Μεσσηνία

Λιμάνι Καλαμάτας: «Τρέχει» το master plan, έργα και στο «χιλιόμετρο»

Εξελίξεις που θα αλλάξουν εντελώς τη χερσαία ζώνη του λιμένα Καλαμάτας θα υπάρξουν άμεσα, όπως ενημέρωσε χθες ο πρόεδρος του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου, Χάρης Βγενής. Έτσι πλέον, μετά τις εξαγγελίες, υπάρχει και επίσημα κινητικότητα σε 9 συγκεκριμένα ζητήματα.

Αρχικά αναφέρθηκε στην αναδόμηση του “χιλιομέτρου”. Όπως είπε, έφτασε η άδεια του έργου από το υπουργείο Ναυτιλίας και θα ακολουθήσει η διαδικασία δημοπράτησης σε συνεργασία με την Υπηρεσία Προγραμματισμού του Δήμου. Στόχος είναι μέσα στο 2017 το έργο να δημοπρατηθεί και να γίνει επισκευή, η οποία και είναι σημαντική, αφού το εν λόγω έργο βοηθά όταν επικρατούν δυνατοί νότιοι άνεμοι να μην υπάρχει εισροή υδάτων εσωτερικά του λιμανιού.

Δεύτερο έργο που θα υλοποιηθεί είναι εκείνο της ασφαλτόστρωσης της προβλήτας (αριθμός 7) όπου δένουν τα κρουαζιερόπλοια και τα μεγάλα σκάφη αναψυχής. Μάλιστα, για αυτό το λόγο πιστώθηκαν από το υπουργείο Ναυτιλίας 124.000 ευρώ, όπως είπε ο κ. Βγενής. Ύστερα από αυτή την εξέλιξη οι Τεχνικές Υπηρεσίες του Δήμου θα συντάξουν τη μελέτη και, αφού αυτή εγκριθεί, θα δημοπρατηθεί το έργο.

Επίσης, ο πρόεδρος του Λιμενικού Ταμείου ενημέρωσε ότι την Παρασκευή θα πραγματοποιηθεί συμβούλιο και εκεί θα υπάρξει εισήγηση να τοποθετηθούν φρεάτια πεζοδρομίου, ώστε την επόμενη εβδομάδα ο Δήμος να συμπληρώσει το πεζοδρόμιο δυτικά του λιμανιού και παράλληλα να γίνει η υποδομή για τον ποδηλατόδρομο, ο οποίος θα ενώνει το λιμάνι με τη μαρίνα της πόλης.

Στο μεταξύ, αύριο Πέμπτη θα γίνει επίσκεψη των εκπροσώπων της κοινοπραξίας που ανέλαβε την εκπόνηση της επικαιροποίησης του Master Plan, έργο που, κατά τον κ. Βγενή, θα δώσει νέα ταυτότητα στο λιμάνι της πόλης.

Παράλληλα, τις επόμενες ημέρες θα ξεκινήσει διαβούλευση με τους χρήστες των ναυταθλητικών εγκαταστάσεων, με στόχο, όταν ξεκινήσει η επίσημη διαβούλευση, να υπάρχει ολοκληρωμένη άποψη.

Σχετικά με τα σκάφη που βρίσκονται ακόμα στο λιμάνι, ο κ. Βγενής ενημέρωσε ότι έχει ξεκινήσει ήδη η διαδικασία εκποίησης του σκάφους Simone μέσω δημοπρασίας, ενώ τα άλλα δύο κατασχεθέντα σκάφη, το Alamir Mustafa και το μεγάλο καΐκι, θα εκποιηθούν μέσα στον επόμενο μήνα. Για το πρώτο η τιμή εκκίνησης είναι στα 39.200 ευρώ, ενώ για το δεύτερο στα 10.500 ευρώ, ποσά που, όπως εκτίμησε, είναι υψηλά και θα έχουν ως αποτέλεσμα να αποβούν οι διαδικασίες άγονες.

Μάλιστα, για το Alamir Mustafa η διαδικασία αυτή θα είναι η τέταρτη και έτσι μετά ο ΟΔΥ θα αποδεσμεύσει το σκάφος και στη συνέχεια το Λιμενικό Ταμείο θα προχωρήσει είτε σε καταστροφή είτε σε εκποίηση.

Επίσης, απηύθυνε κάλεσμα στους επαγγελματίες που θέλουν να τους παραχωρηθεί χώρος στη χερσαία ζώνη του λιμανιού της Καλαμάτας να σπεύσουν, αφού πρόκειται για μια γραφειοκρατική δουλειά που χρειάζεται χρόνο.

Κλείνοντας ο πρόεδρος του Λιμενικού Ταμείου ενημέρωσε για τις θέσεις ελλιμενισμού. Όπως είπε, στο τέλος του μήνα θα υπάρξει ανακοίνωση, ώστε οι ενδιαφερόμενοι να κάνουν αιτήσεις για να αποκτήσουν θέσεις στο σημείο.

Πηγή: tharrosnews.gr 

Όλη η επικαιρότητα