Υγεία

Αν λες συχνά μία από αυτές τις 5 ατάκες, είναι πιθανό να ‘σαι ψυχοπαθής

Ακούστε το άρθρο

Οι περισσότεροι αντιλαμβάνονται τους ψυχοπαθείς είτε ως στυγνούς δολοφόνους είτε ακόμα και ως ιδιοφυείς προσωπικότητες που απομακρύνονται από τον κοινωνικό βίο και θεωρούν τους εαυτούς τους ανώτερους από τους κοινούς θνητούς.

Σίγουρα η αντίληψη αυτή είναι λανθασμένη, το σίγουρο όμως είναι ότι οι ψυχοπαθείς άνθρωποι είναι μετρ του συναισθηματικού χειρισμού.Αξίζει δε να σημειωθεί ότι σχεδόν το 1% του πληθυσμού της Γης είναι ψυχοπαθείς, επομένως είναι πιθανό κανείς να έχει συναναστραφεί με κάποιο ψυχικά ασταθές άτομο ή ακόμη και να είναι ο ίδιος.

Παρόλο που υπάρχει λίστα με τα πιο συνήθη ψυχοπαθητικά χαρακτηριστικά, είναι συχνά δύσκολο να τα διακρίνει κανείς σε μια σύντομη κοινωνική συναναστροφή με ένα ψυχοπαθές άτομο.

Ο Jackson MacKenzie, ιδρυτής του Κέντρου Υποστήριξης Ψυχικά Κακοποιημένων Ατόμων PsychopathFree βρήκε μερικές αντιπροσωπευτικές ατάκες που συχνά χρησιμοποιούν άτομα με ψυχασθένεια και εξηγεί γιατί η συχνή χρήση τους μπορεί να εμπνέει ανησυχία.

Δείτε αν τις έχετε ακούσει ή αν τις χρησιμοποιείτε…

1. ‘Υπεραναλύεις τα πάντα’

Μπορεί να είστε από τα άτομα που πνίγονται σε μια κουταλιά νερό και αναλώνονται σε λεπτομέρειες. Ωστόσο ατάκες σαν αυτή συχνά στοχεύουν στο να δημιουργήσουν τύψεις στον άλλο και αποτελούν μια προσπάθεια του ομιλούντα να μην αποδεχτεί την πιθανή ευθύνη του για μια σκόπιμα βλαπτική συμπεριφορά.

“Οι ψυχοπαθείς στοχεύουν να σας κάνουν να αμφιβάλλετε για τη διαίσθησή σας, δίνοντας σας συνεχώς στοχευμένες συμβουλές για να σας κάνουν να αισθανθείτε ανήσυχοι και στη συνέχεια να σας κατηγορήσουν για το άγχος που σας δημιούργησαν.

2. ‘Μισώ το δράμα’

Μήπως το έχετε ακούσει αυτό από κάποιον που έχει κακή επιρροή στη ζωή σας, είναι προσβλητικός, ανυπόφορος ή και κακός μαζί σας; Και δεν μπορείτε να τους το εκφράσετε αυτό γιατί πολύ απλά «μισούν το δράμα»;

Ο MacKenzie θεωρεί ότι όσοι συνηθίζουν να λένε τη φράση αυτή, συνήθως περιβάλλονται οι ίδιοι από πολύ περισσότερο “δράμα” απ’ όσο καταλογίζουν στον άλλο.

3. ‘Με παρεξήγησες’

Μια ακόμη ατάκα που εστιάζει στο συμφραζόμενο. Σίγουρα βέβαια αν ειπωθεί από κάποιον προϊστάμενό σας που σας διορθώνει ότι παρερμηνεύσατε τις οδηγίες του κατά την εργασία σας, δε σημαίνει ότι το εν λόγω άτομο υποφέρει από ψυχασθένεια.

Οι ψυχοπαθείς ωστόσο συνηθίζουν να προκαλούν σκόπιμα τον άλλο και στη συνέχεια να τον κατηγορούν ότι έσφαλε και “παρερμήνευσε”.

4. ‘Είσαι υπερ-ευαίσθητος’

Οι ψυχοπαθείς συνηθίζουν να ωθούν τον άλλο στα άκρα και όταν “σπάσουν” συναισθηματικά, τον αποκαλούν πολύ ευαίσθητο. “Οι ψυχοπαθείς εγείρουν έντονα συναισθήματα στους άλλους. Αυτό είναι ένα κύριο χαρακτηριστικό τους” λέει ο MacKenzie.

5. ‘Είσαι τρελός / διπολικός / ζηλιάρης / κακός / ερωτευμένος μαζί μου’

Οι ψυχοπαθείς έχουν την τάση να χαρακτηρίζουν τον άλλο ως “τρελό” που έχει εμμονή μαζί τους.

Ο MacKenzie καταλήγει με μια απλή συμβουλή σε όσους δέχονται αυτόν το συναισθηματικό χειρισμό: “Βγείτε από τη σχέση αυτή”.

Πηγή: news247.gr

Όλη η επικαιρότητα