Ελλάδα

Λέσβος: Έντονη μετασεισμική ακολουθία μετά τα 4,9 R – Υλικές ζημιές σε σπίτια, τι λένε οι σεισμολόγοι

Μέχρι στιγμής έχουν αναφερθεί νόνο μικροζημιές σε 7 οικίες στον Μόλυβο και  σε 7 στην Πελόπη, ρωγμές στην εκκλησία της Στύψης και πτώσεις βράχων στην Επαρχιακή οδό κοντά στην Αργενο που απομακρύνθηκαν μετά από παρέμβαση μηχανήματος του Δήμου Δυτικής Λέσβου.
Ακούστε το άρθρο

Μετασεισμική δόνηση έντασης, σύμφωνα με τις πρώτες μετρήσεις 4,6 βαθμών, της κλίμακας Ρίχτερ σημειώθηκε στις 9 παρά 20 το πρωί σήμερα Σαββάτο 7 Ιανουαρίου.

Το επίκεντρο του σεισμού ήταν 7 χιλιόμετρα δυτικά – βορειοδυτικά του Μανταμάδου στην περιοχή του Λεπετύμνου της βόρειας Λέσβου, πολύ κοντά στο επίκεντρο του πρώτου σεισμού 4,9 Ρίχτερ στις 4 παρά 10 τα χαράματα και είχε εστιακό βάθος στα 10 χιλιόμετρα.

Το επίκεντρο του πρώτου σεισμού εντοπίζεται 6 χιλιόμετρα δυτικά-βορειοδυτικά του Μανταμάδου και το εστιακό βάθος υπολογίζεται σε 17,5 χιλιόμετρα.

Μέχρι στιγμής έχουν αναφερθεί νόνο μικροζημιές σε 7 οικίες στον Μόλυβο και  σε 7 στην Πελόπη, ρωγμές στην εκκλησία της Στύψης και πτώσεις βράχων στην Επαρχιακή οδό κοντά στην Αργενο που απομακρύνθηκαν μετά από παρέμβαση μηχανήματος του Δήμου Δυτικής Λέσβου. Όλες οι υπηρεσίες του Δήμου είναι σε ετοιμότητα και έχει γίνει επικοινωνία με το αρμόδιο Υπουργείο και με τον καθηγητή κ. Ε. Λέκκα. Η Επιτροπή εκτίμησης σεισμικού κινδύνου θα συνεδριάσει τις αμέσως επόμενες ώρες για περαιτέρω ενημέρωση.

‘Είμαστε από το πρωί στον δρόμο. Έγινε ιδιαίτερα αισθητός, δεν έχουμε αναφορά για σημαντικά προβλήματα” είπε στην ΕΡΤ ο κοινοτάρχης Μανταμάδου

Μιλώντας στην ΕΡΤ ο δήμαρχος Δυτικής Λέσβου Ταξιάρχης Βέρος είπε πως οι ζημιές δεν είναι μεγάλες ωστόσο συνεχίζονται οι επιθεωρήσεις.

“Τα πράγματα φαίνεται να είναι ελεγχόμενα, μικρή η κλίμακα των ζημιών, μέχρι τώρα δεν μπορούμε να επιβεβαιώσουμε ότι έχουμε μεγάλες ζημιές” είπε στην ΕΡΤ και Κώστας Μουτζούρης Περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου.

Αναφορές για ζημιές σε σπίτια στο παραλιακό μέτωπο του Μολύβου. Σημειώθηκαν ρωγμές στους τοίχους, ενώ έπεσαν και αντικείμενα. Ζημιές και στο εκκλησάκι της Αγίας Παρασκευής όπου σημειώθηκαν ρωγμές σε δύο τοίχους, έπεσαν σοβάδες και εικόνες.

O διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, Άκης Τσελέντης τόνισε τα ακόλουθα για την σεισμική δραστηριότητα στη Λέσβο:

Ακολούθησαν αλλεπάλληλες σεισμικές δονήσεις.

Μια δεύτερη έκθεση εκδόθηκε από το Εθνικό Ινστιτούτο Γεωφυσικής και Ηφαιστειολογίας της Ιταλίας (INGV),  τον κατέταξε ως σεισμό μεγέθους 5,0 Ρίχτερ.

Το Γερμανικό Ερευνητικό Κέντρο Γεωεπιστημών (GFZ) ανακοίνωσε ότι ήταν  μεγέθους 4,8 βαθμών, το Παρατηρητήριο Kandilli και το Ινστιτούτο Ερευνών Σεισμών στην Κωνσταντινούπολη (KOERI-RETMC) μεγέθους 5,1 βαθμών και το Ευρωπαϊκό-Μεσογειακό Σεισμολογικό Κέντρο (EMSC) μεγέθους 5,0 Ρίχτερ.

Όλη η επικαιρότητα