Αρθρογραφία Ηλεία

Λεωνίδας Ελ Βαρουξής: Πάτρα-Πύργος ώρα μηδέν…

Ακούστε το άρθρο

«Οδηγώντας στην εθνική μας καρμανιόλα στριφογυρίζουν στο μυαλό μου λόγια του Λουντέμη: «Ειπώθηκαν ψέματα, που ντράπηκαν τα ίδια, μια και δεν ντράπηκαν τα στόματα που τα είπαν».

Ξέρετε τι άλλο σκέφτομαι;

Έξι χρόνια τίτλοι: «Ο δρόμος Πάτρα – Πύργος ξεκινάει το φθινόπωρο»,

«Πατάει γκάζι ο δρόμος Πάτρα – Πύργος»,

«Απελευθερώθηκαν» οι 5 από τις 8 εργολαβίες του Πάτρα-Πύργος»,

«Πράσινο φως για την κατασκευή του οδικού άξονα Πάτρα – Πύργος»,

«Κορδέλες» πριν το Πάσχα (σ.σ. του 2017!) στον νέο δρόμο Πάτρας – Πύργου»,

«Το 2022 ολοκληρώνεται ο αυτοκινητόδρομος Πάτρα – Πύργος»,

«Εντός του Καλοκαιριού οι μπουλντόζες στην Πατρών-Πύργου»,

Αλ. Τσίπρας: «Το Πάτρα – Πύργος ξεκινά μέχρι τέλος του 2018», κι ο πιο πρόσφατος «Γενάρη του 2019 θα αρχίσει η κατασκευή του δρόμου Πάτρα – Πύργος»…

Πέρασε ο Φλεβάρης και… φως δε βλέπω.

Το να παραθέσω επιχειρήματα για την αναγκαιότητα της υλοποίησης του δρόμου Πάτρα Πύργος το βρίσκω περιττό.

Για τους αθώους που την πλήρωσαν με τη ζωή τους ή για τον αποκλεισμό μας από την υπόλοιπη χώρα ή για την υπανάπτυξη κλπ…».

Το κείμενο αυτό γράφτηκε τον περασμένο Φλεβάρη από τη συνεργάτιδά  μας Γιούλη Ηλιοπούλου. Τότε που στο 1ο Αναπτυξιακό Συνέδριο της Εφημερίδας Πατρίς στην Αρχαία Ολυμπία, Χρ. Σπίρζης και Απ. Κατσιφάρας στοιχημάτιζαν ότι στα τέλη Μάρτη το έργο αρχίζει…

Έκτοτε διαβάσαμε κι αλλους πηχυαίους τίτλους… και παρά τα συμβολικά εγκαίνεια το έργο δεν ξεκινάει με …τίποτα.

Ουδεμία πρόοδος  έχει σημειωθεί στην κατασκευή του δρόμου που αποτελεί το πιο σημαντικό έργο για τη Δυτική Ελλάδα. Η εθνική μας «καρμανιόλα» παραμένει και η απομόνωση της Ηλείας συνεχίζεται…

Κι έρχεται μέσα στο καλοκαίρι το υπουργείο Υποδομών και βάζει …μπουρλότο!

Το έργο βρίσκεται σε ένα νέο κατασκευαστικό αδιέξοδο με αβέβαιο μέλλον.

Όμως στην Ηλεία δεν μπορούμε να περιμένουμε άλλο! 

Δεν μας ενδιαφέρει αν το έργο δημοπρατήθηκε με 8 ή 18 εργολαβίες, αλλά το αποτέλεσμα.

Για να τα λέμε όλα με το… όνομά τους εκτός  από τα τεχνικά προβλήματα και τις παλινωδίες εξίσου σημαντικό πρόβλημα που πάντα είχαμε ως νομός ήταν η διεκδίκησή του.

Ποτέ οι εκάστοτε αυτοδιοικητικοί φορείς της Ηλείας και οι παραγωγικές δυνάμεις του τόπου δεν κατάφεραν να διεκδικήσουν συντεταγμένα το  έργο αυτό,  η υλοποίηση του οποίου θα αναβαθμίσει σημαντικά ολόκληρη την περιοχή.

Μεμονωμένες ενέργειες και παρεμβάσεις έγιναν κι ως μεμονωμένες δεν ελήφθησαν σοβαρά υπ’ όψιν  από τα κέντρα λήψης των αποφάσεων.

Σήμερα ξεκινά μια νέα προσπάθεια με πρωτοβουλία του Δημάρχου Πύργου που “αγκαλιάστηκε” από όλους τους Δημάρχους του νομού.

Ίσως έφτασε η ώρα οι τοπικοί άρχοντες μαζί με τις παραγωγικές δυνάμεις της Ηλείας, που κι αυτές φέρουν μεγάλο μερίδιο ευθύνης για τη μεγάλη καθυστέρηση που έχει σημειωθεί με τον δρόμο, να πάρουν την κατάσταση στα χέρια τους.

Να διεκδικήσουν με αξιώσεις και ουσιαστικά την άμεση κατασκευή του αυτοκινητόδρομου.

Εάν και αυτή τη φορά το έργο δεν προχωρήσει και «ναυαγήσει» η όλη προσπάθεια, τότε το όνειρο του νέου σύγχρονου αυτοκινητόδρομου ίσως τελειώσει οριστικά…

Τώρα είναι ώρα ευθύνης για όλους μας.

Όλη η επικαιρότητα