβρουάριο του 2015 εις βάρος ενός άνδρα που ήταν παρόντας στην επίθεση που δέχτηκε ο κ. Κατσαρός από τον αδερφό αυτού του άνδρα, ένα μήνα πριν.

Η επίθεση στο Imperial και η ληστεία

Στις 26 Φεβρουαρίου του 2015 ένας άνδρας πέφτει θύμα ληστείας στο σπίτι του σε χωριό της Λάρισας. Ο δράστης άσκησε βία στον ίδιο και την οικογένεια του και διέφυγε με χρηματικό ποσό. Ωστόσο στη συνέχεια ο δράστης συνελήφθη και σύμφωνα με όσα κατέθεσε στις αρχές, δεν ήθελε να ληστέψει κατηγορώντας τον πρώην νομάρχη ως ηθικό αυτουργό στην υπόθεση καθώς θέλησε να στείλει με αυτό τον τρόπο ένα «μήνυμα» στο θύμα της ληστείας για μια επίθεση που έκανε σε βάρος του αυτός και ο αδερφός του, τον Ιανουάριο του 2015 στο ξενοδοχείο Imperial.

Με το παρασκήνιο αυτής της επίθεσης  ξεκίνησε σήμερα την απολογία του ο κατηγορούμενος. Όπως επεσήμανε, η αντιπαράθεση που είχαν τα δύο αδέλφια μαζί του ξεκινά το 2008 στο πλαίσιο ενός προστίμου που επέβαλε στην επιχείρηση των τελευταίων για παράνομες ελληνοποιήσεις αμνοεριφίων.  Το πρόστιμο αυτό προκάλεσε την αντίδραση των δύο αδερφών, η οποία  «κορυφώθηκε» σε σωματική επίθεση εις βάρος του Λουκά Κατσαρού τον Ιανουάριο του 2015.

Σύμφωνα με το larissanet.gr η επίθεση έγινε στο Imperial μετά το τέλος μιας εκδήλωσης, τη στιγμή που ο πρώην νομάρχης πήγαινε προς το αυτοκίνητο του. «Εκείνη την ώρα  δέχτηκα επίθεση. Με γρονθοκόπησε» κατέθεσε ο κατηγορούμενος αναφερόμενος στην επίθεση που δέχτηκε.  Τον επόμενο μήνα, ο αδερφός του άνδρα που χτύπησε τον πρώην νομάρχη, θα πέσει θύμα ληστείας στο σπίτι του και έτσι αρχίζει να ξετυλίγεται το κουβάρι μιας υπόθεσης που έστειλε τον Λουκά Κατσαρό στο εδώλιο του κατηγορουμένου.

«Δεν θα διακινδύνευα την πορεία μου»

Απαντώντας σε ερώτηση του δικαστηρίου, ο κ. Κατσαρός ανέφερε πως δεν γνώριζε τον δράστη της ληστείας, ούτε είχε κάποια συγγενική σχέση μαζί του. Ο κατηγορούμενος απάντησε επίσης πως ο δράστης ενέπλεξε το όνομα του στην υπόθεση της ληστείας για να ελαφρύνει το κατηγορητήριο στην εκδίκαση της υπόθεσής του καθώς τα δύο περιστατικά ήταν κοντά χρονικά και βόλευε την υπερασπιστική του γραμμή.

«Σε καμία περίπτωση δεν θα διακινδύνευα την πορεία μου. Την κοινωνική, την επιστημονική, την πολιτική. Δεν θα μπορούσε να περάσει από το μυαλό μου να πω σε κάποιον να πάει να κάνει κακό σε κάποιον άλλο και λόγω κοινωνική θέσης και λόγω διοικητικής θέσης και για πολιτικούς λόγους» τόνισε μεταξύ άλλων στην απολογία του ο κ. Κατσαρός.

Με την ολοκλήρωση της απολογίας του, ακολούθησε η αγόρευση της εισαγγελέως η οποία πρότεινε την απαλλαγή του καθώς όπως είπε, από την ακροαματική διαδικασία και τις καταθέσεις των μαρτύρων δεν προκύπτει η εμπλοκή του πρώην νομάρχη στη ληστεία με την ιδιότητα του ηθικού αυτουργού. Το δικαστήριο συντάχθηκε με την πρόταση της εισαγγελέως και κήρυξε τον Λουκά Κατσαρό αθώο.

Να σημειωθεί ότι στο πρωτοβάθμιο δικαστήριο, τον Ιανουάριο του 2020, το Μονομελές Πλημμελειοδικείο Λάρισας είχε αθωώσει τον κ. Κατσαρό για το συγκεκριμένο αδίκημα.