Λήγει σήμερα η εξάμηνη προθεσμία αναστολής πληρωμής φόρων – Αγωνία στις επιχειρήσεις της Ηλείας

Τελειώνει η κλεψύδρα για τις πλημμυρόπληκτες επιχειρήσεις της Ηλείας, καθώς σήμερα λήγει το εξάμηνο παράτασης που είχε δοθεί για την πληρωμή φόρων, με συνέπεια από αύριο το πρωί να βρίσκονται αντιμέτωπες με υψηλότατες φορολογικές υποχρεώσεις-θηλιά για τις επιχειρήσεις.

Πριν από περίπου έναν μήνα, το Επιμελητήριο Ηλείας είχε ζητήσει εγγράφως από την κυβέρνηση παρατείνει τη διάταξη διευκόλυνσης για έναν μήνα και στο μεσοδιάστημα να θεσπίσει ρύθμιση αποπληρωμής των οικονομικών υποχρεώσεων σε διάστημα τεσσάρων μηνών, αίροντας και τις σχετικές προσαυξήσεις και επιβαρύνσεις των επιχειρήσεων.,

«Περάσαμε έναν πολύ δύσκολο χειμώνα, δεν δόθηκε η δυνατότητα ανάπτυξης της οικονομίας ακόμα και αυτά έχουν συσσωρεύσει σοβαρά θέματα διαχείρισης των επιχειρήσεων. Ζητήσαμε μικρή παράταση ενός μήνα, ώστε να θεσμοθετηθεί η καταβολή των οφειλομένων του εξαμήνου σε δόσεις», τόνισε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων της ΟΡΤ ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Ηλείας, Κώστας Νικολούτσος, εκφράζοντας την ελπίδα ότι σήμερα θα υπάρξει κάποια θετική εξέλιξη στα φορολογικα αιτήματα.

Υπενθυμίζεται ότι στην ανακοίνωσή του το Επιμελητήριο έκανε λόγο για «αγώνα επιβίωσης δίχως όρια» και επισήμανε τη δεινή θέση στην οποία έχουν περιέλθει οι επιχειρήσεις της Ηλείας, λόγω των πλημμυρών, της κρίσης αλλά και νέων μέτρων όπως οι δασικοί χάρτες, τονίζοντας ότι «προκαλούν περαιτέρω αφαίμαξη στα νοικοκυριά και στις επιχειρήσεις».

«Θηλιά» οι οφειλές για τους εμπόρους της Ηλείας

Ο πρόεδρος της ΟΕΣΗ, Θανάσης Σκορδαλής, δήλωσε στην εφ.«Πατρίς» ότι η πλειονότητα των επιχειρήσεων αδυνατούν να πληρώσουν τις υποχρεώσεις τους και είναι αναγκαία μια μικρή παράταση στην πληρωμή των οφειλών, κατηγορώντας το υπουργείο για ασάφεια στις αποφάσεις, η οποία οδήγησε πλήθος επαγγελματιών στην απώλεια ρυθμίσεων.

«Εμείς ζητάμς μια μικρή παράταση και στη συνέχεια να γίνει μια ρύθμιση για να πληρώσουμε σε δόσεις. Πάνω από 30-40% των επιχειρήσεων έχει χάσει ρυθμίσεις και δεν έχει κανένας να πληρώσει όλες τις υποχρεώσεις του από αύριο. Η κατάσταση χειροτερεύει αντί να καλυτερεύει», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ.Σκορδαλής.

Ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Πύργου, Κώστας Πετρόπουλος, επισήμανε πως δεν αρνήθηκε κανένας να πληρώσει και πρόσθεσε ότι ο εμπορικός κόσμος έχει πληγεί βάναυσα από την κρίση και τη φύση, και ζητά διευκόλυνση για να ανταποκριθεί.

«Δεν είπαμε ότι δεν θέλουμε να πληρώσουμε. Προφανώς και θέλουμε, αλλά με την τωρινή οικονομική κατάσταση είναι αδύνατον. Ούτε οι εκπτώσεις βοήθησαν να δουλέψουν τα καταστήματαα. Ζητάμε παράταση για έναν μήνα και ακολούθως μια ρύθμιση για να αποπληρώσουμε τις οφειλές σε ένα εξάμηνο. Το κράτος πρέπει να μεριμνήσει και να βοηθήσει», σημείωσε στην εφ.«Πατρίς» ο κ.Πετρόπουλος.

Ο πρόεδρος εμπορικού συλλόγου Αμαλιάδας, Νίκος Σαψάλης, δήλωσε στην εφ.«Πατρίς» ότι ο χειμώνας ήταν καταστροφικός για τις επιχειρήσεις της πόλης, με συνέπεια τώρα να βρίσκονται μπροστά σε ένα «βουνό» υποχρεώσεων.

«Από πού να τα βρούμε και να τα δώσουμε όλα τα χρήματα μεμιάς; Ο Χειμώνας ήταν χάλια, τουλάχιστον 50% κάτω, ενώ στις εισφορές δεν υπήρξε κάποια ρύθμιση. Ζητάμε μικρή παράταση και τη θέσπιση μια ρύθμισης για να πληρώσουμε σε δόσεις. Αυτή τη στιγμή οι επαγγελματίες δουλεύουμε μόνο για να πληρώνουμε τις εισφορές και τους φόρους», υπογράμμισε στην εφ.«Πατρίς» ο κ.Σαψάλης.