Ηλεία Πολιτική

Λιατσής – Γεωργιόπουλος: Συναντίληψη σε σειρά θεμάτων για τον Πύργο

Ακούστε το άρθρο

Κοινή συνέντευξη Τύπου έδωσαν χθες στο Λάτσειο ο δήμαρχος Πύργου Γαβρίλης Λιατσής και ο αντιπεριφερειάρχης Ηλείας Γιώργος Γεωργιόπουλος. Κατά την διάρκεια της –και αφού είχε προηγηθεί κατ` ιδίαν συζήτηση μεταξύ των δυο ανδρών στο γραφείο του δημάρχου- οι κ.κ. Λιατσής – Γεωργιόπουλος αναφέρθηκαν σε μια ατζέντα θεμάτων με επίκεντρο τον Πύργο και την ευρύτερη περιοχή τονίζοντας ότι η μεταξύ τους συνεργασία μπορεί να επιφέρει τα επιθυμητά αποτελέσματα.

Τόσο ο κ. Λιατσής όσο και ο κ. Γεωργιόπουλος τόνισαν πως η (χθεσινή) ημέρα ήταν μια καλή μέρα για την συνεργασία Δήμου και Περιφέρειας. Η αξιοποίηση των αποθηκών του ΑΣΟ, ο επαναπλημμυρισμός της λίμνης Μουριάς, ο παραλιακός δρόμος Άγιος Ηλίας – Αλφειός, ο δρόμος Πύργου – Κατακόλου, η λειτουργία των φωτεινών σηματοδοτών του Πύργου αλλά και η παρέλαση της 25ης Μαρτίου στην πρωτεύουσα της Ηλείας, οριοθετούν την στενή, πλέον, συνεργασία μεταξύ των δυο θεσμικών εκπροσώπων, καθώς και τον άξονα γύρω από τον οποίο θα κινηθούν –παράλληλα- έχοντας τους ίδιους στόχους και επιδιώξεις…

Παρέλαση και παραλιακός δρόμος Άγιος Ηλίας – Αλφειός…

Αρχικά το λόγο πήρε ο δήμαρχος του Πύργου που τόνισε ότι: «Κουβεντιάσαμε το θέμα της παρέλασης, η ευθύνη της οποίας ανήκει στην Περιφέρεια. Η εξυπηρέτηση όμως της παρέλασης είναι κάτι που βγαίνει από τη βούληση των δυο μας και τα βρήκαμε. Στις 25 Μαρτίου, καιρού επιτρέποντος, θα γίνει μια σπουδαία παρέλαση μετά από αρκετό καιρό στον Πύργο».

Ο κ. Γεωργιόπουλος μίλησε για τον παραλιακό δρόμο από τον Άγιο Ηλία έως και τον Αλφειό, επισημαίνοντας ότι: «Υπάρχει μια παλιά μελέτη που χρειάζεται επικαιροποιήση που αφορά τη χάραξη πάνω σε υφιστάμενους δρόμους αλλά και νέες χαράξεις. Χωρίζεται σε δυο τμήματα, από Άγιο Ηλίας ως το Κατάκολο και από το Κατάκολο έως τον Αλφειό. Με τον κ. Λιατσή είπαμε ότι μπορούμε να προχωρήσουμε με έναν αντίστοιχο τρόπο όπως κάναμε με το Δήμο Πηνειού. Δηλαδή η Περιφέρεια μπορεί να αναλάβει και το οικονομικό σκέλος της επικαιροποιήσης της μελέτης προκειμένου σύντομα, ει δυνατόν και μέσα στο 2018 να ζητήσουμε και από το Προγράμματα Δημοσίων Ενδύσεων τη χρηματοδότηση του έργου. Ο συγκεκριμένος είναι ένας δρόμος που αφορά το Δήμο Πύργου, ένα ιδιαίτερο κομμάτι του δήμου το οποίο έχει προοπτικές τουριστικής ανάπτυξης και είναι βούληση και των δυο μας να αναπτυχθεί αυτή η περιοχή. Όταν ξεκινήσουμε θα τα ξαναπούμε με λεπτομέρειες».

Επαναπλημμυρισμός λίμνης Μουριάς

Μιλώντας για τον επαναπλημμυρισμό της λίμνης Μουριάς ο Γαβρίλης Λιατσής δήλωσε ότι: «Είναι ένα θέμα ύψιστης περιβαλλοντικής σημασίας, μεγάλης διάρκειας όσον αφορά την πραγματοποίηση του, και όνειρο ετών πολλών Πυργιωτών. Εκμεταλλευόμαστε την καλή συγκυρία που στο Υπουργείο Περιβάλλοντος το έχουν πάρει ζεστά το θέμα. Είναι ταυτόσημες οι απόψεις μας με τον αντιπεριφερειάρχη. Η εξέταση του θέματος θέλω να ξεκινήσει από το δήμο και σκοπός μας είναι το περιβάλλον να επανέλθει στην πρότερη κατάσταση και τη λίμνη να την απολαμβάνουν και οι επόμενες γενιές. Στο επόμενο διάστημα θα τρέξουμε το θέμα, επιδιώκοντας και μια επίσκεψη στο υπουργείο Γεωργίας. Είναι πολύ σημαντικό ότι ξεκινάμε και υπάρχουν άνθρωποι που θέλουν να μας ακούσουν».

Για το ίδιο θέμα ο κ. Γεωργιόπουλος είπε ότι: «Πριν λίγες μέρες ήταν εδώ ο κ. Τσιρώνης που επισκέφθηκε διάφορα σημεία της πρώην λίμνης. Μας ενδιαφέρει η παρέμβαση αυτή που είναι υψηλής ανάπτυξης για την περιοχή και την Ηλεία. Μας έχει παραχωρηθεί μεγάλη έκταση, 2χιλ στρεμμάτων, για ειδικό σκοπό ο οποίος δεν εκπληρώνεται και εξαιτίας αυτού έχουμε διεκδικήσει την απεμπλοκή μας από την μίσθωση. Πιστεύουμε ότι σε λίγο καιρό θα λήξει και αυτή η δικαστική εκκρεμότητα και είμαστε διατεθειμένοι να βοηθήσουμε δήμο που έχει αναλάβει πρωτοβουλία. Είναι η πρώτη φορά που μπορεί να ξεκινήσει κάτι πολύ σοβαρά για το θέμα αυτό».

Δρόμος Πύργου – Αγ. Ιωάννη, φανάρια και ΑΣΟ…

Στη συνέχεια ο κ. Λιατσής αναφέρθηκε στο δρόμο Πύργου – Αγίου Ιωάννη, και για τα φωτιστικά σώματα που πρέπει να τοποθετηθούν, συμπληρώνοντας πως «και για την αποκατάσταση των φωτεινών σηματοδοτών της πόλης, είδα καλή διάθεση. Συμφωνήσαμε ότι τουλάχιστον ο κεντρικός κόμβος στη συμβολή Πατρών Μανωλοπούλου πρέπει να επαναλειτουργήσει σύντομα».

Για τις αποθήκες του ΑΣΟ τόνισε ότι: «δεν μένουμε σε αποφάσεις και αντιλήψεις που είχαμε και προεκλογικά όταν έλεγα ότι θα ήθελα να γίνει Αγορά προϊόντων. Η προοπτική της στέγασης του Φεστιβάλ Κινηματογράφου με βρίσκει, πλέον, σύμφωνο και αναθεωρώ τις απόψεις μου για το καλό της πόλης χωρίς να απεμπολώ το γεγονός ότι κάποτε στην πόλη πρέπει να γίνει και μια Αγορά. Στέκομαι όμως και στο γεγονός ότι ο δήμος, σε μια περιουσία που απολύτως δικαιούται, βρίσκει την Περιφέρεια να τον ακούει και να λέει ότι ο κύριος φορέας αυτού του χώρου πρέπει να είναι ο δήμος. Χάρηκα που ο αντιπεριφερειάρχης είναι συνήγορος αυτής της άποψης».

Από την πλευρά του ο κ. Γεωργιόπουλος, για τα παραπάνω θέματα μίλησε για ταύτιση απόψεων με τον δήμαρχο διευκρινίζοντας πως: «Τα φανάρια μέσα στην πόλη, το έχει θέσει ο δήμαρχος στη Διεύθυνση Τεχνικών Έργων της έδρας, και έχω πει ότι μπορούμε να διαθέσουμε από την ΠΕ Ηλείας ποσό προκειμένου να αποκατασταθεί η λειτουργία τους, κυρίως σε ένα-δυο κόμβους για λόγους κυκλοφοριακής τάξης. Πιέζουμε ώστε ένας εξ αυτών να αποκατασταθεί μέσα στον επόμενο μήνα και τα υπόλοιπα φανάρια με μια εργολαβία που θα είναι έτοιμη αρχές καλοκαιριού. Για το δρόμο Πύργο έως Άγιο Ιωάννη και μέχρι το Κατάκολο, θα έλεγα εγώ, είναι και στη δική μας βούληση να κάνουμε ένα μεγαλύτερο έργο βάζοντας αρχικά φωτισμό. Την επόμενη εβδομάδα υπογράφουμε σύμβαση, στο πλαίσιο της ΟΧΕ, γιατί ο δρόμος αυτός χρηματοδοτείται με 3,7 εκ. ευρώ για μια γενικότερη παρέμβαση που θα τον κάνει ένα δρόμος που θα μας αρέσει να διασχίζουμε πεζοί ή κινούμενοι με οχήματα. Πολύ σπουδαίο ζήτημα είναι η αξιοποίηση του κτιριακού συγκροτήματος των αποθηκών του ΑΣΟ. Θεωρώ ότι η κυριότητα έπρεπε να είχε περάσει στο δήμο. Ως φορείς οφείλουμε να συνεργαστούμε για να το αξιοποιήσουμε και να το αποδώσουμε προς χρήση στους κατοίκους. Το φεστιβάλ θα έχει ένα κεντρικό ρόλο και μπορούν να γίνουν σπουδαία πράγματα. Η πρόταση μας είναι να δημιουργηθεί ένας πολυχώρος Πολιτισμού που θ` αποτελεί πόλο έλξης και τουριστών από το Κατάκολο, γιατί μπορεί να γίνει εκεί και ένα μουσείο σταφίδας. Βεβαίως ο δήμος πρέπει να έχει τον πρώτο ρόλο στο φορέα διαχείρισης αυτού του συγκροτήματος».

Όλη η επικαιρότητα