Categories: Ελλάδα

Λέκκας για τον σεισμό στην Τουρκία: Δεν θα με εκπλήξει αν οι νεκροί φτάσουν τους 50.000

Share

Ο Ευθύμιος Λέκκας δήλωσε πως δεν θα εκπλαγεί αν φτάσει τους 50.000 νεκρούς ο τραγικός απολογισμός στην Τουρκία και τη Συρία από τον φονικό σεισμό.

«Με κάθε επιφύλαξη, δεν θα με εκπλήξει αν αναφερθούν περίπου 50.000 νεκροί, πολύ πιο πάνω από ό,τι ανακοινώνεται. Και αυτό με βάση συνδυασμένες παρατηρήσεις που κάναμε σε κτίρια, αλλά και με βάση πληροφορίες που πήραμε από Τούρκους συναδέλφους», δήλωσε ο Ευθύμιος Λέκκας στην ΕΡΤ.

Με τα έως τώρα στοιχεία, ο τραγικός απολογισμός από τον σεισμό έχει ξεπεράσει τους 16.000 νεκρούς στην Τουρκία και τη Συρία.

Ο επικεφαλής του ΟΑΣΠ βρίσκεται στην Τουρκία, στο πλαίσιο της ελληνικής αποστολής με διασώστες και γιατρούς, για την παροχή βοήθειας στις προσπάθειες διάσωσης, μετά τον φονικό σεισμό.

«Πρόκειται για μία από τις μεγάλες καταστροφές, το σημαντικό είναι πως δεν την έχουμε αποτιμήσει ακόμα», επεσήμανε ο κ. Λέκκας. «Επαναλαμβάνω, δεν θα με εκπλήσσει καθόλου αν οι νεκροί φτάσουν τους 50.000», συμπλήρωσε.

Λέκκας: Περίπου όσο η ηπειρωτική Ελλάδα η περιοχή της καταστροφής

Η περιοχή που έχουν προκληθεί καταστροφές είναι τεράστια, τόνισε. «Όσο περίπου η ηπειρωτική Ελλάδα, από την Πελοπόννησο μέχρι τη Μακεδονία και τη Θράκη», ανέφερε χαρακτηριστικά.

«Μας ενδιαφέρουν τα επιστημονικά και τεχνικά δεδομένα, αλλά πρώτος στόχος είναι οι απεγκλωβισμοί και δεύτερος να δούμε τις επιπτώσεις, για να αποσταλεί η βοήθεια», σημείωσε ακόμη.

«Ο κόσμος είναι ακόμη μουδιασμένος, δεν έχει συνειδητοποιήσει τι έχει συμβεί, αλλά και τι θα γίνει από εδώ και πέρα», συμπλήρωσε ο Λέκκας, ενώ εκτίμησε ότι θα χρειαστούν δύο δεκαετίες προκειμένου να επανέλθουν οι πληγείσες περιοχές.

«Αν λάβω υπόψη τη Φουκουσίμα, όπου οι Ιάπωνες ήθελαν οχτώ χρόνια για την πλήρη ανάκαμψη, εδώ θα χρειαστούν τουλάχιστον 20 χρόνια, προκειμένου να επανέλθει η περιοχή στην προ του σεισμού κατάσταση», εξήγησε ο κ. Λέκκας και συμπλήρωσε ότι ένας από τους στόχους είναι να εξακριβωθεί σε ποιους παράγοντες οφείλεται η έκταση των καταστροφών.