Οικονομία

Λήγει το πρόγραμμα του EFSF, ακυρώνονται 12,7 δισ. ευρώ

ligei_to_programma_toy_efsf_akyronontai_127_dis._eyro.jpg
Με ανακοίνωσή του ο  EFSF γνωστοποιεί τη λήξη του προγράμματος της Ελλάδας τα μεσάνυχτα ώρα κεντρικής Ευρώπης (1:00 ώρα Ελλάδας) με αποτέλεσμα να ακυρώνονται τα διαθέσιμα για την χώρα μας κονδύλια συνολικού ύψους 12,7 δισ. ευρώ: Η δόση 1,8 δισ. που δεν καταβλήθηκε και τα 10,9 δισ. ευρώ για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών που ακυρώνονται.

Ο επικεφαλής του EFSF Κλάους Ρέγκλινγκ δήλωσε: «Είναι λυπηρό για την Ελλάδα ότι το πρόγραμμα του EFSF θα λήξει σήμερα, χωρίς καμία ρύθμιση για μετέπειτα και ότι τα θετικά αποτελέσματα του προγράμματος τίθενται σε κίνδυνο. Λόγω των οικονομικών πολιτικών που υιοθετήθηκαν στο πλαίσιο του προγράμματος του EFSF, η χώρα ήταν σε καλό δρόμο προς ισχυρή ανάπτυξη μέχρι το δεύτερο εξάμηνο του 2014. Οι πολλές θυσίες που χρειάστηκε να κάνει ο ελληνικός λαός απέδιδαν. Η Ελλάδα κατόρθωσε να μειώσει το δημοσιονομικό της έλλειμμα και να ανακτήσει την ανταγωνιστικότητά της. Η χώρα ήταν σε θέση να έχει και πάλι πρόσβαση στις χρηματοπιστωτικές αγορές και είδε τα υψηλά ποσοστά ανεργίας να αρχίζουν να μειώνονται. Σύμφωνα με τον ΟΟΣΑ και την Παγκόσμια Τράπεζα, η Ελλάδα ήταν πρωταθλητής στις μεταρρυθμίσεις μέχρι το 2014, με ενθαρρυντικές προοπτικές ανάπτυξης. Αυτή η τάση μπορεί να συνεχιστεί, αν οι Έλληνες αποφασίσουν να επιστρέψουν στο δρόμο των μεταρρυθμίσεων εντός της ζώνης του ευρώ».

Η ανακοίνωση του EFSF προσθέτει:

Το πρόγραμμα EFSF ξεκίνησε στις 21 Φεβρουαρίου 2012. Αρχικά επρόκειτο να λήξει στις 31 Δεκεμβρίου 2014, αλλά παρατάθηκε δύο φορές, κατόπιν αιτήματος της ελληνικής κυβέρνησης. Στο πλαίσιο του προγράμματος, το EFSF εκταμίευσε 141,8 δισ. ευρώ για την Ελλάδα. Περιελάμβανε  48,2 δισεκατομμύρια για να καλύψουν τα έξοδα της εξυγίανσης των τραπεζών και την ανακεφαλαιοποίηση. Από το ποσό αυτό, 10,9 δισεκατομμύρια δεν ήταν απαραίτητα και αργότερα επέστρεψαν στο EFSF. Κατά συνέπεια, το ανεξόφλητο ποσό του δανείου ανέρχεται σε 130,9 δισεκατομμύρια. Αυτό καθιστά τον EFSF τον μεγαλύτερο πιστωτή της Ελλάδας, με μεγάλη διαφορά.

Το πρόγραμμα χρηματοδοτικής βοήθειας στην Ελλάδα ήταν μοναδική από πολλές απόψεις. Λόγω της σοβαρότητας των διαρθρωτικών αδυναμιών της χώρας και τις ανάγκες προσαρμογής, ήταν το μεγαλύτερο πρόγραμμα του EFSF ή του ESM. Είχε επίσης μακράν τις πιο ευνοϊκές συνθήκες δανεισμού που δόθηκε ποτέ σε ένα πρόγραμμα EFSF ή ESM. Περιελάμβανε συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα με σημαντικές απώλειες για τους ιδιώτες επενδυτές. Η Ελλάδα επωφελείται από μια μέση διάρκεια του δανείου πάνω από 30 χρόνια. Η χώρα δεν πληρώνει ούτε τα επιτόκια, ούτε λήξεις για το συντριπτικό μέρος των δανείων του EFSF μέχρι το 2023. Αυτές οι ευνοϊκές συνθήκες δανεισμού που προβλέπεται Ελλάδα με τη δημοσιονομική εξοικονόμηση άνω των 16 δισεκατομμυρίων για το 2013 και το 2014 μαζί. Αυτό αντιστοιχεί σε περισσότερο από το 4% του ελληνικού ΑΕΠ σε καθένα από τα δύο χρόνια.

Newsroom ΔΟΛ

Όλη η επικαιρότητα