Ηλεία

Λιατσής: «Ώρα να ξεκουμπωθεί η Περιφέρεια για το έργο στου Ξυστρή!»

Πραγματοποιήθηκε χθες στο Λάτσειο Δημοτικό Μέγαρο συνέντευξη τύπου του Δημάρχου Πύργου Γαβρίλη Λιατσή και του Διευθυντή Προγραμματισμού του Δήμου Άρη Φιλιππόπουλου, παρόντα του πολιτικού  μηχανικού και διευθύνων συμβούλου της εταιρείας “Δόξα”, Βασίλη Παναγούλη. Αντικείμενο της συνέντευξης ήταν η ενημέρωση για τα έργα του Δήμου –υφιστάμενα και μελλοντικά- αυτά που έχουν ενταχθεί στην ΟΧΕ, καθώς και τα νέα δεδομένα που δημιουργεί η απόφαση του ΚΑΣ για τις κατεδαφίσεις της υψικάμινου και του κτιρίου των αποθηκών στο εργοστάσιο Ξυστρή…

Ο κ. Λιατσής, με τις χθεσινές του δηλώσεις, επιβεβαίωσε τα όσα προ ολίγων ημερών είχε αναφέρει στην ΠΑΤΡΙΣ, για το εργοστάσιο Ξυστρή. Παράλληλα ήταν λάβρος απέναντι στην Περιφέρεια, καλώντας την να χρηματοδοτήσει τις εργασίες για τις κατεδαφίσεις ώστε το έργο να καταστεί σύντομα λειτουργικό και να παραδοθεί προς χρήση, προ(σ)καλώντας παράλληλα τον Περιφερειάρχη Δυτικής Ελλάδας κ. Κατσιφάρα να επισκεφθεί τον Πύργο για να συζητήσουν θέματα που αφορούν στην πόλη…

Πιο συγκεκριμένα ο κ. Λιατσής τόνισε πως «Υπάρχει μια μεγάλη κινητικότητα για το έργο που στηρίζεται στην αισιοδοξία μας ότι η πρόταση του δημοτικού συμβουλίου έχει γίνει αποδεκτή από το ΚΑΣ, την οποία περιμένουμε να καθαρογραφεί, για να είμαστε βέβαιοι γι` αυτό που λέμε. Αυτό μας δίνει την δυνατότητα να σκεφτόμαστε ότι πολύ γρήγορα θα τελειώσει η υπόθεση. Η σχέση μας με την  εταιρεία είναι πολύ καλή γιατί αναγνωρίζεται εκατέρωθεν το ενδιαφέρον για να τελειώσει το έργο. Προσωπικά οφείλω να λέω πάντα, χωρίς να υπονοώ οτιδήποτε ή να αποδώσω ευθύνη σε κάποιον, ότι εμείς αναλάβαμε ένα έργο κλινικά νεκρό, έτοιμο προς απένταξη. Από κει και πέρα του δώσαμε το φιλί της ζωής μαζί με την εταιρεία που το δούλευε. Γιατί αν η εταιρεία δυστροπούσε και εγώ και ο κ. Φιλιποπούλος δεν θα μπορούσαμε να κάνουμε πολλά πράγματα. Άρα η ανοχή της εταιρείας για μερικά πράγματα, η παρεμβολή κάποιων ανθρώπων που απευθυνθήκαμε, η επιμέλεια της Διεύθυνσης Προγραμματισμού που ασχολούνταν καθημερινά με το έργο, έφεραν στο επιθυμητό αποτέλεσμα που μπορούμε πλέον να υπολογίσουμε πότε θα το τελειώσουμε. Σίγουρα τελειώνουμε στις 31 Ιουλίου και από κει και πέρα μπαίνει το ζήτημα πότε αυτό το έργο θα γίνει λειτουργικό… για να συμβεί αυτό χρειάζεται μια σειρά άλλων μέτρων και χρειάζεται, πάνω από όλα, να ξεκουμπωθεί η Περιφέρεια και να καταλάβει ότι ο Πύργος είναι η πρωτεύουσα του νομού. Και κάποτε να έρθει να μας επισκεφθεί και ο Περιφερειάρχης οικειοθελώς για να κουβεντιάσουμε θέματα που αφορούν τον Πύργο. Επίσης ετοιμάζουμε ένα έγγραφο προς την Περιφέρεια για να κατανοήσει ότι δεν μπορεί ένας δρόμος ευρείας κυκλοφορίας, όπως το Πύργος – Άγιος Ιωάννης, διαθέτει τις υποδοχές για τον φωτισμό της και κανείς από την Περιφέρεια να μην έχει φιλοτιμηθεί να το ολοκληρώσει. Ξέρω ότι ένας καλός μηχανικός της Περιφέρειας κάνει μια πρόταση για την ΟΧΕ και πιστεύω ότι ο κ. Κατσιφάρας δεν θα πει όχι με αποτέλεσμα η πίεση που θα ασκήσουμε να έχει αποτέλεσμα. Γιατί ο Άγιος Ιωάννης είναι κομμάτι του Πύργου, ανήκει στον οικιστικό ιστό της πόλης μας. Δεν θέλω να αναφερθώ στο κτίριο Σωσίπολις που είναι έρμαιο στα χέρια των τσιγγάνων ούτε για τις αποθήκες του ΑΣΟ και το χάλι που επικρατεί. Είχαν πει ότι θα πάει η Δευτεροβάθμια και η Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση θα μεταφερθούν εκεί κάτι που δεν συνέβη και πολύ φοβάμαι πως δεν θα συμβεί! Εμείς βολεύουμε την Τεχνική Υπηρεσία μας, από σήμερα (σ.σ. χθες) στο κτίριο Ψιχαλήνου, στον Άγιο Σπυρίδωνα… δυστυχώς δεν έδωσαν σε μας το Σωσίπολις να το χρησιμοποιήσουμε… μακάρι να το χρησιμοποιήσουν για καλύτερο σκοπό από αυτό που τους προτείναμε εμείς».

Συνεχίζοντας ο δήμαρχος του Πύργου αναφέρθηκε στο θέμα του Parking στο σιδηροδρομικό σταθμό, διευκρινίζοντας ότι «Έχει τελειώσει το θέμα, η μελέτη έχει γίνει σχετικά με το πώς θα μπαίνουν τα αυτοκίνητα, πως θα σταθμεύουν, τι χώρο υποδοχής θα έχουμε. Δεν έχουμε πρόβλημα με τον ΟΣΕ. Αυτό το Parking θα χωρά 250 οχήματα. Εποχιακά θα χρησιμοποιούμε το 2ο Γυμνάσιο-Λύκειο. Μάλιστα σε επικοινωνία που είχα με τον υφυπουργό Παιδείας Δημήτρη Μπαξεβανάκη μου ανέφερε ότι βρισκόμαστε σε καλό δρόμο προκειμένου να στεγαστεί το 2ο Γυμνάσιο και Λύκειο στο νέο κτίριο του παλιού Νοσοκομείου Πύργου και περιμένουμε με εντολή του για να έρθουν μηχανικοί και να δούμε πιο αναλυτικά το θέμα. Επίσης  έχουμε μπει στην διαδικασία αγοράς των δύο οικοπέδων που κάτω από τις σκάλες του Επαρχείου και πίσω από το μνημείο του άγνωστου Στρατιώτη. Με αυτή την προοπτική συμπληρώνεται ένας χώρος μεγάλης χωρητικότητας που μπορούμε να κάνουμε ένα υπόγειο Parking εκεί. Έχουμε παράλληλα βάλει μπρος να αποκτήσουμε το οικόπεδο που αποτελεί προέκταση της πλατείας Ανδριάρα, με προοπτική δημιουργίας ενός ακόμα Parking 120 θέσεων. Το ρολόι γυρνάει με μεγάλη ταχύτητα πριν το 2006, όταν η πόλη ήταν έτοιμη να απογειωθεί».

Ο κ. Λιατσής ερωτήθηκε και για τις παιδικές χαρές του Πύργου απαντώντας πως «η δημιουργία παιδικής χαράς στο εργοστάσιο του Ξυστρή βρίσκεται ανάμεσα στις υποχρεώσεις του έργου που αναλαμβάνουμε ενώ πολύ γρήγορα θα λειτουργήσουν παιδικές χαρές στο πάρκο του ΣΠΚ και στο Επαρχείο».

Ο Προϊστάμενος της Διεύθυνσης Προγραμματισμού του Δήμου Πύργου Άρης Φιλιπόπουλος ανέφερε πως «Όσον αφορά την ΟΧΕ ο Δήμος Πύργου έχει εντάξει στο κεντρικό έργο που θα υποβάλλει στην Περιφέρεια τρία υποέργα που αφορούν στο ιστορικό κέντρο της πόλης. Το ένα έργο αφορά την κεντρική πλατεία, το Επαρχείο και το χώρο γύρω από αυτό. Το δεύτερο αφορά το χώρο του Μουσείου και το τρίτο υποέργο αφορά την Αγία Κυριακή. Περιφερειακά είναι και η πλατεία Ανδριάρα ενώ μια άλλη πρόταση μας, που δεν αφορά στην ΟΧΕ αλλά ανήκει στα άμεσα έργα παρέμβασης-ανάπλασης, αφορά το κομμάτι της νησίδας από την Υψηλάντους μέχρι την Μανωλοπούλου. Οι υφιστάμενες νησίδες ανακατασκευάζονται, διευρύνεται το πλάτος τους και ενισχύεται ποιοτικά ο φωτισμός και η δενδροφύτευση. Στην δενδροφύτευση θα  εφαρμόσουμε για πρώτη φορά μια τεχνική που κατευθύνει το ριζικό σύστημα των φυτρών προς τα κάτω ώστε να μην έχουμε προβλήματα όσον αφορά τα κράσπεδα και το οδόστρωμα. Η εφαρμογή της θα είναι πιλοτική και για τα υπόλοιπα έργα Πρασίνου που θα εκτελεστούν στον Δήμο».

Απαντώντας σε ερώτηση εάν η τελευταία παρέμβαση-ανάπλαση θα επιφέρει όχληση στην κυκλοφορία και στην απρόσκοπτη λειτουργία των καταστημάτων επί της οδού Πατρών ο κ. Φιλιπόπουλος απάντησε ότι «το διάστημα που θα πραγματοποιηθούν οι εργασίες θα είναι μετά τις 20 Σεπτεμβρίου οπότε, και μιας και το έργο δεν θα είναι χρονοβόρο αφού θα υλοποιηθεί μέσα σε 3 μήνες περίπου,  θεωρώ ότι δεν θα υπάρξει πρόβλημα».

Πρόσθεσε επίσης πως «παράλληλα ένα άλλο έργο το οποίο αφορά στις παρεμβάσεις των επιμέρους έργων ανάπλασης στην πόλη είναι και η προμήθεια και εγκατάσταση ενός νέου συστήματος στο κεντρικό σιντριβάνι της πόλης, μια διαδικασία που βρίσκεται σε εξέλιξη».

Ο διευθύνων συμβούλος της εταιρείας “Δόξα”, Βασίλης Παναγούλης αναφερόμενος στις εργασίες στο εργοστάσιο Ξυστρή, δήλωσε ότι «Με την παράδοση του έργου, αρχές Αυγούστου, θα πρέπει να γίνουν από το δήμο κάποιες παρεμβάσεις για την ασφάλεια και την λειτουργικότητα του έτσι ώστε το έργο να παραδοθεί και να είναι ασφαλές για τον κόσμο. Το έργο είναι πολύ σύνθετο καθώς έχει πολλές και παράλληλες λειτουργίες και στην πορεία προέκυψαν πράγματα τα οποία δημιούργησαν σύγχυση. Όταν υπάρχουν πολλές πλευρές όπως ο Δήμος, η Περιφέρεια τα εύκολα γίνονται δύσκολα. Όλοι στην πορεία κατάλαβαν ότι μόνο εύκολη δεν είναι η απένταξη γιατί είναι ένα μεγάλο έργο και είναι υψηλά τα κονδύλια ενώ τα προβλήματα θα είναι πολύ μικρότερα για ένα έργο το οποίο θα μείνει στην πόλη για πάντα. Συμφωνήσαμε ότι όλοι θα πρέπει να αναλάβουν την ευθύνη τους και να βρεθούν οι πόροι γιατί θα είναι κρίμα ένα τόσο σπουδαίο έργο, από τα μεγαλύτερα που έχουν γίνει τα τελευταία χρόνια στην πόλη, να μην είναι λειτουργικό».

Ο κ. Παναγούλης μιλώντας για τα έργα αποκατάστασης του Μητροπολιτικού ναού του Αγίου Νικόλαου ανακοίνωσε ότι «Είμαι σε θέση να πω ότι έως το τέλος του μήνα θα ολοκληρωθεί η διαδικασία της προσωρινής παραλαβής και έως το τέλος του μήνα θα είμαστε σε θέση να διώξουμε και τα κιγκλιδώματα τα οποία υπάρχουν. Έχει ήδη αποσταλεί από το δήμο έγγραφο καθώς ενοχλεί την κίνηση των επισκεπτών και θα πρέπει να φροντίσουμε και γι` αυτό».

Όλη η επικαιρότητα