Πολιτισμός

Λίμνη Πλαστήρα: Οι εικόνες που ενέπνευσαν το ντοκιμαντέρ «Ersis» που κέρδισε έξι βραβεία

Το Ντοκιμαντέρ ‘’Ersis’’, του διεθνούς βραβευμένου σκηνοθέτη Γεώργιου Δημητρόπουλου, απέσπασε 6 βραβεία
Ακούστε το άρθρο

Στην ελληνική μυθολογία με το όνομα Έρση είναι γνωστή κυρίως η μία από τις τρεις κόρες του βασιλιά των Αθηνών Κέκροπα και θεωρείται η προσωποποίηση της πρωινής δροσιάς, που πίστευαν ότι χάριζε στους ανθρώπους η Σελήνη.

Από το μύθο της Έρσης και από τη συγκλονιστική ομορφιά του φυσικού φαινομένου της πρωινής πάχνης στη λίμνη Πλαστήρα, -όσο μπορεί αυτή να καταγραφεί από τον φακό μιας κινηματογραφικής κάμερας- «γεννήθηκε» η έμπνευση για τη δημιουργία μιας ταινίας μικρού μήκους-ντοκιμαντέρ που συνδυάζοντας την αξεπέραστη ομορφιά της περιοχής με την μυθοπλασία και στέλνοντας έντονα περιβαλλοντικά μηνύματα για την σχέση του ανθρώπου με τη φύση, κέρδισε κοινό και κριτικούς σε διεθνή Φεστιβάλ .

Το Ντοκιμαντέρ ‘’Ersis’’, του διεθνούς βραβευμένου σκηνοθέτη Γεώργιου Δημητρόπουλου, απέσπασε 6 βραβεία Καλύτερης Ταινίας για τη Φύση, Καλύτερης Περιβαλλοντικής Ταινίας, Καλύτερης Κινηματογραφίας και Καλύτερου Ντοκιμαντέρ σε φεστιβάλ στις ΗΠΑ, το Ηνωμένο Βασίλειο, τη Σλοβακία, την Ινδία και την Ιταλία. Είχε επίσης άλλες τρεις επίσημες συμμετοχές και μια φιναλίστ.

Το σενάριο είναι μια αλληγορία – μυθοπλασία που ακουμπά στο φαινόμενο της πρωινής πάχνης της λίμνης και στην κορυφογραμμή της Κοιμωμένης που εμπνεύστηκε και έγραψε ο δικός μας Γιώργος Γεροντόπουλος, με καταγωγή από την Κερασιά της λίμνης Πλαστήρα, που κάνει και την ελληνική αφήγηση ενώ η έκδοσή της στην αγγλική, η οποία και συμμετέχει στα διεθνή Φεστιβάλ έγινε με την φωνή του διάσημου Άγγλου narrator αφηγητή Phillip Bret King.

Όλη η επικαιρότητα