Categories: Ελλάδα

Λιποθυμία 9χρονης από την πείνα: Γροθιά στο στομάχι το κλάμα της μητέρας της – Τους έκοψαν και το ρεύμα

Share

Μουδιάζει το κορμί και σφίγγει το στομάχι κάθε ανθρώπου από την υπόθεση της 9χρονης που λιποθύμησε σε αρτοποιείο στη Ρόδο από την πείνα.

Η άνεργη ξενοδοϋπάλληλος μητέρα του, αναζητεί εργασία για να μπορέσει να μεγαλώσει τα δύο κορίτσια της, όμως τα ξενοδοχεία παραμένουν κλειστά και κανείς δεν γνωρίζει αν, πόσα και υπό ποιες προϋποθέσεις θα λειτουργήσουν και πόσους τελικά εργαζόμενους θα απορροφήσουν.

Η τραγική μητέρα μιλώντας στο Live News στο Μega κλαίγοντας την περισσότερη ώρα εξήγησε πως έφτασε στο τραγικό σημείο αφού δεν έχει πλέον εισόδημα

Αποκάλυψε δε πως σήμερα έκοψαν και το ρεύμα από το σπίτι της. Δεν έχω κανένα εισόδημα από πουθενά. Το παιδί μου πείναγε και δεν είχα να του δώσω να φάει, είπε η μητέρα.

“Δεν έχω να ταΐσω τα παιδιά μου. Είμαι απλήρωτη, δεν μπορώ να μπω ούτε σε αναστολή εργασίας. Τι να κάνω; Τι να προσφέρω στα παιδιά μου”, είπε η απεγνωσμένη μητέρα και αναρωτήθηκε πως μπορεί με 4.000 το χρόνο να ζήσει μια οικογένεια

Απευθυνόμενη στους 300 της βουλής ρώτησε αν μπορούν να μεγαλώσουν τα παιδιά τους με το επίδομα

“Λόγω των συνθηκών που ζούμε δεν είχα χρήματα να πάρω στο παιδί αυτό που ζήτησε και το παιδί μου λιποθύμησε. Εργαζόμουν σε ξενοδοχείο στη Ρόδο. Το παιδί λέει “μαμά έπρεπε να λιποθυμήσω για να μας σκεφτούν;””, είπε η κ. Μαρία.

Όπως ανέφερε, έχει λάβει μόνο τα 800 ευρώ που δόθηκαν στους πληγέντες και τίποτα άλλο.

“Είμαι μια εργαζόμενη μητέρα, διαζευγμένη. Δούλευα πέρυσι, έπαιρνα 1000 ευρώ, και μπορούσα και ζούσα τα παιδιά μου μια χαρά. Τα έβλεπα αυτά στην τηλεόραση και θλιβόμουν και να που έφτασα και εγώ σε αυτή την κατάσταση. Ο πατέρας δεν συμπαρίσταται. Το χειρότερο είναι να βλέπει η μάνα να πέφτει το παιδί της. Έχω να κοιμηθώ πέντε μέρες”, συνέχισε τη συγκλονιστική της μαρτυρία.

“Απευθύνθηκα στο σωματείο να ρωτήσω πότε θα πάρουμε αυτά τα 533 ευρώ. Μου είπαν ότι πρώτη του μήνα θα ανοίξει η πλατφόρμα. Δεν τα έχω πάρει ακόμα. Πρώτη του μήνα. Και αν θα ενταχθούμε μέσα. Διαφορετικά θα πάρω τα 480 που θα δώσει ο ΟΑΕΔ για τρεις μήνες, και 168 ευρώ που είναι το Α21 που τα περιμένω πώς και πώς”, εξήγησε.

Σχετικά με το αν ζήτησε βοήθεια, η ίδια απάντησε ότι “δεν το έκανα. Είπα ότι είναι κάτι παροδικό. Θα περάσει. Σκέφτηκα ότι είναι και άλλες μητέρες σαν και εμένα. Αλλά δεν μπορούσα να σκεφτώ ότι το παιδί μου θα πέσει ξερό κάτι. Είπα είναι κάτι παροδικό. Όλοι οι άνθρωποι περνάμε δυσκολίες και είχα ξαναπεράσει. Αυτή τη φορά ήταν πολύ δυνατό αυτό που συνέβη. Το χειμώνα ήμουν με το επίδομα ανεργίας, περίμενα να ανοίξει η σεζόν”.

“Αυτή τη στιγμή βρέθηκε η κ. Μανιά, μου έδωσε κάποια τρόφιμα για τα παιδιά, να είναι καλά ο Σύλλογος. Πραγματικά αξίζει αυτή η γυναίκα. Δεν ήθελε τίποτα, ούτε χαρτιά ούτε εκκαθαριστικά. Η κατάσταση είναι τραγική. Θέλω να κάνω μια ερώτηση στους 300. Αν μπορούν να ζήσουν με 168 ευρώ κάθε δύο μήνες. Μόνο αυτό θέλω να πω. Όλοι είναι βολεμένοι, είναι μια χαρά. Τα δικά τους παιδιά δεν πεινάνε. Του λαού πεινάνε. Και δεν είμαι η μοναδική”, ανέφερε με τη φωνή της να λυγίζει.

“Λέω τι έκανα, έφερα στον κόσμο τα παιδιά για να πεινάνε; Το κοριτσάκι να μου ζητάει να φάει και να της λέω κάνε υπομονή να πάρω τα 533 ευρώ”, συνέχισε, αποκαλύπτοντας ότι σήμερα της έκοψαν το ρεύμα.

Στη συζήτηση μπήκε και η κ. Σοφία Μανιά, πρόεδρος φιλανθρωπικού συλλόγου “Αγία Σοφία” Ρόδου, που στάθηκε δίπλα στο πλευρό της κ. Μαρίας.

“Η κυρία είναι μια πολύ αξιοπρεπής γυναίκα, δεν ήθελε να ζητήσει βοήθεια από τις δομές, δεν ήθελε να αισθανθεί ότι ζητιανεύει. Όταν ήρθε στο σύλλογο με δυσκολία της έδωσα τα τρόφιμα. Εμείς θα την βοηθήσουμε όσο μπορούμε, μέχρι η κοπέλα να πάρει τα πάνω της. Από εμάς θα έχει τα τρόφιμά της κάθε μέρα”, είπε η κ. Μανιά.

“Ο κόσμος περιμένει να δουλέψει. Αν δεν δουλέψει, αν δεν έρθουν τουρίστες, ο χειμώνας θα είναι πολύ χειρότερος. Όλος ο κόσμος κάθεται. Είναι όλοι σε απελπισία. Πρέπει το κράτος να μεριμνήσει για όλο τον κόσμο. Τα ξενοδοχεία δεν θα ανοίξουν τα μισά, ούτε τα εστιατόρια. Πρέπει οι πολιτικοί να σκεφτούν και τους ανθρώπους αυτούς, ότι έχουν οικογένειες. Ο σύλλογός μας προσπαθεί να δίνει φαγητό σε πολύ κόσμο, αλλά βλέπω ότι κάθε μέρα αυξάνονται”, πρόσθεσε.

“Δεν ξέρω πώς θα περάσω τον χειμώνα αν δεν βρεθεί δουλειά”, τόνισε από την πλευρά της η κ. Μαρία με την κ. Μανιά να της απαντά ότι “από εμάς θα έχει το φαγητό όσο καιρό χρειαστεί”.

Η μαρτυρία του ιδιοκτήτη του φούρνου

“Λιποθύμησε και μου είπε ”ε να ξεχάσαμε’, δεν προλάβαμε με αυτά να φάει” και λέω ” τι χρειάζεται τι παιδί να του δώσουμε εννοείται”. Βοηθήσαμε το παιδί να ξαπλώσει, προσφέραμε φυσικό χυμό, νεράκι και εγώ ζήτησα κιόλας να καθίσει το παιδί, να ξαπλώσει σε καναπέ”, λέει ο ιδιοκτήτης του φούρνου.

“Περνούσαν έξω από ένα φούρνο, το παιδί πεινούσε, είχε κάτι ψιλά μαζί της μπήκε να πάρει ένα ψωμάκι και το παιδί, από τη μυρωδιά του ψωμιού λιποθύμησε”, αναφέρει η πρόεδρος του φιλανθρωπικού συλλόγου Αγία Σοφιά, Σοφία Μάνια.

“Η κοπέλα δεν ζήταγε λεφτά, δεν ζήταγε ελεημοσύνη είναι μια εξαιρετική κοπέλα, αξιοπρεπής, ζητά δουλειά για να ζήσει τα παιδιά της. Έχει να δουλέψει από πέρυσι που απολύθηκε”, συμπλήρωσε.

Η μητέρα έχει δίδυμες κόρες και προσπαθεί να τις μεγαλώσει μόνη της, καθώς πρόκειται για μονογονεϊκή οικογένεια. Το επίδομα των 800 ευρώ εξαντλήθηκε πολύ γρήγορα και η ίδια παραμένει άνεργη με τις υποχρεώσεις να συσσωρεύονται, αδυνατώντας να καλύψει τις ανάγκες της οικογένειάς της.

Η καραντίνα άφησε πολλούς ανθρώπους στο νησί της Ρόδου άνεργους και τους ανάγκασε να ξεπουλούν τα κοσμήματά τους. Όπως καταγγέλλουν οι ξενοδοχοϋπάλληλοι, από το φθινόπωρο που έλειξαν οι συμβάσεις τους είναι χωρίς δουλειά.

Στα όρια της η κοινωνία της Ρόδου

Σύμφωνα με την Μαίρη Φώτη, δημοσιογράφο της εφημερίδας “Ροδιακή”, δεν είναι η μόνη υπόθεση στο νησί που έχει προκαλέσει σοκ.

Λίγες ώρες μετά από αυτό το περιστατικό, έγινε γνωστό πως ένα νέο ζευγάρι που κατοικεί στο νησί στερείται τα αναγκαία, μη έχοντας ούτε γάλα να δώσει στο λίγων μηνών παιδί του.

Η πανδημία του κορωνοϊού που έφερε το κλείσιμο του τουρισμού, έχει συντελέσει σε εκτεταμένα κοινωνικά προβλήματα, αφού πολλοί εργαζόμενοι των νησιών βασίζουν τα οικονομικά τους στην τουριστική περίοδο.

Στο νησί της Ρόδου η πλειοψηφία των τουριστικών επιχειρήσεων παραμένει κλειστή, με τους ανθρώπους του τουρισμού να μην έχουν άλλη διέξοδο.

Μάλιστα, σύμφωνα με προβλέψεις, ούτε οι μισοί από τους εργαζομένους του τουρισμού δε θα απορροφηθούν, ακόμη και αν ανοίξουν όλες οι τουριστικές επιχειρήσεις.

via