Ζώα

Λάθη που κάνουν οι νέοι σκυλογονείς

Ακούστε το άρθρο

Αυτά τα αυτιά που είναι σαν βελούδο, αυτές οι πατούσες που σε σκουντάνε όταν θέλουν κάτι, αυτό το βλέμμα που μπορεί να σου κόψει στα δύο την καρδιά, συνεπάγονται ευθύνες και θέλουν λίγη μελέτη. Τα αυτιά πιάνουν ψύλλους, τα ματάκια θέλουν προσοχή και τα νυχάκια στα πέλματα θέλουν φροντίδα. Όχι δεν είναι βρέφος, η περιγραφή αφορά αυτή τη μηχανή παραγωγής σκατού την οποία αποφάσισες να υιοθετήσεις –και πολύ καλά έκανες.

Η βασική εκπαίδευση ενός σκύλου δεν είναι πυρηνική φυσική, αλλά ένα μικρό λαθάκι μπορεί να αποβεί μοιραίο. Αυτά τα πανέξυπνα τετράποδα δεν διαφέρουν και πολύ από τους ανθρώπους: μαθαίνουν με επιβράβευση, κυρίως, και όχι με τιμωρία. Όσο κινείσαι σε αυτό το πλαίσιο, όλα θα πάνε καλά.

Τουαλέτα: Θέλει περισσότερες φορές από όσο νομίζεις

Η βασική εκπαίδευση της τουαλέτας είναι η πρώτη πρόκληση του νέου σκυλογονιού. Την πρώτη ημέρα που το σκυλάκι σας θα πατήσει το πόδι του στο σπίτι σας, για την ακρίβεια την πρώτη ώρα, θα αφήσει απευθείας το στίγμα του. Είναι πολύ πιθανό να μην αντιληφθείς αυτήν την μικρή ατασθαλία άμεσα και αυτό είναι το πρώτο βασικό λάθος: μαλώνεις το κουτάβι. Τα σκυλάκια για να καταλάβουν ότι έχουν κάνει αταξία πρέπει να τους μιλήσεις με αυστηρό ύφος τη στιγμή που την κάνουν. Μετά από λίγη ώρα δεν υπάρχει κανένα απολύτως νόημα να τους φωνάξεις· νομίζει ότι το μαλώνεις επειδή απλώς κάθεται. Πρέπει να είσαι σε επαγρύπνιση και να του πεις με αυστηρό τόνο «Μη» τη στιγμή που έχει βάλει το ποπουδάκι του στο πάτωμα και είναι έτοιμο να ξαλαφρώσει. Είναι επίσης απαραίτητο τον πρώτο καιρό να το βγάζεις τρεις ή τέσσερις φορές για βόλτα την ημέρα, μετά το παιχνίδι, μετά το φαγητό και μετά τον ύπνο. Τέλος, φρόντισε να το επιβραβεύσεις τη στιγμή που κάνει την ανάγκη του, με ένα μελιστάλαχτο «μπράβο».

Φαγητό: Μην κάνεις σαν τη γιαγιά σου

Επόμενο κλασικότατο λάθος είναι αυτή η μπουκιά-λιχουδιά την οποία δεν αντιστεκόμαστε να του δώσουμε, την ώρα του δικού μας δείπνου, αφού «κοίτα το μωρέ το καημένο, μας βλέπει που τρώμε και ζηλεύει». Μία φορά αν το κάνεις αυτό, πάει το κακό έγινε. Καταλαβαίνουμε ότι το βλέμμα του είναι ο εχθρός, αλλά δεν θελεις ο σκύλος από εδώ και στο εξής να σε κοιτάζει με κουταβίσια μάτια και θα ανεβαίνει στα πόδια σου κάθε φορά που τολμάς να κάτσεις στο τραπέζι. Και όχι σε εσένα, θα ζητιανεύει λίγα ψίχουλα (αγάπης) από οποιονδήποτε κάθεται στο τραπέζι. Μη του δίνεις φαγητό την ώρα που τρως, άφησε τον να περιφέρεται κάτω από το τραπέζι ψάχνοντας για υπολείμματα.

Γενικά, ένα μεγάλο μέρος της ζωής του σκύλου περιστρέφεται γύρω από το φαγητό. Μπορείς να αποσπάσεις την προσοχή ακόμη και του πιο άγριου σκύλου με ένα νόστιμο λουκάνικο. Όπως όμως τα πάντα σε αυτή τη ζωή θέλουν πρόγραμμα, έτσι κι ο σκύλος. Είναι ζωτικής σημασίας να τον ταΐζεις συγκεκριμένες ώρες την ημέρα. Εντάξει, δεν χρειάζεται να το προγραμματίζετε όπως την αντιβίωση, αλλά ο σκύλος πρέπει να γνωρίζει περίπου πότε θα φάει. Πολλοί νέοι σκυλογονείς δεν το έχουν αυτό στο μυαλό τους και ταΐζουν το σκύλο τους περισσότερες από δύο φορές την ημέρα ή όποτε το θυμούνται. Το σκυλί με αυτόν τον τρόπο χαώνεται. Κανονικά, πρέπει να ξέρει τι να περιμένει, είναι ευτυχισμένο στη ρουτίνα του.

Σε αυτήν τη σχέση πρέπει να μπουν κάποια όρια

Σκεπτόμενος πάντα ότι δεν πρέπει να αφήνεις την απαράμιλλη γλυκύτητά του να σε λυγίσει, μάζεψε όλες σου τις δυνάμεις και όταν το βλέπεις να κάνει σκανταλιά αγνόησε αυτή τη φωνή που λέει «δεν μπορώ να το μαλώσω, είναι σαν καραμελίτσα» και επίπληξέ το πάλι με ένα ηχηρό «μη». Είναι λάθος να κάνεις τα στραβά μάτια στη σκανταλιά.

Και στα λάθη χωρίς γυρισμό συμπεριλαμβάνεται η άσκηση πίεσης. Αν θέλεις το σκυλί να μάθει κάτι συγκεκριμένο ή θέλεις απλώς να κάνει κάτι συγκεκριμένο, δεν πρέπει να το τραβάς, μαθαίνει να κάνει την αντίθετη κίνηση. Το έπιασε η “ξεροκεφαλιά” του και δεν προχωράει; Προχώρα και πιθανόν θα ακολουθήσει. Αν δεν ακολουθήσει, δοκίμασε το πτυσσόμενο λουρί, ιδιαίτερα τα μικρά σκυλάκια το προτιμούν. Μην του «κάνεις τη χάρη» και «τρέχεις από πίσω του». Βάλε του όρια.

Από ό,τι αντιλαμβάνεσαι οι λέξεις-κλειδιά στον ερχομό αυτού του νέου μέλους της οικογενείας είναι η διαχείριση και η οργάνωση. Μην ξεχνάς ότι ο σκύλος ενώ είναι έξυπνος, δεν αντιλαμβάνεται την διαφορά μεταξύ των καινούριων σου δερμάτινων παπουτσιών και του κόκκαλου που σφυρίζει όταν το δαγκώνει. Φρόντισε να μην αφήνεις εκτεθειμένα τα αντικείμενα που δεν θέλεις να φάει.

Θέσε τα όριά σου στο σκυλάκι σου από την αρχή, όσο το αφήνεις να κάνει ότι θέλει, επιβραβεύοντας το με λιχουδιές για να σε αφήσει ήσυχο ή για να σταματήσει να μασάει το τηλεκοντρόλ, θα δεινοπαθήσεις. Επιβράβευσε το όταν κάνει το σωστό, μίλα του με αυστηρό τόνο όταν κάνει αυτό που δεν θέλεις.

Κοινωνικοποίηση: Κυκλοφόρησε τον

Τέλος, ίσως ένα από τα κυριότερα και βασικότερα λάθη ενός νέου ιδιοκτήτη είναι η αμέλεια της κοινωνικοποίησης του σκύλου από όταν είναι ακόμη κουτάβι. Πραγματικά, είναι το Α και το Ω για την ομαλή συμβίωση με τον σκύλο σου. Φρόντισε να τον φέρεις σε επαφή με άλλα σκυλάκια και ανθρώπους και θα βρει μόνο του την άκρη. Μην ξεχνάς μόνο: δεν το πιέζουμε.

via

Όλη η επικαιρότητα