Αρθρογραφία

Λευτέρης Βαρουξής: Αναγκαία μια εθνική στρατηγική για την τρίτη ηλικία

Γράφει ο Λευτέρτης Βαρουξής, υποψήφιος βουλευτής Ηλείας της ΝΔ, μέλος Δ.Σ. Επιμελητηρίου Ηλείας Πρόεδρος Συνεδρίου Ενδυνάμωσης Πόλεων & Περιφερειών «Olympia Forum».
Ακούστε το άρθρο

Διαβάζουμε παντού πως γερνάμε ως χώρα, γερνάμε ως κοινωνία και γερνάμε ως πλανήτης. Το αποδεικνύει και η πρόσφατη απογραφή πληθυσμού. Σε 30 χρόνια από τώρα το 30% του ελληνικού πληθυσμού θα είναι άνω των 65. Κι όμως σε αυτή τη χώρα κυβερνητική πολιτική, σχεδιασμένη για την τρίτη ηλικία δεν υπήρξε, μέχρι πρότινος τουλάχιστον.

Διαχρονικά οι άνθρωποι της τρίτης ηλικίας αντιμετωπίζονταν ως «βάρος». Οι άνθρωποι που φροντίζουν συντρόφους και εγγόνια και που σε πολλές περιπτώσεις στηρίζουν οικονομικά τα παιδιά τους. Τα τελευταία χρόνια κάτι αλλάζει. Σταδιακά γίνεται αντιληπτό πως η τρίτη ηλικία τοποθετείται στο κέντρο της μέριμνας από πλευράς πολιτείας με στόχο τη διασφάλιση της αξιοπρεπούς διαβίωσής τους. Αξιοπρεπή γηρατειά σημαίνει αξιοπρεπείς συντάξεις, που να αποδίδονται ταχύτατα.

Η συνέχιση της στήριξης των συνταξιούχων με προσωπική διαφορά και η κατάργηση της συμμετοχής στα φάρμακα για όσους συνταξιούχους έπαιρναν ΕΚΑΣ έως το 2020, είναι δύο δεσμεύσεις στη σωστή κατεύθυνση. Ακόμα πιο ουσιαστική είναι η προσπάθεια που καταβάλλεται για τις εκκρεμείς επικουρικές συντάξεις με διαδικασία fast track. Με το ίδιο μοντέλο δηλαδή που ακολουθήθηκε για να μπει τέλος στην ντροπή των εκκρεμών κύριων συντάξεων.

Η τρίτη ηλικία, όπως και κάθε άλλη ηλικιακή ομάδα, έχει τις δικές της ανάγκες. Και η Πολιτεία οφείλει να καλύψει αυτές τις ανάγκες υλοποιώντας μια στοχευμένη κοινωνική πολιτική. Σε μια πρόσφατη επίσκεψή μου σε ένα από τα ορεινά χωριά της Ηλείας γνώρισα μια ηλικιωμένη κυρία που μάθαινε τα μυστικά της χρήσης ηλεκτρονικών υπολογιστών. Τη ρώτησα γιατί τα μαθαίνει και μου είπε «δεν θέλω να είμαι εξαρτημένη από τον εγγονό μου για τη συνταγογράφηση των φαρμάκων μου». Σκέφτηκα το πρόγραμμα «3η e-λικία» – μία δράση που ξεκίνησε πιλοτικά- πόσο θα αλλάξει τις ζωές των μεγαλύτερων σε ηλικία ανθρώπων όταν εφαρμοστεί σε ευρεία κλίμακα, κάτι τόσο απλό και ταυτόχρονα τόσο σημαντικό. Προφανώς η τρίτη ηλικία έχει αυξημένες ανάγκες σε ζητήματα υγείας. Σε τι συνίσταται στον τομέα αυτό η ποιότητα ζωής και η αξιοπρέπεια των ανθρώπων της τρίτης ηλικίας; Στην ελαχιστοποίηση από πλευράς Πολιτείας της ταλαιπωρίας τους και στη δημιουργία εξειδικευμένων δομών για την κάλυψη των ιδιαίτερων αναγκών τους. Κι αυτό είναι καθαρά θέμα πολιτικής βούλησης και ιεράρχησης προτεραιοτήτων. Η Ηλεία έχει μείνει πίσω σε αυτό τον τομέα.

Δεν έχουμε εξειδικευμένα κέντρα για χρόνιους πάσχοντες. Δεν έχουμε εξειδικευμένες δομές υγείας για περιπτώσεις άνοιας και Alzheimer’s. Δεν έχουμε εξειδικευμένες μονάδες παρηγορητικής θεραπείας για ασθενείς σε τελικό στάδιο. Το παρήγορο είναι πως έχει ξεκινήσει η οικοδόμηση ενός σύγχρονου δικτύου υγείας στη χώρα μας, (νέες δομές που χρηματοδοτούνται από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας «Ελλάδα 2.0») που περιλαμβάνει και την Ηλεία. Η πολιτική για τα άτομα της τρίτης ηλικίας αποτελεί πάνω από όλα ζήτημα συνείδησης! Διότι ο σεβασμός και η ευαισθησία που αισθανόμαστε για αυτούς τους ανθρώπους πρέπει να αποδεικνύεται, όχι με λόγια, αλλά με έργα. Είναι δείκτης πολιτισμού για την κοινωνία μας!

Όλη η επικαιρότητα