Ελλάδα Υγεία

Β.Κικίλιας: «Ανησυχητικές καθυστερήσεις στις παραδόσεις εμβολίων στα κράτη μέλη της ΕΕ»

Ακούστε το άρθρο

Την πεποίθηση ότι η επιχείρηση «ελευθερία» του εμβολιασμού κατά του κορωνοϊού θα πάει καλά, καθώς μήνα με το μήνα -όπως είπε χαρακτηριστικά- «προσμένουμε να αυξάνονται οι ποσότητες των νέων εμβολίων που θα εγκρίνονται αλλά κι αυτών που παρασκευάζονται», εξέφρασε κατά την αποψινή καθιερωμένη ενημέρωση του προς τους δημοσιογράφους ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας.

Όπως τόνισε, ήδη έχουμε ξεπεράσει τους 200.000 εμβολιασμούς και χαρακτήρισε ικανοποιητικό τον ρυθμό εμβολιασμού με βάση τα εμβόλια που διαθέτουμε. Επανέλαβε ότι μαζί με τα άτομα από 70 έως 74 ετών, θα ξεκινήσει και ο εμβολιασμός για όσους έχουν υποκείμενα νοσήματα.

Η ενημέρωση:

«Ο εμβολιασμός ηλικιωμένων και ασθενών με υποκείμενα νοσήματα θα συμβάλλει σημαντικά ώστε να μειωθούν οι επιπτώσεις της COVID -19 σε αυτές τις ομάδες που πλήττονται κυρίως από τον ιό και αποδεικνύονται πιο ευάλωτες» ανέφερε ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας.

Ο ίδιος δήλωσε επίσης ικανοποιημένος από την προσπάθεια που γίνεται από την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας στην αντιμετώπιση της COVID -19 όσον αφορά τα περιστατικά που δε χρειάζονται νοσηλεία αλλά πρέπει να παραμείνουν στο σπίτι και να παρακολουθούνται από τους γιατρούς. Μάλιστα είπε ότι τα μισά τεστ για κορωνοϊό γίνονται πλέον σε δομές της ΠΦΥ και με αυτό τον τρόπο δεν επιβαρύνονται τα νοσοκομεία.

Ο Β. Κικίλιας δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να εμπλακούν, τόσο στην παρακολούθηση όσο και στην εμβολιαστική διαδικασία, ιδιώτες γιατροί, εάν αυτό απαιτηθεί, τονίζοντας ότι πάντα εξετάζονται κι άλλοι τρόποι εμπλοκής των ιδιωτών γιατρών αλλά και της συνεισφοράς τους τον εμβολιασμό εφόσον υπάρξουν τέτοιες ποσότητες εμβολίων που θα κάνουν αναγκαία την βοήθεια τους.

Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με τις θεραπείες που εγκρίνονται και συγκεκριμένα για τα μονοκλωνικά αντισώματα, είπε ότι υπάρχει κατάθεση για έγκριση τους στον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων. Όταν λάβουν έγκριση θα παρθούν και οι συγκεκριμένες αποφάσεις στη χώρα μας τόνισε.

Όσον αφορά την πορεία της επιδημίας, είπε ότι οι επιστήμονες παρακολουθούν καθημερινά τα στοιχεία και «είμαστε αποφασισμένοι να άρουμε ή να πάρουμε νέα μέτρα εάν χρειαστεί».

Ο υπουργός Υγείας είπε ότι παραμένει υψηλός ο αριθμός των εισαγωγών στα νοσοκομεία, επισημαίνοντας ότι σήμερα είχαμε 112 εισαγωγές ασθενών με COVID -19.

Εκτός από την Αττική οι άλλες περιοχές που φαίνεται ότι προβληματίζουν όσους παρακολουθούν την εξέλιξη της επιδημίας στη χώρα μας είναι η Σαντορίνη, η Μύκονος, η Βοιωτία, η Ρόδος η Λακωνία η Μαγνησία η Εύβοια και η Αχαΐα.

Αναφερόμενος στην επιδημιολογική εικόνα των τελευταίων επτά ημερών, είπε ότι ο μέσος όρος κρουσμάτων είναι 547 ανά ημέρα και η μέση ηλικία των διαγνωσθέντων τα 48 έτη. Όπως παρατήρησε υπάρχει μία αύξηση στις νέες διαγνώσεις που αφορούν τα άτομα ηλικίας άνω των 65 ετών. Συνολικά, όπως είπε, αυτή την ώρα στη χώρα υπάρχουν 5.324 ενεργά κρούσματα από τα οποία τα 23.74 είναι στην Αττική.

Ο Βασίλης Κικίλιας την αρχή της ενημέρωσης έκανε λόγο για διαφάνεια στην ενημέρωση των πολιτών και είπε ότι στο πλαίσιο αυτό σήμερα μαζί με τους επιστήμονες είδε όλους τους εκπροσώπους των κομμάτων και τους ενημέρωσε για την πορεία του εμβολιασμού. «Αναπτύσσουμε το εμβολιαστικό σχέδιο με βάση τις διαθεσιμότητες των εμβολίων» τόνισε και προσέθεσε ότι «εξασφαλίζουμε την δεύτερη δόση σε αυτούς που έχουν κάνει την πρώτη».

Αναφερόμενος στις καθυστερήσεις των παραδόσεων αλλά και την παραγωγή των εμβολίων είπε ότι «μέσα σε λίγους μήνες δημιουργήθηκαν εμβόλια για τον κορωνοϊό ασφαλή και αποτελεσματικά, ωστόσο παρατηρούνται τώρα ανησυχητικές καθυστερήσεις στην παραγωγή και στις παραδόσεις τους». «Οι επιχειρήσεις πρέπει να τηρήσουν τις υποσχέσεις τους», τόνισε χαρακτηριστικά και προσέθεσε πως ούτε η Ευρωπαϊκή Ένωση γνωρίζει ξεκάθαρα πού οφείλονται αυτές οι καθυστερήσεις.

Τέλος σημείωσε ότι η Ε.Ε οφείλει να διαπραγματευτεί από θέση ισχύος και να στηρίξει τις ευπαθείς ομάδες των πολιτών ενώ από την πλευρά τους οι επιχειρήσεις οφείλουν να σεβαστούν το γεγονός ότι τα χρήματα για την ανάπτυξη των εμβολίων προήλθαν από τους φορολογούμενους πολίτες το χωρών.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Όλη η επικαιρότητα