Κόσμος

Λευκορωσία: Εκκένωση του καταυλισμού προσφύγων

Περίπου 2.000 άτομα μεταφέρθηκαν από τις λευκορωσικές αρχές σε μεγάλους αποθηκευτικούς χώρους στην ενδοχώρα.
Ακούστε το άρθρο

Επιβεβαιώθηκε χθες η εκκένωση του καταυλισμού μεταναστών που είχε δημιουργηθεί στα σύνορα της Λευκορωσίας με την Πολωνία.

Περίπου 2.000 άτομα μεταφέρθηκαν από τις λευκορωσικές αρχές σε μεγάλους αποθηκευτικούς χώρους στην ενδοχώρα. Παράλληλα, προχθές οι Ιρακινές Αερογραμμές διεξήγαγαν την πρώτη πτήση με επιστρέφοντες μετανάστες από το Μινσκ στο Ιράκ. Στην πτήση επέβαιναν περισσότερα από 400 άτομα. Προς το παρόν, ωστόσο, δεν έχουν προγραμματιστεί περαιτέρω πτήσεις με επιστροφές.

Οι κινήσεις αυτές για την αποκλιμάκωση της κρίσης στα σύνορα –από την πλευρά του Μινσκ– πραγματοποιήθηκαν μετά το τηλεφώνημα μεταξύ του δικτάτορα της Λευκορωσίας, Αλεξάντερ Λουκασένκο και της Αγκελα Μέρκελ την Τετάρτη (το δεύτερο μέσα σε τρεις μέρες).

Η πρωτοβουλία της Γερμανίδας καγκελαρίου να έλθει σε απευθείας επικοινωνία με τον κ. Λουκασένκο προκάλεσε αντιδράσεις από τα κράτη-μέλη της Ε.Ε., που εμπλέκονται άμεσα στην τρέχουσα κρίση, αλλά και από την Εσθονία.

Συνδρομή της Κομισιόν

Σε ενημέρωση των Ευρωπαίων ανταποκριτών χθες, αξιωματούχοι της Κομισιόν ανέφεραν ότι έχουν χορηγηθεί 200.000 ευρώ στον Διεθνή Ερυθρό Σταυρό-Ερυθρά Ημισέληνο και 500.000 ευρώ στην Υπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες και τον Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης για την παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας.

Οι ίδιες πηγές ανέφεραν ότι η Επιτροπή είναι έτοιμη να συνδράμει τους μετανάστες που παραμένουν στη Λευκορωσία, αλλά και στον επαναπατρισμό τους. Επιβεβαίωσαν, δε, ότι δεν τίθεται θέμα δημιουργίας «ανθρωπιστικού διαδρόμου» που θα επέτρεπε τη διέλευση μεγάλου αριθμού μεταναστών στο έδαφος της Ε.Ε., διαψεύδοντας τους ισχυρισμούς του καθεστώτος Λουκασένκο. Σύμφωνα με τη λευκορωσική πλευρά, οι θάνατοι «δεν ξεπερνούν τους δέκα».

Σε κοινό ανακοινωθέν προχθές, οι υπουργοί Εξωτερικών του G7 και ο ύπατος εκπρόσωπος της Ε.Ε. για την εξωτερική πολιτική, Ζοσέπ Μπορέλ, κάλεσαν το Μινσκ «να σταματήσει άμεσα» την εκστρατεία προώθησης μεταναστών προς την Ε.Ε. και να παράσχει στις ανθρωπιστικές οργανώσεις «άμεση και απρόσκοπτη πρόσβαση για την παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας». Στο ανακοινωθέν επαινείται η Ε.Ε., «που εργάζεται στενά με χώρες προέλευσης και διέλευσης, ώστε να βάλει τέρμα στις ενέργειες του καθεστώτος Λουκασένκο».

Πηγή: kathimerini.gr

Όλη η επικαιρότητα