Categories: Ελλάδα

Λέσβος: Μαρτυρίες για υπόκωφη βοή που συνοδεύει τους σεισμούς – Πού οφείλεται το φαινόμενο

Share

Εκτός από τους ίδιους τους σεισμούς, με τον τελευταίο μεγέθους 4,8 Ρίχτερ να σημειώνεται σήμερα το πρωί, αναστάτωση στους κατοίκους της Λέσβου προκαλεί μια δυνατή, υπόκωφη βοή που τους συνοδεύει.

Σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες, οι κάτοικοι κάνουν λόγο για ένα έντονο βουητό ημερών.

Ερωτηθείς σχετικά, ο πρόεδρος του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας, Ευθύμιος Λέκκας ανέφερε στο protothema.gr πως δεν πρόκειται για συνηθισμένο φαινόμενο.

Όπως εξήγησε, το φαινόμενο προκαλείται από μικρές ρήξεις οφιολιθικών πετρωμάτων που αντιστοιχούν σε πολύ μικρές σεισμικές δονήσεις που δεν καταγράφονται.

Το φαινόμενο εκδηλώνεται σε επιφανειακούς σεισμούς και ιδίως όταν βρισκόμαστε κοντά στις εστίες των σεισμών. Οι κρότοι δε γίνονται αντιληπτοί από όλους, εξαρτάται από τον τόπο κατοικίας, το σπίτι και τα κτήρια που υπάρχουν στην περιοχή και την αστική ανάπτυξη.

Όπως σημείωσε εξάλλου ο κ. Λέκκας, το ίδιο φαινόμενο των κρότων είχε εκδηλωθεί και στην περίπτωση του ισχυρού σεισμού στο Αρκαλοχώρι Κρήτης, τον Σεπτέμβριο του 2021, αλλά και στην περιοχή Ζαράκες της Εύβοιας.

Υπενθυμίζεται πως ο σημερινός σεισμός είχε επίκεντρο περιοχή 5 χιλιόμετρα ανατολικά- νοτιανατολικά της Μήθυμνας. Το εστιακό βάθος μετρήθηκε στα 12,4 χιλιόμετρα,

Ήδη υπάρχουν ορισμένες πληροφορίες για μικροζημιές και κατολισθήσεις, ενώ οι κάτοικοι φαίνεται πως είναι ιδιαίτερα θορυβημένοι από τη σεισμική δραστηριότητα.