Λευκάκια : Περιφορά της εικόνας του Αγίου Γεωργίου με άλογα

Την παραμονή της εορτής του Αγίου Γεωργίου αναβίωσε με πρωτοβουλία του Δημοτικού διαμερίσματος Λευκακίων, το παλαιό έθιμο της περιφοράς της Ιερής Εικόνας του Αγίου Γεωργίου με τα άλογα, Κυριακή του Πάσχα 27 Απριλίου 2019.Η πομπή ξεκίνησε από την εκκλησία του χωριού όπου τελείται εσπερινός και ύστερα έφιπποι, γυναίκες και άνδρες πήραν την εικόνα από τον Ιερέα π. Μιχαήλ Καλαμαρά και την περιέφεραν στο χωριό. Νωρίτερα τελέστηκε ο εσπερινός του Αγίου Γεωργίου στο χωριό. Κάθε χρόνο πάρα πολύς κόσμος παρακολουθεί και συμμετέχει στην περιφορά της εικόνας. Ο καβαλάρης Άγιος Γεώργιος ο τροπαιοφόρος, ο δρακοκτόνος κατά την παράδοση, ήταν και εκείνος Άγιος όλων των ανθρώπων, αλλά ιδιαίτερα των τσοπάνηδων, των ξωμάχων, των γεωργών. Για τους τσοπάνηδες η γιορτή του Αϊ Γιώργη είναι σημαδιακή, θα κάνουν σημαντικές συμφωνίες, θ’ ανέβουν στα βουνά να βοσκήσουν τα κοπάδια τους.

Την παραμονή της εορτής του Αγίου Γεωργίου, φέτος (κινητή εορτή)  ανήμερα το Πάσχα την Κυριακή 27 Απριλίου 2019 αναβίωσε για ακόμη μια χρονιά με πρωτοβουλία της τοπικής κοινότητας  Λευκακίων του Δήμου Ναυπλιέων στην Αργολίδα, το παλαιό έθιμο της περιφοράς της Ιερής Εικόνας του Αγίου Γεωργίου με τα άλογα.

Η πομπή ξεκίνησε από την εκκλησία του χωριού όπου τελείται εσπερινός και ύστερα έφιπποι, γυναίκες και άνδρες πήραν την εικόνα από τον Ιερέα π. Μιχαήλ Καλαμαρά και την περιέφεραν στο χωριό.

Την αναβίωση του εθίμου παρακολούθησαν σήμερα,ο υποψήφιος Περιφερειάρχης Πελοποννήσου  με την Ελληνική Αυγή Δημήτρης Τζεμπετζής ο οποίος έκανε και τιμητικές απονομές μεταλλίων στους συμμετέχοντες μαζί με τον διοργανωτή της εκδήλωσης Άρη Τσιρίκο υποψήφιο περιφερειακό σύμβουλο Πελοποννήσου, ο αντιδήμαρχος Ναυπλιέων και υποψήφιος εκ νέου Σταύρος Γαβρήλος, ο υποψήφιος Δημοτικός Σύμβουλος Νίκος Γεωργαντάς κα.

Νωρίτερα τελέστηκε ο εσπερινός του Αγίου Γεωργίου στο χωριό, ενώ κάθε χρόνο πάρα πολύς κόσμος παρακολουθεί και συμμετέχει στην περιφορά της εικόνας.

 

Ο καβαλάρης Άγιος Γεώργιος ο τροπαιοφόρος, ο δρακοκτόνος κατά την παράδοση, ήταν και εκείνος Άγιος όλων των ανθρώπων, αλλά ιδιαίτερα των τσοπάνηδων, των ξωμάχων, των γεωργών.

 

via