Λευτέρης Βαρουξής: «Ο οινοτουρισμός όπλο… στην μάχη για την ανάπτυξη»

Share

Όπου δεν υπάρχει κρασί δεν υπάρχει αγάπη, είχε πει ο Ευριπίδης. Και είναι αλήθεια πως στα οινοποιεία του τόπου μας, η αγάπη και το μεράκι περισσεύουν, όπως φυσικά και οι εκλεκτοί οίνοι.

Το μεσημέρι της Κυριακής, είχα την χαρά να ξεναγηθώ στα οινοποιεία Σταυροπούλου, Μερκούρη, Μπριτζίκη και Δρούβα, τα οποία άνοιξαν τις πόρτες τους για το κοινό.

Ενημερώθηκα για τους χώρους παραγωγής κρασιών, για τις καινούργιες ποικιλίες, ενώ παράλληλα συζήτησα με τους παραγωγούς τις προοπτικές του οινοτουρισμού, ο οποίος συμβάλει τόσο στην ενίσχυση των αγροτικών περιοχών όσο και στην γενικότερη ανάπτυξη της υπαίθρου.

Το υπουργείο τουρισμού και ο ΕΟΤ στηρίζουν τον οινοτουρισμό ως μια πολύ σημαντική μορφή εναλλακτικού τουρισμού, η οποία αυξάνεται ραγδαία και σημειώνει μεγάλη επιτυχία. Η Ηλεία σε αυτό τον τομέα έχει κάνει σημαντικά βήματα ανάπτυξης μέσα από τις πρωτοβουλίες που οι ιδιώτες έχουν πάρει, με αποτέλεσμα αρκετά από τα κρασιά που παράγονται στο νομό να βρίσκονται στις πρώτες θέσεις σε παγκόσμια κλίμακα λόγω ποιότητας και γεύσης.

Κοινή διαπίστωση είναι πως απαιτείται η συνέχιση της προσπάθειας για μεγαλύτερη προβολή των κρασιών του νομού μέσα από την συμμετοχή σε διεθνής εκθέσεις και το άνοιγμα εμπορικών δρόμων σε νέες αγορές. Κάτι που έχει ξεκινήσει με το πρόγραμμα που υλοποιεί η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος για την διείσδυση του οίνου σε περιοχές της Άπω Ανατολής.

Είναι γεγονός πως το παραδοσιακό αυτό προϊόν της Ηλείας μπορεί να αποτελέσει ένα πόλο έλξης για την αύξηση της τουριστικής κίνησης στο νομό, δίνοντας την δυνατότητα στους επισκέπτες να δουν από κοντά όλη την αλυσίδα παραγωγής του κρασιού και να γευτούν ποιότητες που στο εξωτερικό δεν είναι ιδιαίτερα γνωστές.

Παράλληλα θα έχουν και την δυνατότητα να γνωρίσουν περιοχές της Ηλείας όπου ένας χάρτης ή ένα διαφημιστικό σποτ δεν μπορεί να αποτυπώσει στην ολότητά του το ιδιαίτερο φυσικό κάλλος που διαθέτουν.