Λευτέρης Βαρουξής: «Τόνωση τουρισμού και οικονομίας στην Ηλεία με κίνητρα όπως στην Σάμο και την Εύβοια»

Share

Oι φετινές καταστροφικές πυρκαγιές που έπληξαν για ένα ακόμα καλοκαίρι την Ηλεία ξύπνησαν μνήμες και μας έφεραν ξανά στο μυαλό άσχημες εικόνες από το περσινό καλοκαίρι, όταν η Αρχαία Ολυμπία παραδόθηκε στις φλόγες, καταγράφοντας ανυπολόγιστες ζημιές τόσο σε δασικές εκτάσεις όσο και στις προοπτικές τουριστικής ανάπτυξης της περιοχής αφού οι φωτιές εκτός από καταστροφή στο φυσικό κάλλος ενός τόπου, επηρεάζουν και την οικονομική ανάπτυξη, τις επιχειρήσεις αλλά και τις δυνατότητες αξιοποίησης των συγκριτικών της πλεονεκτημάτων.

Εκτός από την Ηλεία, πέρυσι, δοκιμάστηκαν σκληρά η Βόρεια Εύβοια από τις φλόγες και η Σάμος από τον σεισμό, δύο εξίσου πανέμορφες περιοχές, οι οποίες πρέπει και οφείλουν και εκείνες να στηριχτούν για να πάρουν εκ νέου τον δρόμο της ανάπτυξης και της ανασυγκρότησης.

Γι’ αυτό και είδαμε με μεγάλη ικανοποίηση, την κυβέρνηση να εφαρμόζει το North Evia Pass και το Samos Pass, δίνοντας την δυνατότητα στους Έλληνες πολίτες να επισκεφτούν τις δυο αυτές όμορφες γωνιές της Ελλάδας, να τις γνωρίσουν και όλοι μαζί να συμβάλλουμε στην αναγέννηση τους. Ιδιαίτερα θετική, μάλιστα, ήταν και η ανταπόκριση του κόσμου αφού είδαμε τις αιτήσεις για τα vouchers να σπάνε κάθε ρεκόρ και να εξαντλούνται μέσα σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα.

Παρ’ όλα αυτά θεωρώ αναγκαίο και απαραίτητο αυτό το μέτρο να εφαρμοστεί και στην Ηλεία που κατά την εκτίμησή μου χρειάζεται αποδεδειγμένα ισότιμη μεταχείριση. Μιλάμε άλλωστε για ένα πανέμορφο τόπο και αυτό είναι κάτι που παραδέχονται όλοι όσοι τον έχουν επισκεφθεί με τεράστια συγκριτικά πλεονέκτημα που συνδυάζει διάφορες μορφές τουρισμού άρα υπάρχει η δυνατότητα της διευκόλυνσης με ανάλογο τρόπο όπως στην Εύβοια και τη Σάμο της επισκεψιμότητάς της .

Tα πλήγματα που έχει δεχτεί η Ηλεία τα τελευταία χρόνια από τα φυσικά φαινόμενα ήταν ισχυρά και κόστισαν. Στρέμματα γης έγιναν στάχτη, ανθρώπινο δυναμικό αναγκάστηκε να αποχωρήσει, επιχειρήσεις έκλεισαν και άλλες κρατιούνται με νύχια και με δόντια ανοιχτές.

Και όμως, η  Ηλεία παραμένει ένας παραγωγικός νομός που χρειάζεται ακριβώς σε αυτή την κρίσιμη καμπή την στήριξη της Πολιτείας.. Το σχέδιο ανασυγκρότησης της περιοχής σε συνδυασμό με μια δράση  που θα  προβλέπει τη στήριξη του εγχώριου τουρισμού δίνοντας κίνητρα στους πολίτες να επισκεφθούν την περιοχή, πιστεύω πως θα ήταν η ιδανική ώθηση που χρειάζεται ο τόπος μας προκειμένου να βγει στην επιφάνεια και να πάρει την θέση που του αρμόζει στον τουριστικό χάρτη της χώρας.

Λευτέρης Βαρουξής

Υπεύθυνος Τύπου Γραμματείας και Αυτοδιοίκησης ΝΔ