Περίεργα

Lockdown: Ετοιμάζουν ρομπότ που θα κάνουν συντροφιά στους ανθρώπους

Με το ρεαλιστικό πρόσωπό της και το ιδιαίτερο χιούμορ της, προϊόν της τεχνητής νοημοσύνης, η Σοφία είναι ένα από τα πιο δημοφιλή ρομπότ- κούκλες στον κόσμο.

Δημιουργήθηκε το 2016 και όπως αναφέρει δημοσίευμα της Daily Mail η εταιρεία παραγωγής, η Hanson Robotics σχεδιάζει να γεμίσει την αγορά με εκατοντάδες παρόμοια ρομπότ μέσα στο 2021. Ο λόγος; Η κοινωνική αποστασιοποίηση που έχουν φέρει τα μέτρα κατά της εξάπλωσης του κορωνοϊού.

Στόχος της εταιρείας είναι να προσφέρει συντροφιά στους μοναχικούς ανθρώπους που έχουν πλέον απομονωθεί κοινωνικά  και βιώνουν περισσότερη από ποτέ θλίψη.

Τα επιχειρήματα αυτά επιβεβαιώνονται…

Σε μια πρόσφατη μελέτη που διεξήγαγαν το Πανεπιστήμιο του Exeter και το King’s College στο Λονδίνο διαπιστώνεται για ακόμα μια φορά πως η μοναξιά συνδέεται άμεσα με την κατάθλιψη και το έντονο άγχος ειδικά σε ανθρώπους άνω των πενήντα ετών. Τα πράγματα χειροτέρεψαν με τον εγκλεισμό και την μείωση της φυσικής δραστηριότητας ενώ οι γυναίκες είναι εκείνες που φαίνεται να υποφέρουν περισσότερο από την νέα πραγματικότητα.

Τα ρομπότ χρησιμοποιούνται ήδη στην ιατρική, στην παραγωγή θα ήταν όμως αποτελεσματικό να μπουν τόσο βαθιά στην καθημερινότητά μας, να φτάσουν προσφέρουν συναισθηματική κάλυψη στον άνθρωπο;

Ο ιδιοκτήτης της εταιρείας πιστεύει πως ναι, άλλωστε στο παρελθόν οι δηλώσεις του πως τα ρομπότ σε μερικές δεκαετίες θα μπορούν και θα είναι καλό να παντρεύονται ανθρώπους είχαν προκαλέσει σάλο … Πολλοί όμως είναι οι επιστήμονες που διαφωνούν μαζί του κάνοντας λόγο για μια “αρρωστημένη” κατάσταση που δεν έχει τίποτα να προσφέρει στη ψυχοσύνθεση και την εξέλιξή μας.

Όλη η επικαιρότητα