Λιμάνι Κατακόλου-Τ. Αντωνακόπουλος: «Ναι σε αγκυροβόλιο κρουαζιερόπλοιων»

Σε τηλεδιάσκεψη με την Ένωση Εφοπλιστών Κρουαζιερόπλοιων και Φορέων Ναυτιλίας

 

Θετικά εκφράστηκε ο δήμαρχος Πύργου –και πρόεδρος του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου- Τάκης Αντωνακόπουλος, στο ενδεχόμενο να λειτουργήσει το λιμάνι του Κατακόλου ως αγκυροβόλιο κρουαζιερόπλοιων. Ένα τέτοιο ενδεχόμενο συζητήθηκε σε τηλεδιάσκεψη που διοργάνωσε χθες η Ένωση Εφοπλιστών Κρουαζιερόπλοιων και Φορέων Ναυτιλίας, στην οποία συμμετείχε ο δήμαρχος Πύργου.

Κατά τη διάρκεια της τηλεδιάσκεψης κατατέθηκαν προτάσεις για την αντιμετώπιση του σοβαρού προβλήματος που αντιμετωπίζει ο χώρος της κρουαζιέρας λόγω της πανδημίας, γεγονός που έχει άμεσο αντίκτυπο στην οικονομία της περιοχής μας. Στον Τάκη Αντωνακόπουλο έγινε η πρόταση από πλευράς της Ένωσης να δοθεί η ευκαιρία ώστε στο λιμάνι του Κατακόλου να «φιλοξενηθούν» κρουαζιερόπλοια.

Σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο στο λιμάνι θα αγκυροβολήσουν –για όσο διάστημα χρειαστεί- τουλάχιστον δυο κρουαζιερόπλοια προσφέροντας έσοδα τόσο στο Ταμείο αλλά και στην τοπική αγορά αφού στα πλοία θα βρίσκονται σχεδόν 250 άτομα προσωπικό…
Μιλώντας για τα δεδομένα που υπάρχουν αυτή τη στιγμή για το λιμάνι του Κατακόλου ο Τάκης Αντωνακόπουλος είπε πως «Ήδη έχουν ακυρωθεί 110 προσεγγίσεις που σε επιβάτες μεταφράζεται σε περίπου 275.000 επισκέπτες και βάση μελέτη ς η ζημιά υπολογίζεται σε πάνω από 5,5 εκατ. ευρώ. Στο Κατάκολο δραστηριοποιούνται 100 περίπου καταστήματα-επαγγελματίες που έχουν άμεση σχέση με την κρουαζιέρα. Οι ακυρώσεις είναι έως το τέλος Ιουλίου, τον Αύγουστο δεν ξέρουμε τι θα γίνει ενώ σαφές πλάνο-χρονοδιάγραμμα δεν μας έχει δώσει καμία εταιρεία. Το φαινόμενο της πανδημίας στην Ευρώπη είναι μεν σε αποδομή αλλά παραμένει σε υψηλά επίπεδα σε κάποιες χώρες που αγγίζουν και το χώρο της κρουαζιέρας. Το λιμάνι έχει υποστεί μεγάλη ζημιά γιατί έχουμε απώλεια εσόδων από τις ακυρωθείσες προσεγγίσεις, τέλη και άλλα. Με ένα πρόχειρο υπολογισμό είναι 200.000 ευρώ που μαζί με τα 5,5 εκατ. ευρώ που χάνει η αγορά μιλάμε για ένα ποσό που αγγίζει τα 6 εκατ. ευρώ στην τοπική Αγορά».

Σε σχέση με την πρόταση για αγκυροβόλιο κρουαζιεροπολοίων ο κ. Αντωνακόπουλος ανέφερε πως «Θα πρέπει να το δούμε συντονισμένα και πολύ σοβαρά. Εμείς δεχόμαστε να φιλοξενήσουμε ένα –δύο κρουαζιερόπλοια … μάλιστα έχουμε εφοδιαστεί εκατοντάδες reapid test ανίχνευσης του Κορωνoϊού που μπορούμε να τα προσφέρουμε στο προσωπικό των πλοίων.

Μπορούμε να δούμε την περίπτωση να φιλοξενούμε και τρία μεγάλα κρουαζιερόπλοια ταυτόχρονα κι αυτό είναι κάτι που πρέπει να εξετάσουμε για να μην δημιουργηθεί μπλοκάρισμα. Στο λιμάνι μας θα γίνουν μεγάλα έργα μέσω ΕΣΠΑ, ενώ παραμένει ένα λιμάνι με μεγάλη ζήτηση λόγω της Αρχαίας Ολυμπίας και της φυσικής του θέσης.

Εμείς διαθέτουμε σίγουρα δυο θέσεις κι άλλη μια είναι καλό να μένει ελεύθερη. Θέλουμε να επανεκκινήσει η κρουαζιέρα και πρέπει να παλέψουμε γι`αυτό».

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι τελικές αποφάσεις της Ένωσης Εφοπλιστών Κρουαζιερόπλοιων και Φορέων Ναυτιλίας θα ανακοινωθούν μέσα στις επόμενες ημέρες.