WEB tv Πολιτική

Υποχρεωτικός εμβολιασμός: Η εξειδίκευση των νέων μέτρων από τον Θ. Πλεύρη

Η τροπολογία για τον υποχρεωτικό εμβολιασμό στους άνω των 60 ετών υπερψηφίστηκε την Τετάρτη από την πλειοψηφία της Βουλής.
Ακούστε το άρθρο

Έως τις 16 Ιανουαρίου θα πρέπει να έχουν προγραμματίσει τουλάχιστον την πρώτη δόση εμβολίου όλοι όσοι είναι άνω των 60 ετών στη χώρα μας, προκειμένου να μην επιβαρυνθούν από το πρόστιμο των 100 ευρώ, όπως ανέφερε σήμερα ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, εξειδικεύοντας τα μέτρα προστασίας που ανακοινώθηκαν χθες για τον υποχρεωτικό εμβολιασμό στις ηλικίες άνω των 60 ετών.

Ο κ. Πλεύρης σημείωσε ότι θα συσταθούν ειδικές υγειονομικές επιτροπές, οι οποίες θα εξετάζουν τις αιτήσεις ανθρώπων που για σοβαρούς λόγους δεν μπορούν να πραγματοποιήσουν τον εμβολιασμό.

Επίσης, διευκρίνησε πως το μετρό ξεκινά από τις 16 Ιανουαρίου και όποιος δεν έχει εμβολιαστεί τουλάχιστον με την πρώτη δόση έως τότε κάθε μήνα θα καλείται να καταβάλει το διοικητικό πρόστιμο των 100 ευρώ.

Αναφερόμενος και στο δεύτερο μέτρο που ανακοινώθηκε χθες και αφορά τον έλεγχο με self test, ο οποίος ξεκινά από την ερχόμενη εβδομάδα και αφορά το σύνολο των πολιτών, ο υπουργός Υγείας τόνισε ότι θα δοθεί δωρεάν σε όλους τους πολίτες ένα self test προκειμένου να εξεταστούν «για να δούμε πού ακριβώς βρίσκεται η επιδημία και πώς μπορούμε να την περιορίσουμε πριν από τις γιορτές».

«Είναι πολύ σημαντικό να συμμετάσχουν όλοι οι πολίτες σε αυτόν τον μεγάλο διαγνωστικό έλεγχο», είπε και πρόσθεσε πως μόνο έτσι όσοι εντοπιστούν θετικοί στον κορωνοϊό μπαίνουν εγκαίρως στην καραντίνα για να μη θέσουν σε κίνδυνο την υγεία των δικών τους τις ημέρες των γιορτών. Επιπλέον, ο κ. Πλεύρης επεσήμανε ότι στα θεματικά χριστουγεννιάτικα πάρκα, τα οποία στήνονται σε όλη τη χώρα, θα μπορούν να μπαίνουν μόνο εμβολιασμένοι ή όσοι έχουν νοσήσει τους τελευταίους έξι μήνες. Για τα ανήλικα παιδιά θα υπάρχει η ίδια διαδικασία με τους χώρους εστίασης, θα γίνεται rapid test πριν από την είσοδό τους.

Επίσης, υπογράμμισε ότι πλέον για το πιστοποιητικό νόσησης θα απαιτείται μοριακό τεστ, PCR, δηλαδή δεν θα μπορεί να δίδεται με rapid test.

Ακόμη, ο κ. Πλεύρης αποκάλυψε ότι η επιτροπή ήδη εισηγήθηκε να ανοίξει ο εμβολιασμός για τις ηλικίες 5 έως 11 ετών, ωστόσο διευκρίνισε πως επειδή τα εμβόλια για αυτές τις ηλικίες διαφέρουν, θα είναι διαθέσιμα στη χώρα μας προς το τέλος Δεκεμβρίου. Όταν είναι διαθέσιμα θα ανοίξει και η ανάλογη πλατφόρμα εμβολιασμού.

Τέλος, σημείωσε ότι συζητείται από την επιτροπή το τετράμηνο και όχι το εξάμηνο -που ισχύει σήμερα- για τη χορήγηση της τρίτης δόσης μετά από ερώτημα που τέθηκε από την κυβέρνηση.

Ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ, Θεοκλής Ζαούτης, ο οποίος ήταν παρών στη σημερινή εξειδίκευση των μέτρων από τον υπουργό Υγείας, Θάνο Πλεύρη, επίσης έκανε ιδιαίτερη αναφορά στην αξία των αυτοδιαγνωστικών τεστ. Όπως είπε, η χρήση του self test βοήθησε να λειτουργήσουν με ασφάλεια τα σχολεία. Αυτό και μόνο δείχνει πόσο σημαντικό είναι το testing και μέσα στις γιορτές. «Ας μην αμελήσουμε αυτήν την μία εβδομάδα δωρεάν τεστ να το κάνουμε όλοι, είτε είμαστε εμβολιασμένοι είτε όχι. Είναι ένας εύκολος και δωρεάν τρόπος να προσπαθήσουμε να μειώσουμε την καμπύλη της πανδημίας και να την κρατήσουμε σε ασφαλές επίπεδο ώστε να κάνουμε καλές γιορτές», τόνισε ο κ. Ζαούτης, ο οποίος ζήτησε να κάνουμε οπωσδήποτε -παρότι δεν είναι υποχρεωτικό -και ένα self test πριν βρεθούμε καλεσμένοι σε ένα γιορτινό τραπέζι αλλά και μετά τις γιορτές όπου πάλι θα διατεθεί δωρεάν self test σε όλους τους πολίτες για την εβδομάδα μετά τις 3 Ιανουαρίου.

Η ενημέρωση από το υπουργείο Υγείας:

Στην Κρήτη εντοπίστηκε το πρώτο κρούσμα της μετάλλαξης Όμικρον στην Ελλάδα

Την ύπαρξη κρούσματος της παραλλαγής Όμικρον στην Ελλάδα επιβεβαίωσε ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, κατά τη διάρκεια της εξειδίκευσης των μέτρων για τον εμβολιασμό των άνω των 60 ετών.

Σύμφωνα με τα όσα είπε ο κ. Πλεύρης, πρόκειται για Έλληνα από τη Νότια Αφρικη, ο οποίος βρίσκεται στην Κρήτη και όπως διευκρίνισε έχουν γίνει όλες οι απαραίτητες ενέργειες και η ιχνηλάτηση από τον ΕΟΔΥ. Ο υπουργός Υγείας χαρακτήρισε αναμενόμενο το κρούσμα της παραλλαγής Όμικρον στην Ελλάδα και τόνισε ότι η χώρα τηρεί όλα τα πρωτόκολλα και μπορούμε να αντιμετωπίσουμε την κατάσταση.

Ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ, Θεοκλής Ζαούτης, που συμμετείχε στην ενημέρωση, είπε ότι ο άνθρωπος που φέρει την παραλλαγή Όμικρον, μπήκε στη χώρα στις 26 Νοεμβρίου, έκανε rapid test αρνητικό και εμφανίζει ήπια συμπτωματολογία, που συνεχίζει να παραμένει ήπια. Όπως τόνισε, κάθε μέρα υποβαλλόταν σε rapid που ήταν αρνητικό, έως και 29 Νοεμβρίου, που το τεστ έγινε θετικό. Στη συνέχεια, με επιπλέον έλεγχο PCR και έλεγχο εξειδικευμένο γονιδιακό έλεγχο για την παραλλαγή Όμικρον, ο ασθενής που προέρχεται από τη Νότια Αφρική βρέθηκε θετικός.

Όπως ανέφερε ο κ. Ζαούτης, ο ασθενής βρίσκεται σε καραντίνα καθώς και όλες οι επαφές του, που είναι έως τώρα αρνητικές στον κορωνοϊό. Επίσης, διαβεβαίωσε ότι έχει γίνει η ιχνηλάτηση των επαφών, για να προσθέσει ότι ήταν θέμα χρόνου ο εντοπισμός κρούσματος της παραλλαγής Όμικρον στη χώρα μας.

Ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ, σε ό,τι αφορά την παραλλαγή Όμικρον, είπε ότι δεν γνωρίζουμε ακόμη αν έχει αυξημένη μεταδοτικότητα, ενώ υπάρχουν κενά στη γνώση για τη νοσηρότητα, παρότι τα πρώτα στοιχεία δείχνουν ότι πρόκειται για ήπια νόσηση.

Σχετικά με την αποτελεσματικότητα των εμβολίων, επισήμανε ότι και αυτό παραμένει άγνωστο, αλλά είναι πιθανό να υπάρχει ανοσία και σε αυτή τη μετάλλαξη, αλλά δεν γνωρίζουμε πόση ανοσία.

Ο κ. Ζαούτης κατέληξε, λέγοντας για μια ακόμη φορά, ότι ο εμβολιασμός είναι η μόνη λύση.

Υποχρεωτικός εμβολιασμός: Τι προβλέπει η τροπολογία

Η τροπολογία για τον υποχρεωτικό εμβολιασμό συμπεριελήφθη στο νομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας με τίτλο «Σύσταση και Οργάνωση νομικού προσώπου ιδιωτικού δικαίου επωνυμία “Εθνική Κεντρική Αρχή Προμηθειών Υγείας”, στρατηγική κεντρικών προμηθειών προϊόντων και υπηρεσιών υγείας».

Δείτε εδώ ολόκληρη την τροπολογία για τον υποχρεωτικό εμβολιασμό.

Υποχρεωτικός εμβολιασμός: Ποιους αφορά
Όπως τονίζεται στην τροπολογία, για επιτακτικούς λόγους προστασίας δημόσιας υγείας, εμβολιάζονται υποχρεωτικά κατά του κορωνοϊού COVID-19 όλα τα φυσικά πρόσωπα που έχουν την κατοικία ή τη συνήθη διαμονή τους εντός της ελληνικής επικράτειας και έχουν γεννηθεί έως και 31η Δεκεμβρίου 1961. Οι υπόχρεοι πρέπει να έχουν λάβει την πρώτη ή τη μοναδική δόση έως και την 16η Ιανουαρίου 2022, η δε ολοκλήρωση του εμβολιαστικού κύκλου πρέπει να γίνει σύμφωνα τις προβλεπόμενες διαδικασίες και στον προβλεπόμενο χρόνο.

Υποχρεωτικός εμβολιασμός: Ποιοι εξαιρούνται

Δεν υπέχουν υποχρέωση εμβολιασμού:

όσοι έχουν νοσήσει και για διάστημα 180 ημερών από τη νόσηση και

όσοι έχουν αποδεδειγμένους λόγους υγείας που εμποδίζουν τη διενέργεια του εμβολίου.

Ειδικώς τα άτομα αναπηρία που αδυνατούν να υποβληθούν σε διαδικασία του εμβολιασμού για αντικειμενικούς λόγους, που σχετίζονται με την πραγματική τους κατάσταση, ως συνέπεια των παθήσεών τους, όπως οι βαριές περιπτώσεις αυτισμού και επιληψίας, δύνανται να εξαιρούνται από την υποχρέωση εμβολιασμού, ύστερα από αιτιολογημένη εισήγηση του θεράποντος ιατρού τους και κατόπιν έγκρισης από τις επιτροπές ανά υγειονομική περιφέρεια της ανωτέρω κοινής υπουργικής απόφασης.

Δεν εμπίπτουν, επίσης, εφαρμογής του παρόντος οι κατηγορίες εργαζομένων που υποχρεούνται εμβολιασμό κατ’ εφαρμογή του άρθρου 206 του ν. 4820/2021 (Α’ 130)

Πρόστιμο

Στην περίπτωση μη τήρησης της υποχρέωσης επιβάλλεται διοικητικό πρόστιμο 100 ευρώ μηνιαίως. Στην περίπτωση διενέργειας της πρώτης δόσης έως και τη 15η μέρα του μήνα και ολοκλήρωσης του εμβολιαστικού κύκλου σύμφωνα τις προβλεπόμενες διαδικασίες και στον προβλεπόμενο χρόνο, ειδικώς για μήνα αυτό, επιβάλλεται διοικητικό πρόστιμο 50 ευρώ.

Εάν η πρώτη δόση γίνει από την 16η μέρα του μήνα και εντεύθεν, επιβάλλεται σύνολο κύρωσης ύψους 100 ευρώ. Ειδικώς για τον μήνα Ιανουάριο του 2022, για παραβίαση της υποχρέωσης επιβάλλεται διοικητικό πρόστιμο 50 ευρώ.

Πότε αίρονται οι κυρώσεις

Οι κυρώσεις αίρονται από πρώτη μέρα του επόμενου μήνα από την πραγματοποίηση της πρώτης δόσης. Σε περίπτωση ολοκλήρωσης του εμβολιαστικού κύκλου, σύμφωνα με τις προβλεπόμενες διαδικασίες και στον προβλεπόμενο χρόνο, οι κυρώσεις επιβάλλονται από το χρονικό θεμελίωσης της σχετικής υποχρέωσης.

Το σχετικό πρόστιμο βεβαιώνεται και εισπράττεται αμελλητί από Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων σύμφωνα με τον Κώδικα Είσπραξης Δημοσίων Εσόδων.

Στην τροπολογία σημειώνεται ότι οι πόροι που συγκεντρώνονται από την επιβολή των κυρώσεων αξιοποιούνται αποκλειστικά για την ενίσχυση του Εθνικού Συστήματος Υγείας, στο πλαίσιο της αντιμετώπισης του κορωνοϊού.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Όλη η επικαιρότητα