Ηλεία

Λέκκας στην «Πατρίς»: «Μπροστά είναι τα χειρότερα» – Μετά τις πυρκαγιές… κατολισθήσεις

«Τέσσερις φορές μεγαλύτερος ο κίνδυνος κατολισθήσεων μετά από πυρκαγιά»
Ακούστε το άρθρο

Τον αυξημένο κίνδυνο κατολισθήσεων αλλά και πλημμυρών μετά από μια πυρκαγιά επισήμανε, μιλώντας στην εφ. «Πατρίς», ο καθηγητής Διαχείρισης Φυσικών Καταστροφών και Πρόεδρος του ΟΑΣΠ, Δρ.Ευθύμιος Λέκκας.

«Πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι γιατί η δεύτερη πράξη μετά τις πυρκαγιές είναι οι πλημμύρες και οι κατολισθήσεις. Ειδικότερα, ο κατολισθηκός κίνδυνος είναι τέσσερις αυξημένος και επτά φορές ο κίνδυνος των πλημμυρών. Αυτό συμβαίνει γιατί απουσιάζει το κάλυμμα του δάσους από το έδαφος και έτσι δρομολογούνται στην επιφάνεια οι διαδικασίες που προκαλούν αυτά τα φαινόμενα, τα οποία θα επιταχυνθούν μετά  την απώλεια της δασικής βλάστησης», δήλωσε ο κ. Λέκκας.

Τι έγινε στην Ηλεία το 2007

Σύμφωνα με τον κ. Λέκκα, τον πρώτο χρόνο που ακολούθησε τις φονικές πυρκαγιές του 2007 στην Ηλεία, καταγράφηκαν 373 φαινόμενα κατολισθήσεων και σημείωσε πως κάτι αντίστοιχο αναμένεται να συμβεί και τώρα.

Για τον λόγο αυτό τόνισε ότι πρέπει να γίνουν άμεσες παρεμβάσεις στις πληγείσες περιοχές, να ακολουθηθούν όλες οι διαδικασίες προφύλαξης, να γίνουν αντιδιαβρωτικά έργα και να υπάρξει ειδική μέριμνα για την προστασία των υποδομών- κυρίως των οδικών δικτύων, επισημαίνοντας ότι «βρισκόμαστε σε φάση διαρκούς έρευνας και πραγματοποιούμε νέες μελέτες,  γιατί τα δεδομένα αλλάζουν συνεχώς».

Αφήστε μια απάντηση

Όλη η επικαιρότητα