WEB tv Πολιτισμός

Το ταξίδι της Ολυμπιακής Φλόγας για το Πεκίνο ξεκίνησε (pics/vids)

Αντίστροφη μέτρηση για το "Πεκίνο 2022".

To ταξίδι της για το Πεκίνο ξεκίνησε η Ολυμπιακή Φλόγα, με την Τελετή Αφής για τους Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες του 2022 να γίνεται στην ιερή γη της Αρχαίας Ολυμπίας, παρουσία της Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Κατερίνας Σακελλαροπούλου, αλλά και του Προέδρου της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής, κ. Τόμας Μπαχ, τους οποίους υποδέχθηκε στο Αρχαίο Στάδιο, ο Πρόεδρος της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής κ. Σπύρος Καπράλος.

(Ανταπόκριση: Κων/νος Γκελντής – Σταμάτης Καραγκούνης)

Η Φλόγα άναψε στα χέρια της Πρωθιέρειας Ξανθής Γεωργίου ενώ επιβλητικό ήταν το τελετουργικό του χορού, που εμπνεύστηκε η Χορογράφος Άρτεμις Ιγνατίου, υπό τους ήχους της μουσικής του συνθέτη Γιάννη Ψειμάδα, με τις Ιέρειες και τους Χορευτές να κλέβουν την παράσταση, φορώντας τις παραδοσιακές ενδυμασίες που σχεδίασε η Ελένη Κυριάκου. Πρώτος Λαμπαδηδρόμος, ήταν ο πρωταθλητής της χιονοδρομίας Γιάννης Αντωνίου που μεταλαμπάδευσε τη Φλόγα στον Κινέζο Ολυμπιονίκη Li Jiajun.

Tον Ολυμπιακό Υμνο ερμήνευσε η σοπράνο Βασιλική Καραγιάννη ενώ την ευθύνη της Τελετής είχε ο Πρόεδρος της Επιτροπής Ολυμπιακής Λαμπαδηδρομίας Θανάσης Βασιλειάδης με υπεύθυνο Τελετών τον Κώστα Πανταζή.

Τιμής Ένεκεν Ο τελευταίος λαμπαδηδρόμος που παρέδωσε την φλόγα στην Αντιπροσωπεία του «Πεκίνο 2022» ήταν ο Βασίλης Παπαϊωάννου, για να συνεχίσει το ταξίδι της στην Κίνα για να καταλήξει στο Πεκίνο όπου θα γίνουν οι Χειμερινοί Ολυμπιακοί Αγώνες. Πρόκειται για ένα από τα παιδιά που διέθεσαν το χαρτζιλίκι τους προκειμένου να αγοράσουν μία ελιά και να την φυτεύσουν συμβολικά εκεί που η πύρινη λαίλαπα έσπειρε τον όλεθρο και την καταστροφή.

Ο δήμος για να τιμήσει αυτή την ενέργεια και να την αναδείξει προκειμένου να βρεθούν και άλλοι να τους μιμηθούν επέλεξε τον Βασίλη για να μεταφέρει το Φώς του Ολυμπισμού που προσβεύει τις αξίες του Ευ Αγωνίζεσθαι.

Την Τελετή παρακολούθησαν επίσης, o Yφυπουργός Αθλητισμού Λευτέρης Αυγενάκης, οι Αντιπρόεδροι της ΔΟΕ Zaiqing Yu, Ser Miang NG, John Coates, Nicole Hoevertsz, o Aντιπρόεδρος της ΕΟΕ Στέλιος Αγγελούδης, ο Γενικός Γραμματέας Μανώλης Κολυμπάδης.

Η τελετή Αφής της Ολυμπιακής Φλόγας άρχισε στις 11.30 το πρωί.
Ο Υφυπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού, Λευτέρης Αυγενάκης, μαζί με τον δήμαρχο Αρχαίας Ολυμπίας, Γιώργο Γεωργιόπουλο και τον αντιπεριφερειάρχη Ηλείας, Βασίλη Γιαννόπουλο.
Η τελετή Αφής της Ολυμπιακής Φλόγας διεξάγεται παρουσία της προέδρου της Δημοκρατίας, Κατερίνας Σακελλαροπούλου.
Ο Πρόεδρος της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής, Τόμας Μπαχ

«Σύμβολο αισιοδοξίας»

Ο Πρόεδρος της ΕΟΕ και μέλος της ΔΟΕ Σπύρος Καπράλος μεταξύ άλλων τόνισε: «Αυτή τη φορά η Ολυμπιακή Φλόγα, πέρα από τα μηνύματα που στέλνει, αποτελεί κι ένα σύμβολο αισιοδοξίας, για την τελική νίκη της ανθρωπότητας στη μεγάλη μάχη που δίνει εδώ και σχεδόν δύο χρόνια κόντρα στην πανδημία. Και μπορεί σήμερα να μην έχουμε μαζί μας πολύ κόσμο στο μαγικό αυτό Στάδιο, αλλά η εικόνα που ταξιδεύει από εδώ είναι τόσο όμορφη, τόσο δυνατή, που, πιστεύω, ότι θα στείλει τα μηνύματα αισιοδοξίας σε όλη την ανθρωπότητα.

Είμαι σίγουρος ότι οι Χειμερινοί Ολυμπιακοί Αγώνες του Πεκίνου θα αποτελέσουν ένα θρίαμβο της ανθρώπινης θέλησης και προσπάθειας. Θα αποδείξουν ότι το Ολυμπιακό κίνημα, λειτουργεί πειθαρχημένα, με σύνεση και υπευθυνότητα ώστε να γραφτούν και πάλι ένδοξες σελίδες στην Ολυμπιακή ιστορία με τα κατορθώματα των καλύτερων αθλητών του κόσμου».

Ο Πρόεδρος της ΔΟΕ Τόμας Μπαχ είπε: «Πριν από περισσότερα από 3000 χρόνια, οι Ολυμπιακοί Αγώνες γεννήθηκαν. Ηταν ακριβώς εδώ στην Ολυμπία, σε αυτό το ιερό έδαφος, όταν οι Αρχαίοι Ελληνες γιόρταζαν τους Ολυμπιακούς Αγώνες. Είμαστε ευγνώμονες στον ελληνικό λαό μέχρι σήμερα για αυτό το πολύτιμο δώρο στην ανθρωπότητα. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο θα ήθελα να ευχαριστήσω την Εξοχότατη Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου, που μας τίμησε με την παρουσία της σήμερα, καταδεικνύοντας την άμεση σύνδεση της σύγχρονης Ελλάδας με αυτή την ευγενή κληρονομιά.

Το ευχαριστώ και η ευγνωμοσύνη μου πηγαίνουν επίσης στους οικοδεσπότες μας, Γεώργιο Γεωργιόπουλο, Δήμαρχο Ολυμπίας και την Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή, υπό τη σπουδαία ηγεσία του Προέδρου της, Σπύρου Καπράλου. Σας ευχαριστούμε, που κάνατε δυνατή την τελετή μας σήμερα, μεταφέροντας αυτή τη μεγάλη κληρονομιά στο μέλλον. Οι Ολυμπιακοί Αγώνες είναι οικουμενικοί. Στέκονται πάνω από όλες τις διαφορές που μας χωρίζουν.

Οι Ολυμπιακοί Αγώνες ενώνουν την ανθρωπότητα σε όλη μας τη διαφορετικότητα. Στον εύθραυστο κόσμο μας, όπου ο χωρισμός, η σύγκρουση και η δυσπιστία αυξάνονται, οι Ολυμπιακοί Αγώνες χτίζουν πάντα γέφυρες και φιλία.»

«Ιστορική στιγμή για εμάς»

Eκ μέρους της Οργανωτικής Επιτροπής “Πεκίνο 2022” ο Αντιπρόεδρος Υu Zaiqing είπε: «Είναι πραγματικά μια ιστορική στιγμή για εμάς να παραλάβουμε την Ολυμπιακή Φλόγα για τους ΧΧΙV Ολυμπιακούς Χειμερινούς Αγώνες. Εκ μέρους του Προέδρου του “Πεκίνο 2022” κ. Cai Qi και της Οργανωτικής Επιτροπής, θα ήθελα να εκφράσω την ειλικρινή μας ευγνωμοσύνη στην Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή και στην κυβέρνηση και τον λαό της Ελληνικής Δημοκρατίας. Σας ευχαριστούμε για τις προσεγμένες ρυθμίσεις που κατέστησαν δυνατές τις Τελετές Αφής και Παράδοσης. Σας ευχαριστούμε για τη μεγάλη υποστήριξή σας στους Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες «Πεκίνο 2022».

Ο Δήμαρχος Ολυμπίας Γιώργος Γεωργιόπουλος τόνισε: «Η καταιγίδα θα περάσει, η ανθρωπότητα θα επιβιώσει αλλά ζούμε πια σε ένα κόσμο αλλιώτικο. Οι έκτακτες ανάγκες επισπεύδουν τις ιστορικές εξελίξεις. Οι Ολυμπιακοί θεσμοί μπορεί να αποτελέσουν μέρος αυτών των εξελίξεων. Το Ολυμπιακό ιδεώδες από την αρχαιότητα έως σήμερα μας διδάσκει πως δεν υπάρχουν δύο έννοιες. Η έννοια της φύσης από τη μία και η έννοια του ανθρώπου ως πνεύματος από την άλλη. Αλλά πως σώμα και πνεύμα, φύση και άνθρωπος μπορούν και πρέπει να συνυπάρχουν αρμονικά. Γι΄ αυτό αποτελεί κρίσιμη επιλογή της ΔΟΕ και του προέδρου της, Τόμας Μπαχ, οι πρωτοβουλίες που αναλαμβάνει σε συνεργασία και με άλλους διεθνείς θεσμούς, για μια γόνιμη συζήτηση αυτών των μεγάλων παγκόσμιων ζητημάτων».

Στο επίκεντρο όλου του κόσμου

Στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος όλου του κόσμου βρέθηκε η Αρχαία Ολυμπία τις τελευταίες τρεις μέρες με αφορμή τα εγκαίνια της ανακαίνισης της ΔΟΑ και την τελετή της Αφής της Ολυμπιακής Φλόγας.

«Σήμερα ο τόπος μας, η Αρχαία Ολυμπία, βρίσκεται στο επίκεντρο όλου του κόσμου. Από εδώ μαζί με την Φλόγα την Ολυμπιακή μεταλαμπαδεύονται οι αξίες της ειρήνης, της αδελφοσύνης, μεταξύ των λαών, το αθλητικό ιδεώδες, το Ευ Αγωνίζεσθε και η αλληλεγγύη. Αυτές οι ιδέες γεννήθηκαν σε αυτό το τόπο και είμαστε πολύ υπερήφανοι και σήμερα φθάνουν στην άλλη άκρη της γης. Είμαστε όλοι πολύ χαρούμενοι που η διαδικασία σήμερα εξελίχθηκε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο και αναδεικνύεται και ο τόπος μας», τόνισε μεταξύ άλλων ο βουλευτής Ηλείας της ΝΔ κ. Ανδρέας Νικολακόπουλος.

Για μια τελετή με ξεχωριστή σημασία για ολόκληρη την περιοχή μίλησε ο Αντιπεριφερειάρχης Ηλείας Βασίλης Γιαννόπουλος. «Πάντοτε αυτή η ημέρα, έχει μια ιδιαίτερη, μια ξεχωριστή σημασία για την Αρχαία Ολυμπία και για την ευρύτερη περιοχή της Π.Ε Ηλείας. Κι αυτό γιατί από εδώ, η Ολυμπιακή Φλόγα, μεταφέρει σε κάθε γωνιά της γης τις διαχρονικές αξίες και τα ιδανικά του Ολυμπισμού, αλλά και το μήνυμα της ειρήνης, της φιλίας και της συναδέλφωσης των λαών.

Η σημερινή Τελετή Αφή της Ολυμπιακής Φλόγας για τους Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες “Πεκίνο 2022” πραγματοποιήθηκε με αρκετούς περιορισμούς, για δεύτερη φορά λόγω της πανδημίας, ωστόσο διατήρησε στο ακέραιο τη λαμπρότητα και τους ισχυρούς συμβολισμούς της.

Αυτή η περιοχή – η οποία πληγώθηκε βαθιά και ανεξίτηλα από τις καταστροφικές πυρκαγιές του περασμένου Αυγούστου – αλλά και οι άνθρωποι της εδώ, περιμένουν την άμεση και ουσιαστική στήριξη της Κυβέρνησης», τόνισε μεταξύ άλλων ο αντιπεριφερειάρχης Ηλείας.

Δείτε εδώ όλη την τελετή από το euronews:

Κλικ από την λαμπαδηδρομία: 

Tην Κυριακή υπεγράφη στην Αρχαία Ολυμπία η καθιερωμένη πια διακήρυξη της Ολυμπιακής Εκεχειρίας, αναδεικνύοντας για άλλη μια φορά το ρόλο των Ολυμπιακών Αγώνων ως σύμβολο ειρήνης και ενότητας.

Τη δήλωση συνυπέγραψαν ο Πρόεδρος της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής Τόμας Μπαχ και η κα Σακελλαροπούλου, αλλά και άλλες εξέχουσες προσωπικότητες, όπως ο Πρόεδρος της ΕΟΕ και μέλος της ΔΟΕ Σπύρος Καπράλος, ο Πρόεδρος της Διεθνούς Ολυμπιακής Ακαδημίας Ισίδωρος Κούβελος, ο πρώην πρωθυπουργός και Πρόεδρος του Διεθνούς Κέντρου Ολυμπιακής Εκεχειρίας Γιώργος Παπανδρέου, η πρώην υπουργός Φάνη Πετραλιά, ο Α’ Αντιπρόεδρος της ΕΟΕ Στέλιος Αγγελούδης και ο Γενικός Γραμματέας Μανώλης Κολυμπάδης, και οι δήμαρχοι της Αρχαίας Ολυμπίας Γιώργος Γεωργιόπουλος, της Ήλιδας Γιάννης Λυμπέρης και της Σπάρτης Πέτρος Δούκας.

Διαβάστε Επίσης

Όλη η επικαιρότητα