Categories: WEB tvΗλεία

Λεχαινά: Ολοκληρώθηκε το διεθνές συνέδριο για τον Ανδρέα Καρκαβίτσα – Υπόσχεση να γίνει θεσμός

Share

Με μια μοναδική ανάλυση του έργου και της ζωής του κορυφαίου Λεχαινίτη λογοτέχνη Ανδρέα Καρκαβίτσα έληξε χθες το Διεθνές Συνέδριο με τίτλο «Ο Ανδρέας Καρκαβίτσας και η εποχή του. Λογοτεχνία, Γλώσσα, Πολιτική», με ξεχωριστή παρουσία αυτή του τέως Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας και Ακαδημαϊκού Προκόπη Παυλόπουλου που με τον καθηλωτικό του λόγο εξήρε την προσωπικότητα του Ηλείου λογοτέχνη και μετέφερε σε νέους και μεγάλους που βρέθηκαν στην εκδήλωση τα μηνύματα που προσπαθούσε να περάσει μέσα από το έργο του.

Ο κ. Παυλόπουλος τόνισε πως η προσφορά του Ανδρέα Καρκαβίτσα ήταν και θα παραμείνει τεράστια, ενώ αναφερόμενος στην λογοτεχνική προσφορά επεσήμανε πόσο σημαντικό είναι να γνωρίσουν οι νέες γενιές το έργο του και σημείωσε πως τον συνδέει κάτι πνευματικό μαζί του που οφείλεται στον φιλόλογο πατέρα του ο οποίος είχε διοριστεί για πρώτη φορά στον Πύργο. Μάλιστα, έκανε αναφορά στα παιδικά του χρόνια και τις διηγήσεις του πατέρα του για τις επισκέψεις στο σπίτι του Καρκαβίτσα.

Χαρακτήρισε το έργο του Ηλείου λογοτέχνη, ως θησαυρό της ελληνικής παιδείας και δήλωσε χαρούμενος από την παρουσία πολλών παιδιών στο συνέδριο.

Δυο λόγια εκ μέρους των απογόνων του Ηλείου λογοτέχνη θέλησε να μοιραστεί ο Ντίνος Καρκαβίτσας, εγγονός του Βασίλη Καρκαβίτσα, αδερφού του Ανδρέα, ο οποίος τόνισε πως οι οικογένειές τους αισθάνονται υπερήφανες για τον παππού τους και ευχαρίστησαν όσους συμμετείχαν σε αυτή τη μεγάλη προσπάθεια που γίνεται για την ανάδειξη της σημασίας της νεοελληνικής λογοτεχνίας.

Τέλος, στη σημασία του Συνεδρίου αλλά και στην τιμή να βρίσκεται στον δήμο του για δεύτερη φορά τα τελευταία τρία χρόνια ο τ. πρόεδρος της Δημοκρατίας, στάθηκε ο δήμαρχος Ανδραβίδας- Κυλλήνης Γιάννης Λέντζας  που συνεχάρη τον Όμιλο Φίλων Δημοτικής Βιβλιοθήκης Λεχαινών για την πρωτοβουλία διοργάνωσης του συνεδρίου.

Μετά την ομιλία του κ. Παυλόπουλου, το συνέδριο έληξε με τη μοναδική θεατρική αποτύπωση διηγημάτων του Ανδρέα Καρκαβίτσα από μαθητές του Γυμνασίου Λεχαινών, που κέρδισαν και το θερμό χειροκρότημα του κοινού για την ερμηνεία τους και το ταλέντο τους.

Περισσότερες φωτογραφίες από την εκδήλωση: