Ηλεία

Λιμάνι Κατακόλου: «Ο καλύτερος προορισμός της Ελλάδας»

Ακούστε το άρθρο

Σε μια σύσκεψη κορυφής στην οποία συμμετείχε ένας μεγάλος αριθμός συνεργατών του, ο Υπουργός Ναυτιλίας κος Παναγιώτης Κουρουμπλής έδειξε εμπράκτως το σοβαρό ενδιαφέρον του για την στήριξη της διοίκησης του ΔΛΤΠ, ώστε να αναπτυχθεί το τρίτο δημοφιλέστερο τουριστικό λιμάνι της χώρας, το Κατάκολο, που ας σημειωθεί δεν έχει το αβαντάζ του νησιωτικού στοιχείου που έχουν η Σαντορίνη, η Μύκονος, η Ρόδος και η Κέρκυρα.

Ο ίδιος ο κος Υπουργός αντιμετωπίζοντας τα αιτήματα που του ετέθηκαν με θετική προδιάθεση και δημιουργώντας με τις εύστοχες παρατηρήσεις του ένα κλίμα αισιοδοξίας στους Ηλείους εκπροσώπους του Λιμενικού Ταμείου, έδωσε την δυνατότητα στους συνεργάτες του να κινηθούν και αυτοί στην ίδια κατεύθυνση και να προτείνουν και αυτοί ωφέλιμα πράγματα, αλλά και να αποδεχτούν a priori τις καθαρές θέσεις του κου Υπουργού.

Βασικό αντικείμενο της σύσκεψης αποτέλεσε η παρουσίαση δύο προτάσεων που έχουν υποβληθεί για χρηματοδότηση από το ΠΔΕ 2017.

Πιο συγκεκριμένα, το πρώτο έργο, αφορά την κατασκευή νέας νησίδας πρόσδεσης εσωτερικά του υπήνεμου Μώλου, ένα έργο απολύτως απαραίτητο προκειμένου να ολοκληρωθεί με άρτιο τεχνικά τρόπο η επέκταση του προσήνεμου Μώλου που κατασκευάστηκε στην πρώτη φάση ανάπλασης.

Ο πρόεδρος του ΔΛΤΠ κος Λεωνίδας Βαρουξής εξήγησε στον Υπουργό ότι κατά την παραλαβή της πρώτης φάσης της ανάπλασης του Λιμένα (Με την ολοκλήρωση των Λιμενικών έργων) διαπιστώθηκε ότι υπάρχει πρόβλημα κατά την πρόσδεση των μεγάλων σε μήκος Κρουαζιερόπλοιων, εξαιτίας της έλλειψης δέστρας στην πρύμνη των πλοίων. Το πρόβλημα αυτό μάλιστα, μεγενθύνεται όταν στην περιοχή πνέουν ισχυροί άνεμοι που καθιστούν ιδιαίτερα προβληματική την ασφαλή προσέγγιση των πλοίων.

Παρά την φορτική πίεση της Διοίκησης του ΔΛΤΠ στις Τεχνικές Υπηρεσίες της Περιφέρειας για την χρησιμοποίηση του αδιάθετου ποσού των 400.000 ευρώ – ώστε το έργο να μην αποδειχθεί ημιτελές και περιορισμένης πρακτικής ωφέλειας – κρίθηκε ότι η δαπάνη αυτή δεν ήταν επιλέξιμη.

Ο κος Υπουργός αντιλαμβανόμενος πλήρως την αγωνία της Διοίκησης για την ολοκλήρωση του πολύ σημαντικού αυτού έργου, είπε σε επήκοον όλων ότι θα εγκρίνει την πρόταση αυτή με το ανώτατο ποσόν που μπορεί να δοθεί από το Υπουργείο για το 2017, ώστε να φτιαχτεί το έργο αυτό που θα ολοκληρώσει πλήρως την επέκταση του προσήνεμου Μώλου.

Η Διοίκηση του Λιμενικού Ταμείου – εκπλήσσοντας πιθανόν τόσο τους πολιτικούς όσο και τους υπηρεσιακούς παράγοντες του Υπουργείου – υπέβαλλε και δεύτερο αίτημα για επιχορήγηση, που αφορά στην τοποθέτηση νέων προσκρουστήρων στην νότια πλευρά του κεντρικού προβλήτα.

Πρόκειται για έργο το οποίο θα διευκολύνει αφάνταστα την ασφαλή πρόσδεση των μεγάλων Κρουαζερόπλοιων, που αυτή την στιγμή εξυπηρετεί μόνο τα μικρότερα μεγέθους πλοία.

Ακολούθησε εκτεταμένη συζήτηση κατά την οποία διαπιστώθηκε από πλευράς Υπουργείου η ωριμότητα των μελετών που παρουσίασε το ΔΛΤΠ και προς έκπληξη όλων ο κος Κουρουμπλής έδωσε άμεσα εντολή στον Γενικό Γραμματέα κο Λαμπρίδη όπως εντάξη και το έργο αυτό στην χρηματοδότηση του 2017.

Ο πρόεδρος του Λιμενικού Ταμείου εξέφρασε τη βαθιά ευγνωμοσύνη για την διπλή αυτή χρηματοδότηση και υποσχέθηκε ότι αν τυχόν χρειαστεί συμπληρωματικό ποσόν αυτό θα συμπληρωθεί από το Λιμενικό Ταμείο.

Η σύσκεψη συνεχίστηκε με το αίτημα της επέκτασης του χώρου ISPS του Λιμένα. Ο κος Βαρουξής εξήγησε στον Υπουργό την σοβαρότητα του συγκεκριμένου αιτήματος που έχει να κάνει με το θέμα της ασφάλειας του Λιμένα, ενώ ταυτόχρονα τον ενημέρωσε για όλες τις ενέργειες που έχει κάνει προς την κατεύθυνση αυτή.

Επίσης του εξήγησε τους λόγους εμπλοκής του αιτήματος αυτού από την προηγούμενη Διοίκηση του Λιμεναρχείου με την αδικαιολόγητη εμμονή του προηγούμενου Λιμενάρχη για πλήρη εφαρμογή της κυκλοφοριακής μελέτης, κάτι πρακτικά αδύνατο από την στιγμή που αυτή εντάσσεται στα έργα ανάπλασης του χερσαίου χώρου που δεν έχουν καν δημοπρατηθεί ακόμα.

Ο Υπουργός έδειξε την αμέριστη συμπαράστασή του για τα παραπάνω ζητήματα και μάλιστα προς την κατεύθυνση αυτή έδωσε τις απαραίτητες οδηγίες στον συνεργάτη του κο Καρατζά, όπως, σε συνεργασία και με την αρμόδια Λιμενική αρχή, δρομολογηθούν άμεσα οι σχετικές εγκρίσεις.

Στην συνέχεια ανεπτύχθησαν διεξοδικά και αναλύθηκαν όλες οι πτυχές του προβλήματος της άγρας πελατών που υφίσταται μεν, αλλά πλέον όχι μέσα στον χώρο της χερσαίας ζώνης αλλά έξω από αυτή.

Ο Δ/ντης της Λιμενικής Αστυνομίας κος Μάμμης, έδωσε οδηγίες ώστε να υπάρχει η δέουσα συνεργασία με την Λιμενική Αρχή, όποτε τέτοιες απόπειρες λαμβάνουν χώρα εντός της χερσαίας ζώνης.

Τελειώνοντας την ενημέρωση ο Πρόεδρος του Λιμενικού Ταμείου εξήρε την άριστη συνεργασία που υπάρχει με την νέα Λιμενική Αρχή, η σθεναρή τάση της οποίας συνετέλεσε «Ότι δεν έγινε σε δυόμιση χρόνια να γίνει μέσα σε ένα μήνα», εξασφαλίζοντας την υλοποίηση του Νο 1 στόχου της κυκλοφοριακής μελέτης ήτοι την ασφαλή διάβαση των πεζών τουριστών σε τμήμα διαγραμμισμένο και οριοθετημένο, ώστε να μην έρχονται σε επαφή με τα οχήματα.

Ο Υπουργός έκλεισε την επιτυχημένη αυτή σύσκεψη, εκδηλώνοντας την αγάπη του για το Λιμάνι του Κατακόλου και την πρόθεση του να βοηθήσει προς οποιαδήποτε κατεύθυνση, ώστε αυτό να καταστεί όπως δήλωσε, «Ο καλύτερος προορισμός της Ελλάδας».

Όλη η επικαιρότητα