Κόσμος

Λευκορωσία: Υπερεξουσίες στην αστυνομία δίνει ο Λουκασένκο

«Ο επικεφαλής της χώρας μας είχε σειρά συναντήσεων με υπηρεσίες επιβολής της τάξης και υιοθετήθηκε καθεστώς αντιτρομοκρατικής επιχείρησης», επεσήμανε ο Μακέι στη συνέντευξή του.
Ακούστε το άρθρο

Οι Αρχές της Λευκορωσίας έδωσαν στις δυνάμεις ασφαλείας ευρείες εξουσίες προκειμένου να μπορούν να προλαμβάνουν ή να αντιμετωπίζουν προκλήσεις από γειτονικές χώρες, δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών Βλαντίμιρ Μακέι μιλώντας στη ρωσική εφημερίδα Izvestia.

«Ο επικεφαλής της χώρας μας είχε σειρά συναντήσεων με υπηρεσίες επιβολής της τάξης και υιοθετήθηκε καθεστώς αντιτρομοκρατικής επιχείρησης», επεσήμανε ο Μακέι στη συνέντευξή του.

«Υπήρχαν πληροφορίες ότι κάποια γειτονικά κράτη σχεδιάζουν προκλήσεις για την κατάληψη κάποιων τμημάτων του εδάφους της Λευκορωσίας», πρόσθεσε ο ίδιος.

Το καθεστώς αυτό δίνει στις δυνάμεις ασφαλείας ευρείες εξουσίες και τους επιτρέπει, μεταξύ άλλων, να κάνουν προσαγωγές για ταυτοποίηση στοιχείων, να απαγορεύουν μετακινήσεις πολιτών, να παρακολουθούν και να ελέγχουν όλες τις επικοινωνίες, αλλά και να εισέρχονται σε οποιοδήποτε χώρο.

Ο Λευκορώσος πρόεδρος Αλεξάντερ Λουκασένκο ανακοίνωσε στη διάρκεια συνάντησης με τις υπηρεσίες ασφαλείας τη Δευτέρα ότι συμφώνησε με τον Ρώσο ομόλογό του Βλαντίμιρ Πούτιν για την ανάπτυξη κοινής στρατιωτικής δύναμης των δύο χωρών κοντά στην Ουκρανία σε απάντηση στην ξεκάθαρη απειλή που αποτελεί το Κίεβο για το Μινσκ.

Το λευκορωσικό πρακτορείο ειδήσεων Belta μετέδωσε ότι ο Λουκασένκο στη συνάντηση αυτή δήλωσε πως ζήτησε από την υπηρεσία πληροφοριών της χώρας, την KGB, να υιοθετήσει τα απαραίτητα μέτρα για την αντιμετώπιση της τρομοκρατίας.

«Πρέπει να έχουμε επιλογές για αντίδραση, περιλαμβανομένων στρατιωτικών, προκειμένου να ταυτοποιούμε και να εντοπίζουμε απειλές εγκαίρως και, αν είναι απαραίτητο, να απαντάμε επαρκώς σε οποιαδήποτε στρατιωτική εκδήλωση εναντίον της Λευκορωσίας».

Όλη η επικαιρότητα