Categories: Αποδράσεις

Λεωνίδιο: Ο παραδοσιακός οικισμός της Αρκαδίας είναι χτισμένος κάτω από έναν κόκκινο βράχο

Share

Μια απόδραση ως το Λεωνίδιο θα σε πείσει για τις μοναδικές ομορφιές του τόπου, καθώς συνδυάζει μοναδικά το βουνό με τη θάλασσα.

Μπορεί το Λεωνίδιο να θεωρείται για πολλούς πασχαλινός προορισμός -καθώς αναβιώνει ένα φαντασμαγορικό αναστάσιμο έθιμο, το πέταγμα των αερόστατων-, ωστόσο είναι ένα απίστευτο «διαμάντι» που αξίζει να τον εξερευνήσεις τώρα το καλοκαίρι.

Το Λεωνίδιο συνδυάζει το βουνό με τη θάλασσα γοητεύοντας από την πρώτη στιγμή τους επισκέπτες του. Χτισμένο στις ακτές του Μυρτώου πελάγους -οι παραλίες έχουν καταπληκτικά κρυστάλλινα νερά- κάτω από το βουνό του Πάρνωνα και με σήμα κατατεθέν τον επιβλητικό κόκκινο βράχο. Κάτω από τον βράχο, απλώνεται ολόκληρη η κωμόπολη, η οποία έχει χαρακτηριστεί παραδοσιακός οικισμός.

Φτάνοντας στο Λεωνίδιο, το οποίο απέχει 3,5 ώρες από την Αθήνα, ξεπροβάλλει ο κόκκινος βράχος, ενώ η πινακίδα γράφει «Καούρ Εκοκιάτε» δηλαδή «καλώς ορίσατε» στην τσακώνικη διάλεκτο. Γιατί στο συγκεκριμένο τόπο κρατάνε μέχρι σήμερα την τοπική διάλεκτο, η οποία μαθαίνετε από γενιά σε γενιά.

Στο Λεωνίδιο κρατάνε ζωντανή την τσακώνικη διάλεκτο. Φώτο: Shutterstock

Από τα πρώτα πράγματα που πρέπει να κάνεις στο Λεωνίδιο -οι ντόπιοι το λένε Λενίδι- είναι η βόλτα μέσα στον παραδοσιακό οικισμό με την ξεχωριστή αρχιτεκτονική. Περπατώντας στο κέντρο της πόλης, εκεί βρίσκεται και η αγορά, αλλά και μέσα στα σοκάκια, την προσοχή σου θα τραβήξουν τα επιβλητικά αρχοντικά, πολλά είναι από περασμένους αιώνες και μοιάζουν με πύργους.

Από τους πιο χαρακτηριστικούς είναι ο Πύργος Τσικαλιώτη. Ένα αρχοντικό με διπλές σιδερένιες μπάρες στην εξώπορτα που σε γυρίζει πίσω στο 1808, όπου ο επισκέπτης μπορεί να δει τις τουφεκίστρες, το χαγιάτι, το δωμάτιο με κρύπτη αλλά και πολλά άλλα μυστικά σύμβολα της εποχής. Ένα ακόμα πυργόσπιτο με ιδιαίτερο αρχιτεκτονικό χαρακτήρα, το οποίο είναι πλέον εγκαταλελειμμένο στο κέντρο της κωμόπολης, είναι ο Πύργος Νούφρη χτισμένος τον 18ο αιώνα.

Ο πύργος Τσικαλιώτη χτίστηκε το 1808. Φώτο: Shutterstock

Αφού έφτασες στο Λεωνίδιο αξίζει μια επίσκεψη στη Μονή Έλωνα, η οποία είναι χτισμένη στην άκρη του βουνού Πάρνωνα και κρέμεται επιβλητική πάνω στα βράχια. Σύμφωνα με μαρτυρίες η ιστορία της μονής ξεκινάει από το 1300.

Τα τελευταία χρόνια, στο Λεωνίδιο έχει αναπτυχθεί πολύ ο αθλητικός τουρισμός και συγκεκριμένα η αναρρίχηση, μιας και τα βράχια είναι ιδανικά για το συγκεκριμένο σπορ. Μάλιστα, κάθε Νοέμβριο στην περιοχή συγκεντρώνονται κορυφαίοιαναρριχητές από όλο τον κόσμο.

Η Μονή Έλωνα κρέμεται πάνω στα βράχια. Φώτο: Shutterstock

Στη περιοχή ευδοκιμεί η τσακώνικη μελιτζάνα, η οποία είναι ιδιαίτερα γλυκιά, και θα απολαύσεις μοναδικά πιάτα στα παραδοσιακά ταβερνάκια. Στο εστιατόριο «Μητρόπολη» θα δοκιμάσεις μαμαδίστικα φαγητά, όπως μοσχαράκι κοκκινιστό με μελιτζάνα, αυθεντική μελιτζανοσαλάτα, ψητά της ώρας, αλλά και το περιβόητο πιτάρι που φτιάχνει η Μαρία. Ουσιαστικά είναι μια πίτα με χειροποίητο φύλλο και χόρτα εποχής ψημένη στα κάρβουνα και είναι πεντανόστιμη.

Ένα άλλο παραδοσιακό ταβερνάκι είναι η «Μουργιά» όπου αξίζει να δοκιμάσεις μαγειρευτά φαγητά και φυσικά, πιάτα με μελιτζάνα, όπως ο μουσακάς και το ιμάμ. Αν προτιμάς φρέσκο ψάρι και θαλασσινά, ο δρόμος θα σε οδηγήσει στο εστιατόριο «Μυρτώον» στα Πούλιθρα. Δίπλα στο κύμα, θα δοκιμάσεις ριζότο θαλασσινών, γαριδομακαρονάδα και ψάρι ημέρας. Σε κάθε μαγαζί φτιάχνουν παραδοσιακό γλυκό του κουταλιού μελιτζανάκι. Κάθε καλοκαίρι πραγματοποιείται το Μελιτζαζζ, το φεστιβάλ της μελιτζάνας, όπου επί μία βδομάδα η γαστρονομία και η μουσική έχουν την τιμητική τους.

Τα αρχοντικά στο Λεωνίδιο. Φώτο: Shutterstock

Από το Λεωνίδιο μπορείς να κάνεις ωραίες εξορμήσεις στην ευρύτερη περιοχή, ενώ το καλοκαίρι η ζωή μεταφέρεται στην Πλάκα, ένα μικρό λιμανάκι, με εστιατόρια και μικρά μπαρ πάνω στη θάλασσα.

Στην Πλάκα βρίσκεται και μια από τις ωραιότερες παραλίες με βότσαλο, σε κάποια σημεία είναι οργανωμένη και υπάρχουν μαγαζιά για να προμηθευτείς καφέ ή κάποιο σνακ. Λίγο πιο έξω από το Λεωνίδιο, στα Πούλιθρα η παραλία είναι καταπληκτική και την προτιμούν κυρίως οικογένειες με μικρά παιδιά. Στα Πούλιθρα βρίσκεται και η παραλία του Άη Γιώργη, ένας μικρός επίγειος παράδεισος με κρυστάλλινα νερά, όπου πάνε οι ντόπιοι.

Στο Λεωνίδιο μπορείς να κάνεις ενδιαφέρουσες αποδράσεις στη γύρω περιοχή. Από τα μέρη που αξίζει να επισκεφτείς είναι το ορεινό παραδοσιακό χωριό Κοσμάς, το Άστρο Κυνουρίας, η Μονεμβάσια απέχει 2 ώρες και η παραλία Φωκιανός που κάθε χρόνο φιγουράρει στις top παραλίες της Πελοποννήσου.

Πηγή: bovary.gr