Έρευνα

Lockdown: Αισθήματα μοναξιάς και κατάθλιψης καταγράφονται στους νέους

Δραματικά έχει αυξηθεί η χρήση του διαδικτύου από τους νέους κατά τη διάρκεια του lockdown, με αποτέλεσμα, σύμφωνα με σχετική έρευνα, να αυξάνεται το αίσθημα μοναξιάς και κατάθλιψης μεταξύ τους.

Με αφορμή τη σημερινή Παγκόσμια Ημέρα Ασφαλούς Πλοήγησης στο Διαδίκτυο, «Το Χαμόγελο του Παιδιού» και το Ευρωπαϊκό Εθελοντικό Μαθητικό Δίκτυο YouSmile διοργάνωσαν εκδήλωση «Μένουμε Online, με ασφάλεια», κατά τη διάρκεια της οποίας παρουσιάστηκε η έρευνα της Focus Bari με θέμα «Η αυξημένη χρήση στα social media κατά το lockdown αυξάνει τη μοναξιά και φέρνει κατάθλιψη» και τα ευρήματα που αφορούν παιδιά και εφήβους.

Στη γενική εικόνα, το 70% των κατοίκων της Ελλάδας αφιερώνουν περισσότερο χρόνο στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης μετά την έναρξη του lockdown, ενώ πια 9 στους 10 χρησιμοποιούν το ίντερνετ καθημερινά για διαφόρους λόγους: ενημέρωση, διασκέδαση, εργασία, ψώνια, κοινωνικοποίηση, επικοινωνία. Η ηλικιακή ομάδα 65-74 σημείωσε αύξηση της χρήσης ίντερνετ κατά 20% τον καιρό της πανδημίας, ανέφερε η Ξένια Κούρτογλου από τη Focus Bari. Η ηλικία των χρηστών έχει πέσει, με το 85% των παιδιών 5-12 χρονών πια να χρησιμοποποιούν το ίντερνετ. Η μεγάλη αύξηση εντοπίζεται στις ηλικίες 5-6 (+10%) και 7-9 (+8%), γεγονός που οφείλεται εν πολλοίς και στην τηλε-εκπαίδευση.

Στις ηλικίες 16-24 η χρήση του διαδικτύου είναι καθολική (100%), με μέσο όρο 6 ώρες την ημέρα, τα κορίτσια 366 λεπτά και τα αγόρια 340 λεπτά.

Τα κορίτσια χρησιμοποιούν περισσότερο όλα τα social media μίντια (σύνολο 145 λεπτά την ημέρα, έναντι 110 λεπτών των αγοριών), εκτός από το twitter, όπου τα αγόρια προηγούνται.

Όλη η επικαιρότητα