Ελλάδα Ηλεία

Λειτουργία Δημοτικών Παιδικών Σταθμών: Παράταση μεν χωρίς οριστική λύση δε…

Νέα (εξάμηνη) παράταση δόθηκε στην προθεσμία για την προσκόμιση των απαραίτητων δικαιολογητικών λειτουργίας των παιδικών σταθμών όλης της χώρας. Η παράταση… ήρθε μέσω διάταξης (άρθρο 46), που περιλαμβάνεται στο πολυνομοσχέδιο που ψηφίστηκε προχθές στη Βουλή, δίνοντας την ευκαιρία στους δήμους να φροντίσουν για τα απαραίτητα έως τις 30 Ιουνίου 2020 (η προηγούμενη προθεσμία έληγε στις 31 Δεκεμβρίου 2019).

Η νέα παράταση απομακρύνει τον κίνδυνο να υπάρξει πρόβλημα στην ολοκλήρωση της φετινής σχολικής περιόδου στους παιδικούς σταθμούς που έως τώρα δεν είχαν συγκεντρώσει τα απαραίτητα δικαιολογητικά καθώς και το ενδεχόμενο να μείνουν χωρίς δουλειά –τουλάχιστον για φέτος- οι εκπαιδευτικοί που εργάζονται σε αυτούς…

Αναφερόμενος στην συγκεκριμένη εξέλιξη ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Πύργου Ανδρέας Βγενόπουλος δήλωσε πως «Πρόκειται για την 5η κατά σειρά παράταση που πήραν οι δήμοι προκειμένου να προχωρήσουν σε έργα εκσυγχρονισμού των βρεφονηπιακών σταθμών. Η παράταση αφορά τους λειτουργούντες σταθμούς και τις τεχνικές – κτιριακές προδιαγραφές που διέπει το θεσμικό πλαίσιο αδειοδότησης τους. Συνολικά αφορά 1.700 δομές παιδικής και βρεφικής φιλοξενίας σε όλη την Ελλάδα. Ο δήμος Πύργου διαθέτει πέντε τέτοιες δομές, τρείς στον Πύργο και από μια σε Επιτάλιο και Καράτουλα που συνολικά φιλοξενούν 120 παιδιά. Στους δυο χώρους του Πύργου που είναι μισθωμένοι αν δεν δινόταν η παράταση θα υπήρχε πρόβλημα αφού τα παιδιά που φιλοξενούνται εκεί θα έμεναν χωρίς φροντίδα μεσούσης της περιόδου με ότι αυτό συνεπάγεται για τους εργαζόμενους γονείς τους -και τα ευπαθή νοικοκυριά- όπως και για τους εργαζόμενους που θα κινδύνευαν να μείνουν χωρίς δουλειά μέσα στα Χριστούγεννα. Φυσικά μια ακόμα παράταση δεν λύνει το πρόβλημα που υπάρχει και πιστεύω ότι θα πρέπει να υπάρξει κάτι πιο δραστικό που θα συμβάλλει οριστικά στην επίλυση του».

Από την πλευρά του ο Σύλλογος Εργαζομένων Δήμων Πύργου – Αρχαίας Ολυμπίας – Ζαχάρως με ανακοίνωση του, που υπογράφεται από τον πρόεδρο Χρήστο Γαρύφαλλο και απευθύνεται προς τα μέλη του συλλόγου Παιδικών Σταθμών, τονίζει τα εξής «Ψηφίστηκε στη βουλή το Πολυνομοσχέδιο όπου στο άρθρο 46 παρ. 2 “παράταση προθεσμιών” παρατείνεται έως 30-06-2020 η προθεσμία μέχρι την οποία συγκεκριμένες κατηγορίες παιδικών – βρεφικών και βρεφονηπιακών σταθμών οφείλουν να προσκομίσουν πιστοποιητικό πυρασφάλειας και τα λοιπά μνημονευόμενα δικαιολογητικά. Συνεχίζουμε τον αγώνα που κάναμε όλα αυτά τα χρόνια και καταφέρνουμε να παίρνουμε παρατάσεις, όμως όλα είναι στον αέρα. Δεν θα σταματήσουμε να αγωνιζόμαστε παρά μόνο όταν γίνουν όλες οι απαιτούμενες εργασίες και διασφαλιστεί η λειτουργία των παιδικών σταθμών σύμφωνα με την νέα νομοθεσία και καταφέρουμε να κερδίσουμε την μονιμοποίηση όλων των εργαζομένων στα προγράμματα ΕΣΠΑ».

Όλη η επικαιρότητα