Κόσμος

Λας Βέγκας: Τουλάχιστον 58 νεκροί, το FBI δεν συνδέει την επίθεση με ISIS

Ακούστε το άρθρο

Ο δράστης στο Λας Βέγκας δεν συνδέεται με το Ισλαμικό Κράτος διαμυνύουν από το FBI, μετά τις πληροφορίες που ανέφεραν ότι το Ισλαμικό Κράτος ανέλαβε την ευθύνη για την ένοπλη αιματηρή επίθεση στο Λας Βέγκας που στοίχισε τη ζωή σε τουλάχιστον 58 ανθρώπους αφήνοντας πίσω της 515 τραυματίες.

Όπως ανάφερε ο βρετανικός Independent, σε ανακοίνωσή της στην προπαγανδιστική σελίδα Amaq η οργάνωση αναφέρει ότι ο δράστης «ήταν στρατιώτης της ISIS».

Σε δεύτερη ανακοίνωσή της, η οργάνωση ανέφερε ότι ο ένοπλος ασπάστηκε το Ισλάμ πριν από μερικούς μήνες.

Nωρίτερα, ωστόσο, οι αρχές είχαν εκφράσει την εκτίμηση ότι ο μακελάρης του Λας Βέγκας, που αυτοκτόνησε, δεν συνδέεται με καμία οργάνωση. «Δεν υπάρχει καμία απόδειξη ότι ο άνδρας συνδέεται με την ISIS» δηλώνει αξιωματούχος του FBI.

Tο BBC εκφράζει επιφύλαξεις σχτικά με τo εάν προκύπτει από όσα έχουν αναρτηθεί στο προπαγανδιστικό πρακτορείο της ISIS ότι ο δράστης ήταν μέλος της οργάνωσης.

Σύμφωνα με το δίκτυο NBC, o δράστης της αιματηρής επίθεσης στο Λας Βέγκας είναι ο 64χρονος Στίβεν Πάντοκ.

Όπως διαμηνύουν οι αρχές, ο Πάντοκ είναι κάτοικος της περιοχής και φέρεται να έδρασε μόνος του, πυροβολώντας αδιακρίτως από το δωμάτιο του στον 32ο όροφο του ξενοδοχείου έως ότου έπεσε νεκρός από τις σφαίρες των αστυνομικών.

Ο σερίφης του Λας Βέγκας είχε προηγουμένως αναφέρει ότι ο Στίβεν Κρεγκ Πάντοκ διέμενε στο Μεσκίτ, μια μικρή πόλη με πληθυσμό 18.000 κατοίκους, η οποία βρίσκεται σε απόσταση περίπου 120 χιλιομέτρων βορειοανατολικά του Λας Βέγκας στη Νεβάδα, στα σύνορα με την Αριζόνα.

Σύμφωνα με τον αδελφό του, ο οποίος μίλησε στο τηλεοπτικό δίκτυο NBC, ο Στίβεν Πάντοκ ήταν συνταξιούχος. Δεν βρισκόταν στο μικροσκόπιο της αστυνομίας της πόλης, ούτε των αρχών του Λας Βέγκας. Επρόκειτο για ένα «πρόσωπο σε απόγνωση, που ήθελε να προκαλέσει πολλά θύματα» είπε ο σερίφης του Λας Βέγκας, Τζόζεφ Λομπάρντο.

Ο ίδιος επισήμανε ότι ο Πάντοκ φαίνεται πως είχε καταφύγει στη δικαιοσύνη με την «υπόθεση να είχε διευθετηθεί από τη Δικαιοσύνη».

Μνήμες από το πολύνεκρο χτύπημα του 2015 στο Μπατακλάν της Γαλλίας ξύπνησαν πριν από λίγες ώρες. Η τρομοκρατική επίθεση είχε και πάλι στόχο μέρος διασκέδασης όπου διαφαίνεται μέρος του δυτικού τρόπου ζωής.

«Το έθνος μας δεν μπορεί να διαλυθεί από το κακό» δήλωσε ο αμερικανός πρόεδρος για το αιματηρό χτύπημα στο Λας Βέγκας που στοίχισε τη ζωή σε τουλάχιστον 50 ανθρώπους. Ο Ντόναλντ Τραμπ ο οποίος θα επισκεφτεί την Τετάρτη την πολιτεία, δήλωσε – μεταξύ άλλων – ότι παρόλο που «αισθανόμαστε θυμό για το αιματηρό περιστατικό, η αγάπη μας για τον συνάνθρωπο μάς καθορίζει».

Η ανάληψη από το Ισλαμικό Κράτος φτάνει λίγα 24ωρα μετά τη δημοσιοποίηση του ηχητικού αποσπάσματος με τη φωνή του Αμπού Μπακρ αλ Μπαγκντάντι, ηγέτη του Ισλαμικού Κράτους,  σε προπαγανδιστικό μέσο που συνδέεται με την τζιχαντιστική οργάνωση, σε μια πρώτη εμφάνιση του Μπαγκντάντι έπειτα από έναν χρόνο.

Η ημερομηνία ηχογράφησης του 46λεπτου ηχητικού αποσπάσματος που αναρτήθηκε στο μέσο Al Furqan δεν κατέστη σαφής.

Ο Μπαγκντάντι ακούγεται να καλεί τους μαχητές της οργάνωσης να «αντισταθούν» στους εχθρούς τους σε όλα τα μέτωπα στη Συρία και το Ιράκ. Παράλληλα κάνει αναφορές στις απειλές της Βόρειας Κορέας ενάντια στην Ιαπωνία και τις ΗΠΑ.

Ελισάβετ Σταμοπούλου

in.gr

Όλη η επικαιρότητα