WEB tv Ηλεία

Τα αποκαλυπτήρια της ψηφιακής αναβίωσης της Αρχαίας Ολυμπίας από την Microsoft (vids/pics)

Το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού και η Microsoft Corp απέδωσαν σήμερα το έργο «Αρχαία Ολυμπία: Κοινός Τόπος», παρουσία της Προέδρου της Δημοκρατίας Κατερίνας Σακελλαροπούλου.
Ακούστε το άρθρο

Το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού και η Microsoft Corp απέδωσαν σήμερα το έργο «Αρχαία Ολυμπία: Κοινός Τόπος», παρουσία της Προέδρου της Δημοκρατίας Κατερίνας Σακελλαροπούλου.

Το έργο εγκαινίασε ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

Το έργο, είναι αποτέλεσμα της συνεργασίας του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού και της Microsoft Corp και αφορά στην ψηφιακή διατήρηση και αποκατάσταση της Αρχαίας Ολυμπίας, γενέτειρας των Ολυμπιακών Αγώνων, με τη χρήση τεχνητής νοημοσύνης. Αυτό το έργο ψηφιακής αναβίωσης επιτρέπει στους θεατές σε όλο τον κόσμο να εξερευνήσουν την Αρχαία Ολυμπία όπως ήταν πριν από περισσότερα από 2.000 χρόνια με μια συναρπαστική εμπειρία μέσω διαδραστικής εφαρμογής για κινητά τηλέφωνα, μίας εμπειρίας μέσω υπολογιστή, καθώς και της έκθεσης του Microsoft HoloLens 2, που στεγάζεται στο Ολυμπιακό Μουσείο Αθηνών.

Η ψηφιακή διατήρηση της Αρχαίας Ολυμπίας επιτρέπει στον επισκέπτη να περπατήσει στους δρόμους του αρχαιολογικού χώρου σε μια από τις πιο σημαντικές περιόδους της ιστορίας – που ζωντανεύει με έναν ρεαλιστικό, συναρπαστικό τρόπο που μέχρι σήμερα δεν ήταν δυνατός. Αυτή η νέα μορφή ψηφιακής αρχειοθέτησης θα συνεχίσει να προσφέρει μια «πύλη» σε μια άλλη εποχή, βοηθώντας μας να κατανοήσουμε τι έχει επιτύχει η ανθρωπότητα στο παρελθόν και υπενθυμίζοντάς μας τι μπορούμε να καταφέρουμε σήμερα.

«Το έργο “Αρχαία Ολυμπία: Κοινός Τόπος” είναι ένας μοναδικός τρόπος να γνωρίσεις την πολιτιστική κληρονομιά της Ελλάδας. Οι επισκέπτες από ολόκληρο τον κόσμο μπορούν να “επισκεφθούν” μέσα από τη ψηφιακή απεικόνιση το χώρο όπως ήταν στην αρχαιότητα και να βιώσουν την ιστορία και τις αξίες που πρεσβεύει χρησιμοποιώντας την τεχνολογία της επαυξημένης πραγματικότητας», δήλωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, Πρωθυπουργός της Ελλάδας.

«Το έργο για την ψηφιακή διατήρηση της Αρχαίας Ολυμπίας αποτελεί ένα σημαντικό  επίτευγμα στον τομέα της ανάδειξης της πολιτιστικής κληρονομιάς. Φέρνει κοντά τον ανθρώπινο παράγοντα και την τεχνολογία αιχμής  και προσκαλεί τις επόμενες γενιές να εξερευνήσουν το παρελθόν μας με νέους τρόπους», δήλωσε ο Brad Smith, Πρόεδρος της Microsoft.

«Με την ψηφιακή αναπαράσταση του πανελλήνιου ιερού της Αρχαίας Ολυμπίας, η πολιτιστική κληρονομιά, αλλά και οι αξίες του Ολυμπισμού, της ειρήνης, της αρμονίας, της αριστείας, της ευγενούς άμιλλας, γίνονται προσβάσιμες σε όλο τον κόσμο, σε όλο τον πλανήτη, μέσω της χρήσης τεχνολογίας αιχμής. Το έργο Ψηφιακής Διατήρησης της Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Αρχαίας Ολυμπίας μέσω της χρήσης τεχνολογιών Τεχνητής Νοημοσύνης και Μεικτής Πραγματικότητας, που υλοποιήθηκε μέσω πολιτιστικής χορηγίας της Microsoft, προβάλλει και αναδεικνύει τον μοναδικό και εμβληματικό αρχαιολογικό χώρο της Αρχαίας Ολυμπίας, συμβάλλει στην έρευνα και αποτύπωση των μνημείων, υποστηρίζει τον τουρισμό και την εξωστρέφεια της χώρας ως μιας σύγχρονης και ισχυρής δημοκρατίας με μεγάλο ιστορικό και πολιτισμικό παρελθόν και αναμφισβήτητη αναπτυξιακή  δυναμική», δήλωσε η Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Λίνα Μενδώνη.

«Ευχαριστούμε την ελληνική κυβέρνηση για την εμπιστοσύνη και τη συνεργασία που χρειάστηκε για να γίνει πραγματικότητα αυτό το έργο. Ανυπομονούμε να ανακαλύψουμε μαζί τους διαφορετικούς τρόπους με τους οποίους μπορούμε να συνεργαστούμε για να αξιοποιήσουμε ακόμη περισσότερο το έργο αυτό για να ενισχύσουμε τον τουρισμό, την εκπαίδευση αλλά και το τι σημαίνει σήμερα η Ελλάδα για τον υπόλοιπο κόσμο, δήλωσε ο Θεοδόσης Μιχαλόπουλος, Γενικός Διευθυντής για τη Microsoft Ελλάδας Κύπρου και Μάλτας.

Συνολικά, το έργο αποκαθιστά ψηφιακά 27 μνημεία στο χώρο, μεταξύ αυτών, το Στάδιο, τους ναούς του Δία και της Ήρας, το εργαστήριο του Φειδία. Στην τρισδιάστατη εμπειρία, αυτά τα κτίρια ανασυντίθενται με ρεαλιστική λεπτομέρεια, με επίπονη έρευνα από διεπιστημονική ομάδα του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, για να είναι όσο το δυνατόν πιο πιστά στην αρχική τους μορφή. Αυτό περιλαμβάνει ιστορικά χρονοδιαγράμματα των αλλαγών του χώρου, με την πάροδο του χρόνου και απεικονίσεις τεχνουργημάτων από κάθε περίοδο.

Μέσω της πρωτοβουλίας της, AI for Cultural Heritage, η Microsoft συνεργάστηκε με την εταιρεία τεχνολογίας Iconem, η οποία ειδικεύεται στην ψηφιοποίηση ιστορικών τοποθεσιών σε 3D, για να δημιουργήσει το θεμελιώδες μοντέλο της Αρχαίας Ολυμπίας. Χρησιμοποιώντας επίγειες κάμερες και drones για τη λήψη εκατοντάδων χιλιάδων εικόνων του αρχαιολογικού χώρου, η Microsoft AI επεξεργάστηκε στη συνέχεια τις εικόνες για να δημιουργήσει μοντέλα τόσο ακριβή, που αποδίδονται ως φωτορεαλιστικά.

Η συνεργασία μεταξύ του ελληνικού Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού και της Microsoft έφερε κοντά ανθρώπους από διαφορετικά υπόβαθρα –θεωρητικά και τεχνικά, όπως αρχαιολόγοι, αρχιτέκτονες και προγραμματιστές– και από διάφορα μέρη του κόσμου για να εργαστούν, να βρουν νέους τρόπους για να ξεπεράσουν τις προκλήσεις και τελικά να βρουν ένα κοινό έδαφος για να ζωντανέψει αυτό το έργο – όχι μόνο για να διατηρήσει το παρελθόν με τη χρήση της τεχνολογίας AI, αλλά και για να οδηγήσει αυτές τις αρχές στο μέλλον.

Αυτά τα μνημεία επέζησαν χιλιάδων ετών από καιρικές συνθήκες, πολέμους, σεισμούς και αλλαγών που επέφερε διαδοχικά ο χρόνος, και χρειάζονται ψηφιακή συντήρηση για να διασφαλιστεί ότι όλα τα στοιχεία της πλούσιας ιστορίας και των κοινών αξιών, τις οποίες εκπέμπουν τα μνημεία, θα παραδοθούν στις μελλοντικές γενιές.

Μπορείτε να δείτε την εμπειρία στο olympiacommongrounds.gr και να κατεβάσετε την Εφαρμογή στα καταστήματα εφαρμογών iOS και Android μέσω αυτού του συνδέσμου από το κινητό τηλέφωνο.

H έκθεση «Αρχαία Ολυμπία: Κοινός Τόπος», που περιλαμβάνει εικονική περιήγηση με το HoloLens 2, είναι ανοιχτή σε ειδικό χώρο τον οποίο το Ολυμπιακό Μουσείο  της Αθήνας, που δημιουργήθηκε με πρωτοβουλία της Lamda Development, και το οποίο στεγάζει ένα σημαντικό μέρος της ολυμπιακής κληρονομιάς της χώρας μας, παραχώρησε στο Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού, στο πλαίσιο Πολιτιστικής Χορηγίας, η οποία εκτός από τη διάθεση του χώρου, περιλαμβάνει και τη λειτουργία του. Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν από σήμερα να επισκεφθούν την έκθεση του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού στο Ολυμπιακό Μουσείο Αθήνας, που βρίσκεται στη Λεωφόρο Κηφισίας 37Α στο Μαρούσι. Οι επισκέπτες θα έχουν την ευκαιρία να εξερευνήσουν ψηφιακά και χωρίς αντίτιμο εισιτηρίου τα εμβληματικά μνημεία της Αρχαίας Ολυμπίας και να ζήσουν μια συναρπαστική εμπειρία.

Η ομιλία του Πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη: 

Κυρία Πρόεδρε της Δημοκρατίας,
Κυρία και κύριοι Υπουργοί,
Κύριε Περιφερειάρχα, κύριε Δήμαρχε,
Dear Philippe,
Κυρίες και κύριοι,

Πριν από 21 μήνες, ήταν Ιανουάριος  του 2020, λίγο πριν η πανδημία χτυπήσει την πόρτα του πλανήτη, συναντήθηκα για πρώτη φορά, στο Οικονομικό Φόρουμ του Νταβός, με τον πρόεδρο της Microsoft, τον κ. Brad Smith.

Συζητήσαμε τότε για πολλά, για τη δυνατότητα της εταιρείας να επενδύσει στην πατρίδα μας και να δημιουργήσει μεγάλα κέντρα υποδοχής δεδομένων, data centers, μία επένδυση η οποία προχωρά και υλοποιείται  με γρήγορους ρυθμούς. Έπεσε όμως τότε και στο τραπέζι, από εμένα, η ιδέα να συνεργαστούμε με την Microsoft σε ένα εμβληματικό πρότζεκτ το οποίο πάντα τριγυρνούσε στο μυαλό μου εδώ και πολλά χρόνια: πώς μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε τη σύγχρονη τεχνολογία και να αναδείξουμε με νέο τρόπο την πολιτιστική μας κληρονομιά.

Η Microsoft συμφώνησε αμέσως, αγκάλιασε  αυτή την ιδέα και φυσικά, κύριε Δήμαρχε, ο τόπος τον οποίο διαλέξαμε από κοινού ήταν -στο δικό μου το μυαλό τουλάχιστον- αυτονόητος. Η Ολυμπία, ως παγκόσμιο σύμβολο των πανανθρώπινων αξιών που πρεσβεύει ο κλασικός Ελληνισμός και μεταλαμπαδεύτηκαν 25 αιώνες μετά στη σύγχρονη ανθρωπότητα. Ένας τόπος λατρείας, ένας τόπος συλλογικής συνάντησης, ένας τόπος υπέρβασης διαφορών, ένας τόπος στον οποίο σμιλεύτηκε ίσως περισσότερο από οτιδήποτε άλλου η έννοια της Ελληνικής ταυτότητας. Εδώ που έρχονταν οι πόλεις – κράτη, παραμερίζοντας τις τοπικές τους  διαφορές, να αγωνιστούν σε πνευματικά και σωματικά αγωνίσματα. Και να συνεισφέρουν σημαντικά στον αρχαίο Ελληνικό πολιτισμό.

Ξεκινήσαμε λοιπόν και δουλέψαμε πολύ μεθοδικά και θέλω με την ευκαιρία αυτή να ευχαριστήσω αφενός την ομάδα της Microsoft στην Ελλάδα αλλά κυρίως τις υπηρεσίες του Υπουργείου Πολιτισμού για την προθυμία με την οποία αγκάλιασαν αυτήν την πολύ καινοτόμο ιδέα.

Διότι πράγματι, όπως ειπώθηκε και από τους προλαλήσαντες, στο πρότζεκτ αυτό συναντιέται η αρχαιολογία με την τεχνολογία. Γιατί όσο σημαντική από την μία πλευρά είναι η μεγάλη δυνατότητα που μας δίνει η τεχνολογία να δημιουργούμε εικονικές και επαυξημένες πραγματικότητες άλλο τόσο σημαντική είναι και η συνεισφορά των αρχαιολόγων  και των ιστορικών μας ως προς  τον προσδιορισμό της πραγματικότητας την οποία καλούμαστε να δημιουργήσουμε και πάλι μέσα από τον ψηφιακό κόσμο.

Και χωρίς την συνεργασία των αρχαιολόγων του Υπουργού Πολιτισμού, χωρίς το μεράκι τους, χωρίς την ενέργεια με την οποία πιστεύω ότι εντρυφήσαν και πάλι στις πηγές και να σκεφτούν σε λεπτομέρεια τι σημαίνει να ξαναχτίσεις ψηφιακά 27 διαφορετικά μνημεία,  πιστεύω ότι το έργο αυτό δεν θα μπορούσε τελικά να υλοποιηθεί.

Και είμαι πραγματικά χαρούμενος, είμαι συγκινημένος, που σήμερα, εδώ στην Ολυμπία, κάνουμε ένα πρώτο μεγάλο όχι απλά ελληνικό, αλλά παγκόσμιο βήμα να δείξουμε πως ο αρχαίος πολιτισμός, οποιοσδήποτε πολιτισμός, μπορεί να συναντηθεί με την τεχνολογία για να δώσει τελικά στον επισκέπτη μια τελείως διαφορετική δυνατότητα να αντιληφθεί πραγματικά τι συνέβαινε σε αυτόν τον ιερό χώρο τόσους αιώνες πριν.

Είχα την  ευκαιρία να περιηγηθώ μαζί με την κα Πρόεδρο και μαζί με όλους σας στον αρχαιολογικό  χώρο, αλλά κυρίως αυτό το οποίο συγκράτησα σήμερα δεν ήταν τόσο τη δύναμη της τεχνολογίας όσο τον ενθουσιασμό στα μάτια των νέων μαθητών του γυμνασίου της Αρχαίας Ολυμπίας. Τη δυνατότητα να αντιληφθούν πράγματι τι συνέβαινε σε αυτό το χώρο πριν από 25 αιώνες, να ξαναζωντανέψει μπροστά στα μάτια τους η δύναμη της Αρχαίας Ολυμπίας.

Και με αυτόν τον τρόπο πιστεύω ότι δημιουργούμε και ανοίγουμε καινούργιους ορίζοντες και στο πώς μεταλαμπαδεύουμε τη γνώση στη νέα γενιά. Λέμε πολλές φορές «μια εικόνα χίλιες λέξεις». Και πιστεύω ότι αυτό εδώ ισχύει περισσότερο παρά ποτέ. Η οπτικοποίηση αυτής της εμπειρίας λοιπόν είναι που την κάνει στην κυριολεξία τόσο μοναδική και αυτή η σύνδεση του πολιτισμού μας με τη σύγχρονη τεχνολογία αυτό το οποίο αποκαλούμε «Κοινός Τόπος», «Common Grounds», πιστεύω ότι δημιουργεί για τη χώρα νέες λεωφόρους, κα Υπουργέ, για το πώς μπορούμε να αναδείξουμε ακόμα περισσότερο την πολιτιστική μας κληρονομιά.

Διότι αυτό το οποίο βλέπουμε σήμερα μπορεί να το απολαύσει οποιοσδήποτε από τον υπολογιστή του, από το Πεκίνο μέχρι το Σαν Φρανσίσκο. Κι άμα το δει θα αισθάνεται διπλά την ανάγκη να έρθει, κ. Δήμαρχε, να επισκεφθεί τον χώρο αυτόν και να περάσει περισσότερο χρόνο και να στηρίξει με αυτό τον τρόπο την τοπική οικονομία και την οικονομία συνολικά της χώρας.

Το όραμά μου είναι αντίστοιχες εμπειρίες να μπορέσουμε να δρομολογήσουμε για όλους τους σημαντικούς αρχαιολογικούς χώρους. Τώρα που αποδείξαμε πια ότι αυτό το όραμα μπορεί να γίνει πράξη, τώρα που γεφυρώσαμε το χάσμα το οποίο μπορεί στο παρελθόν να χώριζε τον κόσμο των κλασικών σπουδών από τον κόσμο της τεχνολογίας. Η πρόκληση είναι μπροστά μας και σας διαβεβαιώνω ότι θα την αγκαλιάσουμε με θέρμη. Η Ολυμπία και οι «Κοινοί Τόποι» είναι μόνο η αρχή το τι μπορούμε να κάνουμε.

Και βέβαια η τεχνολογία είναι το εργαλείο όχι μόνο για να κάνει τη ζωή μας καλύτερη -το έχουμε αποδείξει εξάλλου μέσα από τις εφαρμογές του gov.gr, την μείωση της γραφειοκρατίας την ευκολία με την οποία πια οι πολίτες και οι επιχειρήσεις επικοινωνούν με το κράτος. Η τεχνολογία είναι ένα μεγάλο εκπαιδευτικό εργαλείο, η  τεχνολογία τελικά ενώνει και δεν διχάζει όταν αυτή χρησιμοποιείται σωστά.

Θα συνεχίσουμε λοιπόν σε αυτόν τον δρόμο, τον οποίο ανοίγουμε σήμερα στην Ολυμπία, αλλά θα θυμόμαστε πάντα ότι το πρώτο βήμα έγινε εκεί που έπρεπε να γίνει. Εδώ, στην Αρχαία Ολυμπία, κάνουμε σήμερα ένα νέο ξεκίνημα για αυτόν τον ιερό τόπο, για την πολιτιστική μας κληρονομιά συνολικά, αλλά προβάλλοντας και την εικόνα της χώρας μας στον κόσμο. Μία χώρα η οποία δεν είναι απλά περήφανη για το ένδοξο παρελθόν της, μια χώρα η οποία αγκαλιάζει με θάρρος και αυτοπεποίθηση τις προκλήσεις του μέλλοντος και ενός κόσμου που αλλάζει με ραγδαία ταχύτητα.

Συγχαρητήρια πάλι σε όλες και σε όλους. Σας ευχαριστώ πολύ.

Ο χαιρετισμός της υπουργού Πολιτισμού & Αθλητισμού, Λίνας Μενδώνη: 

Εξοχοτάτη κυρία Πρόεδρε της Ελληνικής Δημοκρατίας, αξιότιμε κύριε Πρωθυπουργέ, κύριοι Υπουργοί, κύριοι Βουλευτές, κύριοι εκπρόσωποι της Περιφερειακής και Τοπικής Αυτοδιοίκησης, Σεβασμιώτατε, κύριοι Γενικοί Γραμματείς, κύριοι εκπρόσωποι της Ελληνικής Ολυμπιακής και Παραολυμπιακής Επιτροπής και της Διεθνούς Ολυμπιακής Ακαδημίας, αγαπητοί συνεργάτες και φίλοι της Microsoft από την Αμερική και την Ελλάδα, κυρίες και κύριοι]

Με ιδιαίτερα μεγάλη χαρά και ικανοποίηση σας υποδεχόμαστε όλους αυτό όμορφο φθινοπωρινό πρωινό στην Αρχαία Ολυμπία, έναν τόπο μαγευτικής φυσικής ομορφιάς, όσο και μοναδικής παγκόσμιας ιστορικής και πολιτισμικής σπουδαιότητας και συμβολικής αξίας. Στην καταπράσινη αυτή κοιλάδα, τον «κάλλιστον τόπον» της Ελλάδας κατά τον Λυσία, που σχηματίζεται από τον ποταμό Αλφειό και τον παραπόταμο Κλαδέο στους πρόποδες του Κρόνιου Λόφου, όπου βρίσκεται η Άλτις, το κατάφυτο με αγριελιές, πεύκα, πλατάνια, λεύκες και δρυς άλσος αφιερωμένο στη λατρεία του πατέρα των Θεών Δία, η απαρχή της οποίας χάνεται στα βάθη των αιώνων.

Η επίσκεψη στην Αρχαία Ολυμπία συνιστά συμμετοχή σε μια ιδιαίτερη φυσική και πνευματική εμπειρία. Μια εμπειρία, που διεγείρεται και τροφοδοτείται τόσο από την υποβλητικότητα του φυσικού τοπίου, όσο και από τη διάχυτη ενεργειακή δυναμική του χώρου, που ξεκίνησε ως κοιτίδα μύθων και πεδίο δράσης και αναμέτρησης θεών, ηρώων και ανθρώπων, για να εξελιχθεί σε μέγιστο κέντρο θρησκευτικής λατρείας και προσκυνήματος, σε στίβο αγώνων και άμιλλας σωματικής και πνευματικής, πρωτίστως όμως σε κατεξοχήν σημείο συνεύρεσης, συνύπαρξης, αλληλεπίδρασης και ώσμωσης των απανταχού Ελλήνων. Σε κοινό τόπο βίωσης και έκφρασης, επιβεβαίωσης και αναβάπτισης της ενιαίας πολιτισμικής τους συνείδησης και ταυτότητας, που υπερέβαινε και υπερίσχυε κάθε άλλης πρόσκαιρης ή τοπικής διαφοράς, αντιδικίας και σύγκρουσης, επιβάλλοντας εκεχειρία ενώπιον θεών, ηρώων προπατόρων και ανθρώπων.

Δεν ήταν, λοιπόν, τυχαία η ανάδειξη της Ολυμπίας σε ένα από τα μεγαλύτερα και πλέον εμβληματικά ιερά του αρχαίου κόσμου, και των αγώνων που διεξάγονταν εκεί κάθε τέσσερα χρόνια σε πανελλήνιο γεγονός τέτοιας σημασίας, ώστε η διοργάνωσή τους να αποτελεί συλλογικό σημείο χρονικής αναφοράς. Όπως δεν ήταν τυχαία και η διατήρηση άσβεστης της μνήμης, της αίγλης και της ακτινοβολίας τους διαμέσου των αιώνων έως σήμερα, που οδήγησε στη συνειδητή προσπάθεια εκ νέου διάδοσης και εμπέδωσης του ολυμπιακού πνεύματος και ιδεώδους στο σύγχρονο κόσμο μέσω της αναβίωσης των Ολυμπιακών Αγώνων, με αφετηρία και εστία αφής, φυσικής και συμβολικής, της ιερής φλόγας που μεταδίδει το πανανθρώπινο μήνυμα στα πέρατα του κόσμου και πάλι την Αρχαία Ολυμπία. Εξ ου και η αναγνώριση της τελευταίας ως συμβόλου εξέχουσας πανανθρώπινης σημασίας και παγκόσμιου πολιτιστικού αγαθού, εγγεγραμμένου στον κατάλογο των Μνημείων Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO.

Αυτά ακριβώς τα παγκόσμιας και διαχρονικής αξίας στοιχεία, υλικά και άυλα, έχει ταχθεί να διατηρεί, να προστατεύει και να αναδεικνύει η Ελληνική Πολιτεία δια του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, ώστε να παραμένουν η Ολυμπία και όσα αυτή πρεσβεύει στο διηνεκές, κυριολεκτικά και μεταφορικά, κοινός τόπος της ανθρωπότητας. Στην προσπάθεια αυτή, είχαμε την εξαιρετική χαρά και τιμή να μας συνδράμει με τεχνογνωσία και καινοτόμες ψηφιακές εφαρμογές αιχμής η εταιρεία Microsoft, ένας παγκόσμιος κολοσσός της υψηλής τεχνολογίας.

Με αφετηρία τη συνάντηση του Πρωθυπουργού κ. Κυριάκου Μητσοτάκη με τον πρόεδρο της Microsoft Brad Smith το 2020 στο Νταβός, η Microsoft εκδήλωσε την πρόθεσή της, στο πλαίσιο του παγκόσμιου Προγράμματος Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης “AI (Artificial Intelligence) for Good”, να ενισχύσει τις υλοποιούμενες από το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού δράσεις στον τομέα της ψηφιακής διαχείρισης και ανάδειξης της πολιτιστικής κληρονομιάς, με μια μεγάλη Πολιτιστική Χορηγία σε είδος, που θα στόχευε αφενός μεν στην ενίσχυση και υποστήριξη της τεκμηρίωσης και της διεθνούς προβολής του αρχαιολογικού χώρου και των μνημείων της Ολυμπίας, αφετέρου δε στην ανάδειξη και ενίσχυση των αρχών και των αξιών του Ολυμπισμού, με τη χρήση εξελιγμένων τεχνολογιών τεχνητής νοημοσύνης και επαυξημένης πραγματικότητας.

Σχεδιάστηκε, λοιπόν, και υλοποιήθηκε υπό την επιστημονική εποπτεία του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού το εξαιρετικά σημαντικό έργο, που με ιδιαίτερη χαρά και ικανοποίηση αποδίδουμε σήμερα ολοκληρωμένο στο ελληνικό και διεθνές κοινό. Ένα έργο πολυεπίπεδο, που με αφετηρία την τρισδιάστατη φωτογραμμετρική αποτύπωση, τεκμηρίωση και μοντελοποίηση της υφιστάμενης κατάστασης του αρχαιολογικού χώρου της Ολυμπίας και των μνημείων της, ανέλαβε να τα αποκαταστήσει ψηφιακά στη μορφή που με βάση τα διαθέσιμα στοιχεία της επιστημονικής έρευνας υφίσταντο την εποχή της μεγάλης ακμής του ιερού. Τελικός στόχος η ανάπτυξη ψηφιακών εφαρμογών για ηλεκτρονικούς υπολογιστές, φορητές συσκευές (κινητά τηλέφωνα και tablets), αλλά και το σύστημα γυαλιών μεικτής και επαυξημένης πραγματικότητας Microsoft HoloLens, που θα παρέχουν τη δυνατότητα απομακρυσμένης εικονικής περιήγησης στο χώρο του ιερού, εντυπωσιακές αναπαραστάσεις των μνημείων σε πραγματικό χρόνο για τους επισκέπτες του χώρου, καθώς και ένα σύστημα άκρως εντυπωσιακής εμπειρίας εμβύθισης σε περιβάλλον εικονικής πραγματικότητας με χρήση ολογραμμάτων.

Το σύνθετο αυτό έργο απαίτησε τη στενή συνεργασία ομάδων εξειδικευμένων στελεχών και από τις δύο πλευρές, τεχνικών φωτογραμμετρικής αποτύπωσης και πληροφορικής, μηχανικών λογισμικού, αρχαιολόγων, αρχιτεκτόνων, νομικών κ.ά., που πέραν των αναμενόμενων δυσκολιών συντονισμού της προσπάθειας ανθρώπων που προέρχονται από πολύ διαφορετικούς κλάδους και έπρεπε για μια ακόμη φορά να βρουν στην Ολυμπία έναν «κοινό τόπο», αναπτύσσοντας μια αμοιβαία κατανοητή τεχνική και επιστημονική γλώσσα, χρειάστηκε να υπερβούν και τις δυσχέρειες που γέννησε η ανάγκη της εξ αποστάσεως επικοινωνίας και εργασίας λόγω της πανδημίας. Η μεγαλύτερη, ωστόσο, δυσκολία και πρόκληση του έργου υπήρξε η ανάγκη της επίτευξης σύνθεσης και συγκερασμού – σε κάποιες περιπτώσεις αναγκαστικά αυτοσυγκράτησης και συμβιβασμού – ως προς την έκταση της ψηφιακής αποκατάστασης και αναπαράστασης των μνημείων στην οποία θα προχωρούσαμε, ανάμεσα σε αυτό που ενδεχομένως θα επιθυμούσαμε να δείξουμε, σε εκείνο που ήταν τεχνικά εφικτό να δείξουμε χωρίς να περιορίσουμε την προσβασιμότητα μόνο σε χρήστες που διαθέτουν συσκευές υψηλών δυνατοτήτων και τελευταίας τεχνολογίας, αλλά κυρίως σε αυτό που ήταν θεμιτό και δεοντολογικά ορθό να δείξουμε, ώστε το έργο αυτό να μην έχει απλά ψυχαγωγικό χαρακτήρα, αλλά έγκυρο επιστημονικό υπόβαθρο και πραγματική ιστορική και παιδευτική αξία.

Θεωρώ ότι όλοι αυτοί οι στόχοι επιτεύχθηκαν στο μέγιστο δυνατό βαθμό, και για τον λόγο αυτόν εκφράζω τα θερμά συγχαρητήρια και τη βαθύτατη ευγνωμοσύνη μου προς όλους ανεξαιρέτως τους συντελεστές, από τη Microsoft Αμερικής και Ελλάδας και τις συνεργαζόμενες εταιρείες, την Επιστημονική Επιτροπή, τις Κεντρικές Υπηρεσίες του Υπουργείου και την Εφορεία Αρχαιοτήτων Ηλείας, καθώς και το Ολυμπιακό Μουσείο Αθήνας, το οποίο λόγω των εξειδικευμένων απαιτήσεων σε τεχνικές υποδομές εγκατάστασης, ανέλαβε να προσφέρει δωρεάν στο Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού ειδικό ανεξάρτητο χώρο φιλοξενίας και λειτουργίας του συστήματος HoloLens.

Πρόεδρος Microsoft για ψηφιακή Αρχαία Ολυμπία: Ορόσημο η σημερινή μέρα 

Η σημερινή μέρα αποτελεί ορόσημο, τόνισε ο πρόεδρος της Microsoft Μπραντ Σμιθ στο χαιρετισμό του για το έργο της ψηφιακής αναβίωσης της Αρχαίας Ολυμπίας με τίτλο «Αρχαία Ολυμπία: Κοινός Τόπος» που αποτελεί το αποτέλεσμα της συνεργασίας του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού και της Microsoft.

«Στη Microsoft είμαστε ενθουσιασμένοι με το έργο που είχαμε να υλοποιήσουμε, να ξαναζωντανέψουμε δηλαδή το χώρο που πριν από 25 αιώνες ήταν η Ολύμπια αλλά και το απόγειο της δόξας των υπεροχών κτιρίων και χώρων όπου αθλητές και θεατές συνήθιζαν να συγκεντρώνονται» αφήνοντας πίσω τους αντιπαλότητες και συγκρούσεις τόνισε ο κ. Σμιθ.

«Αυτή είναι για μένα μια ευκαιρία να συνδυάσω την τεχνολογία του 21ου αιώνα με την τεχνητή νοημοσύνη και τη Microsoft ώστε να βοηθήσω τους ανθρώπους να δουν από πρώτο χέρι και να κατανοήσουν ακόμα καλύτερα αξίες που πιστεύω για όλους μας δεν είναι απλώς κοινές, αλλά πραγματικά διαχρονικές. Είναι ένα μεγάλο βήμα προς τα εμπρός, όχι μόνο για την Ελλάδα και την Ολύμπια αλλά για όλο τον κόσμο, με την ένωση τεχνολογίας πολιτισμού και ιστορίας».

Το έργο «Αρχαία Ολυμπία: Κοινός Τόπος» επιτρέπει στους θεατές σε όλο τον κόσμο να εξερευνήσουν την Αρχαία Ολυμπία στη μορφή που είχε πριν από περισσότερα από 2.000 χρόνια μέσα από μια καθηλωτική εμπειρία, η οποία περιλαμβάνει: μια διαδραστική εφαρμογή για κινητά, ένα πλήρες website που παρέχει μια μοναδική εμπειρία, αλλά και μια έκθεση με ψηφιακούς σταθμούς που έχουν στηθεί γύρω από το εντυπωσιακό Microsoft HoloLens 2 στο Ολυμπιακό Μουσείο Αθήνας.

Το πρότζεκτ είναι μέρος του προγράμματος AI for Cultural Heritage της Microsoft, το οποίο αξιοποιεί τη δύναμη της τεχνητής νοημοσύνης για να ενδυναμώσει ανθρώπους και οργανισμούς, και είναι αφοσιωμένο στη διατήρηση και τον εμπλουτισμό της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς.

Κ. Τζαβάρας προς Κ. Μητσοτάκη: Τρεις προτάσεις για την ανάδειξη της Αρχαίας Ολυμπίας και της Ηλείας

Τρία κορυφαία ζητήματα έθεσε στον Πρωθυπουργό κατά τη διάρκεια της ευρείας σύσκεψης στο Δημαρχείο της Αρχαίας Ολυμπίας ο βουλευτής Ηλείας και πρώην υπουργός Κώστας Τζαβάρας, υπογραμμίζοντας την ανάγκη να αναδειχθεί και να αξιοποιηθεί αποτελεσματικά η παγκόσμια δυναμική της Αρχαίας Ολυμπίας.

Του υπενθύμισε μάλιστα τη γνωστή δήλωσή του στη Βουλή για την ανάγκη επεξεργασίας ενός ειδικού αναπτυξιακού σχεδίου για την Αρχαία Ολυμπία. Ενός αναπτυξιακού σχεδίου που θα στηρίζεται στη σύγχρονη αντίληψη της οικονομικής αποτελεσματικότητας άυλων (συμβολικών) αγαθών που αναπτύσσεται διεθνώς τα τελευταία χρόνια.

Ειδικότερα, ο Κ. Τζαβάρας αναφέρθηκε στη διαρκή άνοδο της λεγόμενης πολιτικής οικονομίας των συμβολικών ανταλλαγών και της παραγωγής των άυλων αγαθών ανά την Υφήλιο και τόνισε ότι στην Αρχαία Ολυμπία έχει εγκατασταθεί εδώ και πολλούς αιώνες μια πυρηνικής ικανότητας παραγωγική δύναμη, που δημιουργεί όχι απλώς πολιτισμό και αθλητισμό, αλλά παραστάσεις, σύμβολα, αξίες, σημασίες, μηνύματα, τα οποία προσφέρονται για οικονομική εκμετάλλευση και αποτελεσματικότητα. Αλλά που ως τώρα παραγνωρίζονται και δεν έχει καταβληθεί καμία προσπάθεια για να αξιοποιηθούν ως ισχυρός οικονομικός πόρος.  

Στο πλαίσιο αυτό, ο Ηλείος βουλευτής πρότεινε την κατασκευή ενός σύγχρονου σταδίου ολυμπιακών προδιαγραφών στην Αρχαία Ολυμπία, το οποίο θα φιλοξενεί καθ΄ όλη τη διάρκεια του έτους αγώνες που σχετίζονται με αθλήματα τα οποία δεν περιλαμβάνονται πλέον στο επίσημο πρόγραμμα των Ολυμπιακών Αγώνων, όπως το Παγκράτιο, ο Δόλιχος δρόμος, η Ελληνορωμαϊκή πάλη κλπ και στα οποία θα καλούνται να συμμετάσχουν αθλητές από όλη την οικουμένη. Όπως ανέφερε, ο Δήμος διαθέτει ακίνητο 200 στρεμμάτων, στο οποίο μπορεί να κατασκευαστεί μια τέτοια αθλητική υποδομή μέσω ΣΔΙΤ (Σύμπραξη Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα) στο πλαίσιο της οποίας θα κληθούν να εκδηλώσουν το ενδιαφέρον τους  οικονομικοί και τεχνολογικοί κολοσσοί (ΝΙΚΕ, Amazon κλπ) που σχετίζονται με τον αθλητισμό.

Το δεύτερο ζήτημα που έθεσε ο Κώστας Τζαβάρας, είναι ο σχεδιασμός  κατασκευής αυτοκινητόδρομου στον άξονα Αρχαία Ολυμπία-Μεγαλόπολη, που θα χρηματοδοτηθεί με πόρους από το πρόγραμμα απολιγνιτοποίησης, και αποτελέσει προέκταση του οδικού άξονα της Ολυμπίας Οδού (Αθήνα – Κόρινθος – Πάτρα – Πύργος – Αρχαία Ολυμπία – Μεγαλόπολη) ώστε να διαμορφωθεί ένα δίκτυο αυτοκινητοδρόμων που θα φέρει πιο κοντά τους αρχαιολογικούς χώρους όλων των πόλεων της Πελοποννήσου.

Το τρίτο ζήτημα, για το οποίο ζήτησε την πολιτική πρωτοβουλία του Πρωθυπουργού, ο Κ. Τζαβάρας, είναι η δημιουργία ενιαίας περιφέρειας Πελοποννήσου, σημειώνοντας ότι πρόκειται για μια επιβαλλόμενη μεταρρύθμιση η οποία θα τερματίσει το καθεστώς της παράλογης και αφύσικης διοικητικής διαίρεσης της Πελοποννήσου σε δύο χωριστές περιφέρειες, της Δυτικής Ελλάδας και της Πελοποννήσου. Δεν μπορεί πλέον σήμερα να συνεχίζεται εις βάρος της γεωγραφικής, οικονομικής και πολιτισμικής ενότητας της Πελοποννήσου το ανώμαλο αυτό καθεστώς που ανάγεται στη δεκαετία του ’80 και οφείλεται στη διευθέτηση τοπικιστικού χαρακτήρα προστριβών στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ (Αρκάδες εναντίον Αχαιών). Είναι αδιανόητο η Ολυμπία, που πρόσφερε το όνομα του βασιλέα της Πέλοπα για να ονομαστεί η Πελοπόννησος, να βρίσκεται σήμερα αυτοδιοικητικά εκτός Πελοποννήσου.

Καταλήγοντας ο Κ. Τζαβάρας τόνισε: «Η οραματική πολιτική είναι εκείνη που έχει αξία και σημασία για τις μεταρρυθμίσεις για αυτό και πρέπει να προηγείται κάθε διαχειριστικής λογικής των πραγμάτων, πόσο μάλλον όταν αναφερόμαστε σε μια φιλελεύθερη παράταξη. Η σημερινή μέρα θα πρέπει να μείνει ως μια εύσημη ημέρα στην Ιστορία του τόπου μας, αφού προσφέρει σε εσάς προσωπικά ως Πρωθυπουργό της Ελλάδας τη δυνατότητα να αναλάβετε την πρωτοβουλία για να εντάξετε την Αρχαία Ολυμπία σε έναν βιώσιμο σχεδιασμό οικονομικής ανάπτυξης, που θα αξιοποιεί τα πλεονεκτήματά της στο πεδίο της παραγωγής συμβόλων, παραστάσεων, σημασιών, αξιών, με αποδέκτη όλη την Οικουμένη.»

Διαβάστε Επίσης

Όλη η επικαιρότητα