Πολιτική

Λίνα Μενδώνη: Δέκα χρόνια γενική γραμματέας, πλέον η νέα επικεφαλής του υπουργείου Πολιτισμού

«Σιδηρά κυρία» του ΚΑΣ με… ρεκόρ συνεδριάσεων, αρχαιολόγος ερευνήτρια με διεθνείς δημοσιεύσεις, η Λίνα Μενδώνη είναι η εξωκοινοβουλευτική επιλογή του Κυριάκου Μητσοτάκη για το υπουργείο Πολιτισμού

Γενική γραμματέας επί μία δεκαετία, με 12 διαφορετικούς υπουργούς και υφυπουργούς, «σιδηρά κυρία» του ΚΑΣ με… ρεκόρ συνεδριάσεων, αρχαιολόγος ερευνήτρια με διεθνείς δημοσιεύσεις, η Λίνα Μενδώνη είναι η εξωκοινοβουλευτική επιλογή του Κυριάκου Μητσοτάκη για το υπουργείο Πολιτισμού.

Από τη θέση της γενικής γραμματέως, προώθησε καθοριστικά ζητήματα σύγχρονου πολιτισμού, εξασφαλίζοντας την ένταξη στο ΕΣΠΑ των Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου, του Φεστιβάλ Κινηματογράφου και της Art Athina -και μάλιστα, στα δύσκολα χρόνια της κρίσης. Κατόρθωσε, δε, να κάνει το υπουργείο Πολιτισμού «πρωταθλητή» στην ένταξη έργων ΕΣΠΑ, αφήνοντας πίσω ακόμα και τα πλέον παραγωγικά υπουργεία.

Για τους γνωρίζοντες, η κυρία Μενδώνη διακρίνεται από τον απόλυτο ορθολογισμό, την εμμονή της να ζητάει στοιχεία και αποτελέσματα με σαφή χρονοδιαγράμματα. Δεν έχει χρόνο για θεωρητικές συζητήσεις. Εχει γίνει πολλές φορές ο φόβος και ο τρόμος συνεργατών ή υπαλλήλων, όταν εντοπίζει καθυστερήσεις ή παραλείψεις, θεωρείται απαιτητική και πιεστική. Γνωρίζει το αντικείμενο και το δείχνει. Είναι όμως η ίδια που δίνει το παράδειγμα, καθώς δουλεύει 20 ώρες το 24ωρο -βρισκόταν στο υπουργείο ακόμα και στις αργίες!

Ως πρόεδρος του ΚΑΣ φρόντισε το 2010 να συζητηθούν περισσότερα από 1.984 θέματα, κυρίως για να προωθηθούν εντάξεις στο ΕΣΠΑ. Το καλοκαίρι του 2000 συνεδρίασε κάποια Τρίτη το ΚΑΣ υπό την προεδρία της από τις 3 το μεσημέρι έως τις 4 το πρωί, για να περάσει έξι μελέτες για την ενοποίηση των αρχαιολογικών χώρων. Το 2013 η συνεδρίαση για την κήρυξη ζωνών προστασίας έληξε στις 6 το πρωί. Εχει δεχθεί πλήθος επιθέσεων, κυρίως στην τελευταία διακυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, για τον τρόπο που έγιναν οι αξιολογήσεις στις διευθύνσεις που οδήγησαν ιστορικά στελέχη εκτός.


Χειρίστηκε το πολύκροτο θέμα της Αμφίπολης, που κατηγορήθηκε ότι εργαλειοποιήθηκε πολιτικά, για να πιστωθεί ο Αντώνης Σαμαράς ένα success story. Ηταν η εποχή που πολλοί έλεγαν ότι εκεί βρίσκεται ο Μέγας Αλέξανδρος και προσπαθούσε να κρατήσει χαμηλούς τους τόνους.

Πολιτικά ενεργή, προέρχεται από τον χώρο της Κεντροαριστεράς, είναι επίσης συνομιλήτρια και άνθρωπος της απόλυτης εμπιστοσύνης του Ευάγγελου Βενιζέλου. Συνεργάστηκε με τον Κυριάκο Μητσοτάκη στενά, όταν εκείνος ήταν υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης και εκεί δημιουργήθηκε μια σχέση σεβασμού και εκτίμησης, που συνεχίστηκε και επισφραγίστηκε με την υπουργοποίησή της.

Είναι παντρεμένη με τον πανεπιστημιακό Παναγιώτη Δουκέλλη και έχει έναν γιο, τον Νικόλα.

Όλη η επικαιρότητα