Categories: Ελλάδα

Λέκκας: Δεν συνδέονται οι σεισμοί σε Τουρκία και Ρόδο

Share

Την διαβεβαίωση πως οι δύο σεισμικές δονήσεις σε Τουρκία και Ρόδο δεν συνδέονται επισήμανε ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ, Ευθύμιος Λέκκας.

Μιλώντας για την σεισμική δόνηση των 4,2 Ρίχτερ στη Ρόδο ο Ευθύμιος Λέκκας σημείωσε ότι ναι μεν είναι «σεισμός σε κομβικό σημείο, όμως ο σεισμός δεν έχει καμία σχέση με την Τουρκία. Παρακολουθούμε την εξέλιξη του φαινομένου. Δεν νομίζω ότι θα έχουμε κανένα πρόβλημα».

Ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ απέφυγε να απαντήσει αν ήταν ο κύριος σεισμός υπογραμμίζοντας ότι πρέπει να περάσουν κάποιες ώρες για να παρακολουθήσουν την εξέλιξη του φαινομένου και να αποφανθούν.

Σχολιάζοντας τους δύο σεισμούς στο Γκαζιαντέπ της Τουρκίας και στον Αρχάγγελο της Ρόδου τόνισε πως «Έχουμε να κάνουμε με έναν ισχυρότατο σεισμό της τάξεως των 7,8 βαθμών Ρίχτερ σαν προκαταρκτικό μέγεθος, ο οποίος έχει προκαλέσει πολύ σημαντικές βλάβες».

»Θεωρώ ότι και οι ζημιές και τα θύματα θα είναι πολλαπλάσια. Είναι ένας σεισμός που έχει εκδηλωθεί σε ένα ρήγμα χιλιομέτρων που αρχίζει από τη Νεκρά Θάλασσα και τελειώνει στο κέντρο της Τουρκίας. Δεν είναι το ρήγμα της Ανατολίας. Είναι το δυτικό ρήγμα που οριοθετεί τη διείσδυση της αφρικανικής πλάκας στην Τουρκία και έχει δώσει τους μετασεισμούς των 6,7 Ρίχτερ», πρόσθεσε ο Λέκκας.

Όπως τόνισε «ακόμα δεν έχουμε αντίληψη της περιοχής που επλήγη. Είμαστε σε μια φάση ετοιμότητας στο να αποτιμήσουμε επιστημονικά και επιχειρησιακά τι πρέπει να γίνει».

Σύμφωνα με τον ίδιο, οι επιπτώσεις θα είναι σοβαρές εξαιτίας του γεγονότος πως ο σεισμός έγινε στις 4:00 τα ξημερώματα και επειδή τα κτήρια είναι πολύ υποδεέστερα από τα αντίστοιχα στη Ρόδο.

«Παρότι φαίνονται σύγχρονα οι αντισεισμικοί κανονισμοί στην Τουρκία δεν έχουν καμία σχέση με τους δικούς μας τους σεισμούς. Τα χαρακτηρίζει η υπερβολή χωρίς να είναι αντισεισμικά θωρακισμένα με υλικά κατασκευής όχι ποιοτικά. Είναι κτήρια με πολύ μεγάλη τρωτότητα σε μικρότερους σεισμούς. Φανταστείτε ποια είναι η καταστροφή που έχει γίνει στην περιοχή» επισήμανε μεταξύ άλλων ο Ευθύμιος Λέκκας.