Ηλεία

Παναγιώτης Ζώντος: Στην Ηλεία λειτουργούμε με 100 αστυνομικούς λιγότερους»

Ακούστε το άρθρο

Η υποστελέχωση της Διεύθυνσης Αστυνομίας Ηλείας σε ποσοστό 30% είναι το σημαντικότερο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι αστυνομικοί του νομού, καθώς τους αναγκάζει να εργάζονται περισσότερες ώρες και να τους επιβαρύνει σωματικά και ψυχολογικά.

Όπως επισημαίνει στην εφ. «Πατρίς» ο νεοεκλεγείς πρόεδρος της Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Ηλείας, Παναγιώτης Ζώντος, η Διεύθυνση Αστυνομίας Ηλείας λειτουργεί με μειωμένο προσωπικό και, ειδικά την καλοκαιρινή περίοδο, το έργο της γίνεται ακόμα πιο δύσκολο.

«Η κρίση δεν άφησε ανέγγιχτους ούτε τους αστυνομικούς. Εδώ και μερικά χρόνια λειτουργούμε με 100 αστυνομικούς λιγότερους, σύμφωνα με το παλαιό οργανόγραμμα, δηλαδή έλλειψη κοντά στο 30%. Αυτό σημαίνει ότι υπερβάλλουμε εαυτόν και αναγκαζόμαστε  να κάνουμε δουλειές που ανήκουν σε άλλες υπηρεσίες. Οι μεγάλες υπηρεσίες της Διεύθυνσης Αστυνομίας Ηλείας λειτουργούν μικτές, για να φέρουν σε πέρας τα προβλήματα που προκύπτουν», δηλώνει ο κ. Ζώντος και επισημαίνει ότι η μια σειρά παραγόντων επιβαρύνουν το έργο των αστυνομικών.

«Το πρόβλημα διογκώνεται την καλοκαιρινή περίοδο, διότι αυξάνεται ο πληθυσμός λόγω τουριστών αλλά και μεταναστών που έρχονται για εργασία, κυρίως στη βόρεια Ηλεία. Σε συνδυασμό με το απαρχαιωμένο οδικό δίκτυο της Ηλείας, διότι το καλοκαίρι σημειώνονται πολλά τροχαία, ακόμα και θανατηφόρα, και το ότι ως πύλη εισόδου “Σένγκεν”, δεχόμαστε μετανάστες που επιθυμούν να πάνε σε άλλες χώρες, θα έπρεπε να ενισχυόμαστε και όχι να αποδυναμωνόμαστε στέλνοντας αστυνομικούς σε όμορους νομούς και σε παραμεθόριες περιοχές», εξηγεί ο κ. Ζώντος και αναφέρει ως παράδειγμα τη διμοιρία μετακίνησης.

«Η συχνή μετακίνηση της διμοιρίας υποστήριξης είναι ένα ζήτημα, διότι οι συνάδελφοι που εργάζονται καθ’ υπέρβαση του ωραρίου τους, με 12ωρα αντί 8ωρα, δημιουργούν πρόβλημα όσον αφορά τις υπηρεσίες αλλά και ατον δικό τους υπηρεσιακό βίο και επιβαρύνουν τις οικογένειές τους», σχολίασε.

Η Τροχαία, τα περιπολικά και οι κρατούμενοι

Ο νέος πρόεδρος της Ένωσης αναφέρθηκε σε στρεβλώσεις και αλλαγές που πρέπει να γίνουν, ώστε να λειτουργήσει καλύτερα στην πράξη η αστυνόμευση, και ζήτησε τη συνδρομή της πολιτείας για την ενίσχυση του μηχανοκίνητου στόλου.

«Ο μηχανοκίνητος στόλος, που είναι εργαλείο αναχαίτισης του εγκλήματος, είναι γηρασμένος. Αν εξαιρέσουμε την Τροχαία, που ενισχύθηκε με κάποια περιπολικά πριν από μερικά χρόνια, οι υπόλοιπες υπηρεσίες δεν έχουν αυτοκίνητα να κινηθούν. Θα προσπαθήσουμε μαζί με τη φυσική και πολιτική ηγεσία και τους παράγοντες του νομού μας μέσω ΕΣΠΑ να ενισχυθούμε», δηλώνει κ. Ζώντος και αναλύει το πρόβλημα στην Τροχαία.

«Σε ένα δίκτυο 95 χλμ, και η Τροχαία της Αμαλιάδας και του Πύργου αδυνατούν να αστυνομεύσουν όπως θα έπρεπε, παρέχοντας στους πολίτες την αναγκαία ασφάλεια. Ειδικά η Τροχαία Αμαλιάδας τους θερινούς μήνες λειτουργεί με μικτές περιπολίες, με αποτέλεσμα να αναλώνεται σε αστικής φύσης περιστατικά και να μην μπορεί να κάνει προληπτική αστυνόμευση ως το Βουπράσιο. Μεγάλο κομμάτι μένει ακάλυπτο, όπως και η Τροχαία του Πύργου που έχει εδαφική αρμοδιότητα ως το Καλόνερο».

Όσον αφορά τη φρούρηση των κρατουμένων, ο κ. Ζώντος δήλωσε πως θα επιδιώξει τη θέσπιση μόνιμης φρουράς, που θα γνωρίζεις τις ανάγκες και τις συνθήκες των κρατουμένων, ώστε να απεμπλακεί το τμήμα Τάξης και ο αξιωματικός υπηρεσίας για να αφοσιωθούν στο έργο της αστυνόμευσης.

Όλη η επικαιρότητα