Ελλάδα Ηλεία Οικονομία

Λιμάνι Κατακόλου: Σταθερά στο ΤΟΡ-5 της ελληνικής κρουαζιέρας

Ακούστε το άρθρο

Σταθερά στο ΤΟΡ-5 της ελληνικής κρουαζιέρας είναι το λιμάνι του Κατακόλου, αυξάνοντας μάλιστα το μερίδιο συμμετοχής στο πανελλαδικό ποσοστό, τόσο στις αφίξεις σκαφών όσο και στις αφίξεις επιβατών. Σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσίευσε η Ένωση Λιμένων Ελλάδας (ΕΛΙΜΕ), το 2017 έκλεισε με 271 αφίξεις στο Κατάκολο (274 το 2016) και 567.047 επιβάτες (505.111 το 2016). Παρά την πτώση της επισκεψιμότητας στην κρουαζιέρα πανελλαδικά, το επίνειο του Πύργου κατάφερε να αυξήσει το ποσοστό συνεισφοράς στον ελληνικό τουρισμό, καθώς έχει μερίδιο 8,6% στις αφίξεις πλοίων (6,36% το 2016), ενώ στις αφίξεις επιβατών ανέβηκε στο 12,5% από 9,7%.

Συνυπολογίζοντας το ότι στην πρώτη πεντάδα είναι λιμάνια-μεγαθήρια του ελληνικού τουρισμού όπως η Μύκονος, η Σαντορίνη, η Κέρκυρα και ο Πειραιάς, η διατήρηση του Κατακόλου στην 5η θέση επί τέσσερα χρόνια συνιστά αξιοσημείωτο επίτευγμα, καθώς αφήνει πίσω του νησιά όπως η Ρόδος και η Κρήτη, ενώ είναι η μοναδική περιοχή –πλην Πειραιά- της ηπειρωτικής Ελλάδας στη δεκάδα.

«Η εικόνα των στοιχείων του 2017 επαληθεύει τις προβλέψεις των στελεχών της αγοράς κρουαζιέρας για πτώση τόσο στις αφίξεις κρουαζιερόπλοιων όσο και στις επισκέψεις επιβατών κρουαζιέρας στους ελληνικούς προορισμούς, που επρόκειτο να επηρεασθούν κυρίως από την αστάθεια και αβεβαιότητα στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και τα λιμάνια των Χωρών αυτών. Έτσι, για τον χρόνο που μόλις τελείωσε, παρατηρήθηκε πτώση περίπου 20,5% στις αφίξεις κρουαζιερόπλοιων (από 4.307 το 2016 σε 3.415 το 2017) και πτώση περίπου 11% στις επισκέψεις επιβατών κρουαζιέρας (από 5.204.231 το 2016 σε 4.625.363 το 2017). Ευχόμαστε μία καλύτερη, δημιουργική και πιο δυναμική χρονιά για τον τομέα της κρουαζιέρας το 2018» αναφέρει η επίσημη ανακοίνωση της  ΕΛΙΜΕ.

Η μεγάλη επένδυση στο μέλλον

Της Έλενας Κουντουρά*

Με στρατηγικό στόχο τον τουρισμό 365 ημέρες τον χρόνο στην Ελλάδα και τη βιώσιμη τουριστική ανάπτυξη, η εθνική και περιφερειακή τουριστική πολιτική που εφαρμόζουμε από το 2015 έχει φέρει εξαιρετικά αποτελέσματα. Για τρεις συνεχόμενες χρονιές ο ελληνικός τουρισμός κατέγραψε ρυθμούς ανάπτυξης πάνω από 7% ετησίως, υψηλότερους του παγκόσμιου μέσου όρου, με 6 εκατ. επιπλέον διεθνείς αφίξεις και τις υψηλότερες ιστορικά επιδόσεις σε όλα τα μεγέθη.

Το 2017 είναι χρονιά-ρεκόρ όλων των εποχών στα τουριστικά έσοδα, στις αφίξεις, με αύξηση 9%, που αγγίζουν για πρώτη φορά τα 30 εκατομμύρια, στις πληρότητες, στις διανυκτερεύσεις και στις επενδύσεις. Περισσότερα από 300 νέα επενδυτικά σχέδια υφιστάμενων και νέων ξενοδοχειακών μονάδων υψηλών κατηγοριών υποβλήθηκαν την τελευτάια διετία και αδειοδοτήθηκαν ή είναι σε διαδικασία αδειοδότησης. Στον αναπτυξιακό νόμο κατατέθηκαν 254 τουριστικές επενδύσεις, συνολικού προϋπολογισμού άνω των 920 εκατ. ευρώ.

Η ισχυρή θετική δυναμική συνεχίζεται και για το 2018. Οι προκρατήσεις ξεκίνησαν με διψήφια άνοδο και εκδηλώνεται σημαντικό ενδιαφέρον για την προώθηση νέων επιχειρηματικών σχεδίων στον τουρισμό.

Εφαρμόζοντας την τουριστική πολιτική μας σε πέντε στρατηγικούς άξονες και με διαπραγματεύσεις και συμφωνίες μας με τους παράγοντες της διεθνούς τουριστικής αγοράς, αυξάνουμε διαρκώς τα τουριστικά μερίδιά μας στις ξένες αγορές.

Επιμηκύναμε τη θερινή τουριστική περίοδο από τον Μάρτιο έως τον Νοέμβριο. Ενισχύσαμε τη συνδεσιμότητα, ανοίξαμε νέες ξένες αγορές επισκεπτών υψηλής αγοραστικής δύναμης και προωθήσαμε νέους ελληνικούς προορισμούς. Δώσαμε προτεραιότητα στην ανάπτυξη του θεματικού τουρισμού, ένα τεράστιο κεφάλαιο αναξιοποίητο στο παρελθόν. Με σειρά μεταρρυθμίσεων για τον εκσυγχρονισμό της τουριστικής αγοράς, απλοποιήσαμε τις διαδικασίες αδειοδότησης και λειτουργίας, θεσπίσαμε σύγχρονες προδιαγραφές και κριτήρια και δημιουργήσαμε το πλαίσιο για την προσέλκυση νέων επενδύσεων υψηλής προστιθέμενης αξίας.

Προσκαλέσαμε και προσελκύσαμε το ενδιαφέρον κορυφαίων ομίλων που διερευνούν συγκεκριμένες ευκαιρίες στον τουρισμό και το real estate και διεθνείς αλυσίδες επεκτείνονται στην Ελλάδα. Στηρίζουμε με προγράμματα του ΕΣΠΑ τον εκσυγχρονισμό και την αναβάθμιση μικρομεσαίων τουριστικών επιχειρήσεων και την ίδρυση νέων.

Προτεραιότητά μας είναι να ενισχύσουμε τη διαθεσιμότητα και την ποιότητα του τουριστικού προϊόντος, ώστε να καλύψουμε τις νέες αναπτυξιακές ανάγκες  της αγοράς και να δημιουργήσουμε νέες πηγές εσόδων και νέες θέσεις εργασίας τα επόμενα χρόνια. Ο τουρισμός αποτελεί κινητήρια δύναμη για την οικονομία και γέφυρα για την ανάπτυξη όλων των παραγωγικών κλάδων. Αποτελεί στρατηγική αναπτυξιακή επιλογή της κυβέρνησης η διασύνδεσή του με όλους τους παραγωγικούς τομείς και ιδιαίτερα με την πρωτογενή παραγωγή, τον αγροδιατροφικό τομέα και τη μεταποίηση ώστε να στηρίξουμε τους επαγγελματίες όλων των κλάδων και τις τοπικές κοινωνίες. Αναβαθμίζουμε ριζικά τη δημόσια τουριστική εκπαίδευση, με στόχο την υψηλή κατάρτιση των στελεχών του τουριστικού τομέα και την παροχή υψηλού επιπέδου υπηρεσιών.

Έχουμε πετύχει στενή συνεργασία με τις περιφέρειες, τους δήμους, τα Επιμελητήρια, τους τουριστικούς και αναπτυξιακούς φορείς και τον ιδιωτικό τομέα και αξιοποιούμε τα ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα κάθε περιοχής, ώστε να οικονομικά και αναπτυξιακά οφέλη της τουριστικής ανάπτυξης να διαχυθούν σε όλη τη χώρα. Η επιτυχία του ελληνικού τουρισμού είναι επιτυχία της Ελλάδας. Ο τουρισμός είναι εθνική υπόθεση και η μεγάλη μας επένδυση στο μέλλον για την οικονομική και κοινωνική ευημερία της πατρίδας μας.

*Υπουργός Τουρισμού

Όλη η επικαιρότητα