Υγεία

Λευκές κηλίδες στα νύχια: Τι σημαίνουν και πώς να απαλλαγείτε

Ακούστε το άρθρο

Όπως τα μαλλιά και το δέρμα μας, τα νύχια αλλάζουν με την πάροδο του χρόνου. Περιέχουν την πρωτεΐνη γνωστή ως άλφα-κερατίνη που λειτουργεί ως πολυμερές για να παρέχει μια προστατευτική επίστρωση για το δέρμα μας. Ακριβώς όπως τα μαλλιά σας (τα οποία είναι φτιαγμένα με την ίδια πρωτεΐνη), τα νύχια μπορούν να είναι προέκταση της συνολικής υγείας, που σημαίνει ότι είναι σημαντικό να τα φροντίζουμε.

Τι είναι οι λευκές κηλίδες στα νύχια;

«Οι λευκές κηλίδες (λευκονυχία) ορίζονται από τις εναποθέσεις κερατίνης στην πλάκα των νυχιών», εξηγεί στο realsimple.com ο Paul Jarrod Frank, MD, δερματολόγος διασημοτήτων στη Νέα Υόρκη και συγγραφέας του The Pro-Aging Playbook. Όπως λέει, η λευκωνυχία μπορεί επίσης να εμφανιστεί ως λευκές γραμμές κατά μήκος (εγκάρσια ή ραβδωτά λευκονυχία) ή προς τα κάτω (διαμήκη λευκωνυχία) του νυχιού.

Τι προκαλεί τις λευκές κηλίδες;

Σε αντίθεση με την άποψη ότι οι λευκές κηλίδες οφείλονται σε ανεπάρκεια ασβεστίου, σύμφωνα με τους ειδικούς πιο πιθανές αιτίες για τα λευκά σημάδια στα νύχια μπορεί να οφείλονται σε τραυματισμό ή σε κάτι πιο σοβαρό, όπως είναι η ανεπάρκεια βιταμινών ή κάποια πάθηση.

Τραυματισμός

Μερικές φορές, όταν το δάχτυλο του ποδιού πιέζεται πολύ, τα αιμοφόρα αγγεία που βρίσκονται κάτω από το νύχι σπάνε και το αίμα που διαρρέει προκαλεί μώλωπες.

Όλη η επικαιρότητα