Εκλογές Εκλογικά Νέα Πολιτική

Τσίπρας: «Ζητάμε εντολή ανατροπής για να χτίσουμε μια νέα Ελλάδα»

Με το σύνθημα «ο λαός δεν ξεχνά τι σημαίνει δεξιά» ξεκίνησε στην πλατεία Συντάγματος η κεντρική προεκλογική συγκέντρωση του ΣΥΡΙΖΑ, με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα να πραγματοποιεί την τελευταία προεκλογική του ομιλία, πριν ανοίξουν οι κάλπες της Κυριακής 7 Ιουλίου.

Το διακύβευμα των εκλογών της ερχόμενης Κυριακής έθεσε ο Αλέξης Τσίπρας, ανοίγοντας την κεντρική του ομιλία στο Σύνταγμα.

«Το Σύνταγμα, η πλατεία των Ελλήνων, γέμισε ξανά με ελπίδα, αισιοδοξία και αποφασιστικότητα. Η ιστορία αυτού του τόπου, είναι η κινητήρια δύναμη του μέλλοντός του. Οι αγώνες του λαού μας ήταν πάντα η εγγύηση της προόδου. Όλοι μαζί θα προχωρήσουμε μπροστά», είπε χαρακτηριστικά

«Δεν θα ξαναδώσουμε τα κλειδιά του ταμείου σε αυτούς που το χρεοκόπησαν. Δεν θα δώσουμε ξανά το τιμόνι σε αυτούς που έριξαν στο γκρεμό τη χώρα. Δεν θα εμπιστευτούμε ξανά το μέλλον μας σε όσους γκρεμίσανε τα όνειρα και την αξιοπρέπειά μας», συνέχισε.

Ο πρωθυπουργός προειδοποίησε όσους προεξοφλούν την τελική κρίση του ελληνικού λαού και «ράβουν κοστούμια εξουσίας», «να μην βιάζονται οι πρίγκηπες να επιστρέψουν στο θρόνο τους, γιατί ο ελληνικός λαός γνωρίζει ότι αυτή η απόφαση, είναι απόφαση για τη ζωή του, το μέλλον την αξιοπρέπεια του».

«Η μεγάλη ανατροπή της Κυριακής είναι πρώτα απ’ όλα ζήτημα συνείδησης, για τον καθένα και την καθεμιά. Να σκεφτεί ο καθένας και η καθεμιά σε αυτό τον τόπο τι έζησε ως το 2014 και πως είναι η χώρα σήμερα. Να σκεφτεί αν αξίζει τώρα, μετά από τόσους κόπους, να ξαναγυρίσουμε πίσω στις μέρες της απελπισίας, της καταστολής, της αυθαιρεσίας», είπε ο κ. Τσίπρας και υπογράμμισε ότι ο πολίτης πρέπει να κρίνει και να συγκρίνει.

«Ο πολίτης να μην πάει μόνος στην κάλπη, αλλά ο καθένας να πάρει και άλλον ένα μαζί του, άλλον έναν που δεν έχει ακόμα αποφασίσει, που πρέπει να μάθει το διακύβευμα των εκλογών», σημείωσε.

«Τώρα που εμείς όλοι μαζί βγάλαμε τη χώρα σε ξέφωτο, έρχονται αυτοί που την έριξαν στο σκοτάδι, για να ζητήσουν εκδίκηση. Και δε ζητούν εκδίκηση μόνο από μας. Αυτό είναι το λιγότερο. Ζητούν εκδίκηση από έναν ολόκληρο λαό, γιατί τους αγνόησε και στάθηκε όρθιος, παρά τις απειλές και τους εκβιασμούς στις πιο κρίσιμες στιγμές. Θέλουν να διαγράψουν από τη συλλογική μνήμη τις στιγμές της περηφάνιας και της αξιοπρέπειας που έζησε ο λαός μας σε αυτή την πλατεία, πριν από 4 χρόνια», είπε ο πρωθυπουργός, για τις εκλογικές αναμετρήσεις του 2015, ιδίως για το δημοψήφισμα.

«Άκουσα χθες τον κ. Μητσοτάκη να ειρωνεύεται τους Έλληνες που βρέθηκαν εδώ ακριβώς σε αυτή την πλατεία τέσσερα χρόνια πριν. Ξέρετε κάτι; Ακόμα δε συγχωρούν εκείνη τη βραδιά που γκρέμισε το φόβο. Που ανάγκασε σε παραίτηση τον χειρότερο πρωθυπουργό και τον πιο διχαστικό πολιτικό που γνώρισε η Ελλάδα. Ε λοιπόν όχι, ό,τι και να κάνουν. Η ιστορία δε σβήνει. Η ιστορία και ο λαός δικαιώνουν όσους αγωνίζονται με εντιμότητα», είπε ο κ. Τσίπρας.

«Πετύχαμε το στόχο μας να βγάλουμε τη θηλιά από το λαιμό του λαού μας. Σήμερα 4 χρόνια μετά, εμείς είμαστε εδώ. Αλλά δεν είναι πια στη χώρα τα γεράκια του ΔΝΤ. Δεν αποφασίζουν πια για εμάς οι τεχνοκράτες της τρόικα. Η Ελλάδα ανήκει και πάλι στους Έλληνες, και αυτό είναι τι μεγαλύτερο κατόρθωμα που άξιζε να αγωνιστούμε όλα αυτά τα χρόνια. Το κυριότερο είναι ότι είμαστε εδώ, ελεύθεροι και περήφανοι γατί αποτρέψαμε το σχέδιο φτωχοποίησης του λαού μας», τόνισε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.

«Ζητάμε εντολή ανατροπής» 

Ο Αλέξης Τσίπρας αναφέρθηκε στο νόημα της ανανέωσης εντολής στον ΣΥΡΙΖΑ λέγοντας πως «είμαστε εδώ και ζητάμε ξανά την εντολή του λαού μας για να συνεχίσουμε».

«Για να συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε αλλά και για πρώτη φορά να κριθούμε για το αληθινά δικό μας πρόγραμμα. Δεν ζητάμε εντολή δεύτερης ευκαιρίας. Ζητάμε εντολή πρώτης ευκαιρίας να κυβερνήσουμε χωρίς τα χέρια δεμένα πίσω από τη πλάτη», είπε.

«Ζητάμε εντολή ανατροπής. Για να οικοδομήσουμε μαζί, έξω από τα μνημόνια μια νέα Ελλάδα, μια Ελλάδα που θα στηρίζεται ξανά στις δικές της δυνάμεις. Σύγχρονη, ελεύθερη, αυτοδύναμη, κυρίαρχη και δημιουργική», τόνισε ο πρωθυπουργός.

Αναφερόμενος στο σχέδιο της επόμενης ημέρας, ο πρωθυπουργός μίλησε για μια Ελλάδα με περισσότερες και καλύτερες δουλειές, και θύμισε ότι από το 2015 μέχρι σήμερα, δημιουργήθηκαν 400.000 θέσεις εργασίας.

«Παραλάβαμε μια χώρα που μέσα σε πέντε χρόνια είχαν χάσει τη δουλειά τους ένα εκατομμύριο άνθρωποι», είπε ο κ. Τσίπρας και αναφέρθηκε στο πρόγραμμα για μια Ελλάδα με καλύτερους μισθούς και συνθήκες εργασίας.

«Το αποδείξαμε ήδη ότι μπορούμε. Αυξήσαμε τον κατώτατο μισθό, αποκαταστήσαμε τις συλλογικές διαπραγματεύσεις και κάναμε μεγάλα βήματα στη καταπολέμηση της αδήλωτης εργασίας», είπε ο κ. Τσίπρας και πρόσθεσε ότι το σχέδιο για την Ελλάδα της ανάπτυξης, είναι σχέδιο ανάπτυξης για όλους και όχι «για δέκα ολιγάρχες που θα ελέγχουν όλη την οικονομία και φυσικά την πολιτική εξουσία».

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε ειδικότερα στο σχέδιο της ανάπτυξης και κατηγόρησε τη Νέα Δημοκρατία πως όταν μιλάει για «ισχυρή ανάπτυξη», εννοεί «ανάπτυξη για τους ισχυρούς», εννοεί «ανάπτυξη που θα αφήσει τη κοινωνική πλειοψηφία αμέτοχη των ωφελημάτων, και το φυσικό περιβάλλον απροστάτευτο απέναντι στην κλιματική αλλαγή».

«Έχουμε σχέδιο για Δίκαιη ανάπτυξη. Ανάπτυξη για όλους και έχουμε αποδείξει ότι το μπορούμε. Πήραμε μια οικονομία διαλυμένη, που μετρούσε 7 ολόκληρα χρόνια ύφεσης και σήμερα είμαστε σε 9ο συνεχόμενο τρίμηνο ανάπτυξης», είπε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ και υπογράμμισε ότι σήμερα, «οι ξένες επενδύσεις είναι σε ρεκόρ δεκαετίας, οι εξαγωγές, η βιομηχανία, η οικοδομή, ο τουρισμός καταγράφουν εξαιρετικές επιδόσεις».

«Αυτή την οικονομία θέλουμε να την κάνουμε να αποδίδει περισσότερο, αλλά να αποδίδει για όλους. Όχι μόνο για δέκα οικογένειες που για χρόνια λυμαίνονται τις δυνατότητες της χώρας και του λαού μας», είπε ο κ. Τσίπρας και πρόσθεσε: «με αυτές τις οικογένειες τα βάλαμε και γι’ αυτό μας πολέμησαν με λύσσα».

«Η Ελλάδα πυλώνας σταθερότητας στα Βαλκάνια»

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στα βήματα για την ενίσχυση του ρόλου της Ελλάδας στην Ευρώπη, στα Βαλκάνια και στη νοτιοανατολική Μεσόγειο, υπογραμμίζοντας ότι σήμερα η Ελλάδα είναι μια χώρα που «κανείς δεν μπορεί να την απειλεί, που κανείς δε μπορεί να παραβιάζει τα κυριαρχικά της δικαιώματα, ούτε στο Αιγαίο ούτε στη Μεσόγειο»

«Ζητάμε εντολή για μια Ελλάδα ακόμη πιο δυνατή ακόμη πιο ισχυρή στην Ευρώπη και στο κόσμο. Την Ελλάδα που χτίζει συμμαχίες, ενισχύοντας το ρόλο της στα Βαλκάνια και στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο. Την Ελλάδα που κανένας δε μπορεί να την απειλεί και να την εκβιάζει», είπε.

«Γιατί η Ελλάδα σήμερα είναι πυλώνας σταθερότητας αλλά και φάρος της φιλίας και της ενότητας των λαών στη Βαλκανική χερσόνησο», τόνισε.

Στην κεντρική του ομιλία ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στη Συμφωνία των Πρεσπών, λέγοντας ότι «εμείς τολμήσαμε με γενναιότητα και πατριωτισμό και ανοίξαμε δρόμους εκεί που κανείς άλλος δεν τόλμησε».

«Με τη Συμφωνία των Πρεσπών, που αποκαθιστά την ιστορία μας, την ιστορία της Αρχαίας Ελληνικής Μακεδονίας και βάζει τέλος στον αλυτρωτισμό και τον εθνικισμό», είπε και τόνισε ότι «σήμερα, έχουμε στα Βόρεια σύνορά μας μια φίλη χώρα και όχι έναν εχθρό».

«Μία χώρα στην οποία τα ελληνικά πολεμικά αεροσκάφη επιτηρούν τον εναέριο χώρο της και όχι τα τουρκικά πολεμικά. Μια χώρα που δε διεκδικεί πια τα σύμβολα και τα ιστορικά πρόσωπα της αρχαίας ελληνικής μας κληρονομιάς», σημείωσε.

Ταυτόχρονα αναφέρθηκε και στις επιστολές επί κυβέρνησης Κώστα Καραμανλή που είδαν το φως της δημοσιότητας για το Μακεδονικό, κάνοντας λόγο για «εθνική απάτη»από πλευράς ΝΔ.

«Μετά τα όσα είδαν το φως της δημοσιότητας τις τελευταίες μέρες, με τις επιστολές που εδώ και 14 χρόνια παρέδιδαν το όνομα Μακεδονία χωρίς συνταγματική αλλαγή, για κάθε χρήση εντός και εκτός της χώρας των γειτόνων μας, όλοι οι Έλληνες συνειδητοποίησαν τη μεγάλη υποκρισία, την άθλια εθνική απάτη που έστησε η ΝΔ εις βάρος μας όλο το προηγούμενο διάστημα», είπε ο κ. Τσίπρας.

«Πατριωτισμός είναι να λύνεις τα προβλήματα, να κάνεις τη χώρα σου πιο ισχυρή, να αυξάνεις το κύρος της στο διεθνές στερέωμα και να την προστατεύεις από τις αληθινές απειλές και τους αληθινούς εχθρούς. Όχι να παριστάνεις τον εθνικόφρονα και το Μακεδονομάχο, ενώ όταν κυβερνούσες τα είχες δώσει όλα», τόνισε.

«Εμείς είμαστε περήφανοι γιατί στο διάβα της ιστορίας, η δική μας παράταξη υπηρέτησε πάντα την αλήθεια και το πατριωτικό συμφέρον. Από τα χρόνια του Βενιζέλου, από το έπος του ’40 και τα χρόνια του ΕΑΜ μέχρι σήμερα η Αριστερά, η δημοκρατική παράταξη βάζει πρώτα την Ελλάδα», είπε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.

«Ο κ. Μητσοτάκης φοβήθηκε το διάλογο»

Ο Αλέξης Τσίπρας αναφέρθηκε επίσης στο ναυάγιο του debate των πολιτικών αρχηγών, κατηγορώντας παράλληλα τον Κυριάκο Μητσοτάκη ότι το κρυφό σχέδιο της ΝΔ είναι «να δοθούν τα πάντα σε τράπεζες και δανειστές»

«Βομβαρδίζουν με διαφήμιση, λένε κούφια λόγια και αρνούνται το διάλογο, ακόμα και το debate όλων των πολιτικών δυνάμεων. Κάτι φοβούνται για αυτό και κρύβονται», είπε χαρακτηριστικά.

«Κρύβονται γιατί κάτι έχουν να κρύψουν», συνέχισε ο κ. Τσίπρας και αναφέρθηκε στην συνέντευξη του στον ΣΚΑΪ.

«Για αυτό αποφάσισα να δώσω προχθές τη μάχη του ΣΚΑΪ. Πήγα και σε ένα κανάλι που έχει επιλέξει να μας πολεμά χωρίς αύριο, ένα κανάλι που παράγει επί της ουσίας όλη την επικοινωνιακή στρατηγική του κ. Μητσοτάκη», πρόσθεσε.

«Πήγα σε ένα debate με τον κ. Μητσοτάκη χωρίς ο ίδιος να είναι παρών και το παράδοξο είναι ότι κατάφερε να ηττηθεί ακόμη και εν τη απουσία του, αυτό θα το γράψει η ιστορία. Εμείς δε κρυφτήκαμε ποτέ από το λαό», τόνισε.

Μιλώντας για το σχέδιο της ΝΔ, υποστήριξε ότι «είναι να ξεπουλήσουν την επικουρική ασφάλιση και να κόψουν ξανά τις συντάξεις».

«Το σχέδιο τους είναι να ξεπουλήσουν τη ΔΕΗ, να αυξήσουν τις τιμές στο ρεύμα και τα φάρμακα, να απολύσουν δασκάλους και γιατρούς, να δώσουν ξανά τα πάντα στους δανειστές και τις τράπεζες«, είπε και προειδοποίησε ότι ο ελληνικός λαός την Κυριακή, «θα αποτρέψει τη μεγάλη κλοπή».

via

Όλη η επικαιρότητα